in

Fler vill veta hur man köper Ozempic – efter Uppdrag gransknings program

oz
Bildkälla: SVT och screenshot från Google Trends

Sedan Uppdrag gransknings avslöjande om hur enkelt Ozempic går att få tag på via nätkliniker, är det allt fler som undrar hur man köper viktminsknings- och diabetesmedicinen. Mer

I Uppdrag gransknings program ”Jakten på Ozempic” lyckas reportern få Ozempic utskrivet från flera olika nätklinker, bland annat genom att använda sig av en AI-genererad bild på en överviktig person. I Sverige skrivs Ozempic främst ut som diabetesmedicin men den kan också skrivas ut ”off label”, alltså till andra patientgrupper, och då främst till de med övervikt eftersom medicinen visat sig vara effektiv mot viktminskning. Av den anledningen har efterfrågan på Ozempic ökat den senaste tiden, vilket i sin tur lett till en brist på medicinen – läkemedlet är restnoterat på svenska apotek under hela 2024.

Fem gånger fler har googlat ”Ozempic köpa” sedan programmet sändes

Men trots detta, och trots att SVT:s reporter varken har diabetes eller övervikt, lyckas han alltså få tag på läkemedlet på flera olika håll, och det verkar i sin tur ha inspirerat de svenska tv-tittarna att själva ge sig in i jakten. Sedan Uppdrag gransknings program hade premiär den 9 september har fler googlat på hur man köper Ozempic. Söktermen ”Ozempic köpa” har fem gånger fler sökningar sedan premiären enligt data som VeckoRevyn har tagit del av. Vilka det är som har googlat framgår inte. Även andra sökningar relaterade till hur man får tag i Ozempic har ökat.

Ansvarig utgivare: ”Upp till andra delar av samhället att ta vid”

I ett mejlsvar till VeckoRevyn skriver Uppdrag gransknings ansvariga utgivare Axel Björklund att det är andra delar av samhället som behöver ta vid om man upplever att de ökade sökningarna är ett problem:

”Det är ganska vanligt att våra reportage (och de artiklar som vi och andra medier skriver runt reportagen) genererar nyfikenhet och intresse på olika sätt. Vi har ju visat hur lätt det är att fel personer får tag på Ozempic, nu är det upp till andra delar av samhället att ta vid, om man upplever att det är ett problem. Det är inte journalistikens roll.”