Flera EU-länder har infört mer liberala cannabislagar – men kommer Sverige ta efter? Mer
Här är EU-länderna som legaliserat cannabis (kommer Sverige ta efter?)
Det slår undan benen på den organiserade brottsligheten säger förespråkarna. Det finns en risk för normalisering och ökat bruk, hävdar motståndarna. Ska cannabis legaliseras eller ej? Frågan har länge diskuterats men också stått mer eller mindre still – men nu börjar det röra lite på sig.
Nyligen blev Tyskland det tredje landet inom EU att legalisera cannabis. Vuxna tyskar får nu bära med sig upp till 25 gram och odla tre plantor i sina hem. Samtidigt utreder EU-kommissionen om marijuana ska tillåtas för medicinskt bruk inom unionen. Inom Sveriges gränser har antalet patienter som får cannabis utskrivet av vården mer än tredubblats på bara några år.
Allt det här skulle kunna peka på att vi går mot mer liberala tider, men bara så sent som sommaren 2023 skärpte Sverige straffen för narkotikabrott.
EU-länder inför mer liberala cannabislagar
2021 blev Malta först i Europa att legalisera cannabis. Där får vuxna personer bära sju gram cannabis för eget bruk och odla max fyra plantor i hemmet. Däremot är det förbjudet att röka cannabis på offentliga platser och i närheten av barn. I juni 2023 tog Luxemburg efter och införde liknande regler, och i april 2024 blev det Tysklands tur.
I Nederländerna får cannabis säljas i så kallade ”coffee shops” och i Spanien är det olagligt att sälja cannabis, men luckor i lagen gör det möjligt för vuxna personer att odla och bruka cannabis i privata sammanhang. Flera länder i Europa går mot en mer liberal cannabislagstiftning och på många håll tillåts drogen för medicinskt bruk.
Sverige väljer en annan väg
Men kommer dessa liberala lagar smitta av sig på Sverige? Här kan innehav av cannabis leda till fängelsestraff, och samma sak gäller på flera andra håll i Europa, som till exempel i Frankrike, Finland och Grekland. I nuläget finns det inget riksdagsparti i Sverige som förespråkar en legalisering av cannabis. Från höger till vänster är man överens: det finns ingen anledning att se över den nuvarande lagstiftningen.
Inför EU-valet har VeckoRevyn pratat med nystartade Folklistan och deras kandidat Sara Skyttedal. Hon är för en legalisering av cannabis i Sverige, men bland landets högprofilerade politiker verkar hon alltså vara ensam om det.
Vi har också pratat med Centerpartiets kandidat Emma Wiesner, som säger att det är viktigt att minska de narkotikarelaterade skadorna – men att legalisering inte är rätt väg att gå.
Vad säger EU-grupperna om att legalisera cannabis?
VeckoRevyn har frågat de EU-grupper där de olika svenska partierna ingår, för att undersöka om de har någon gemensam linje inom grupperna. De enda som återkommit är The Left, där Vänsterpartiet ingår och de menar att alla partier i deras grupp kan ha olika syn på frågan och att det inte finns någon gemensam riktning.
Har du ett missbruk och behöver hjälp?
- Hälso- och sjukvården samt socialtjänsten ansvarar för missbruks- och berondevården för människor i alla åldrar. På 1177.se kan du läsa mer och hitta kontaktuppgifter till mottagningar i Sverige dit du kan söka dig för att få hjälp med ditt missbruk.
- På droghjalpen.se kan du får råd och stöd om du har frågor kring ditt eget narkotikabruk eller om du är orolig för någon som du bryr dig om. Du kan vara helt anonym om du vill.