Lägg ner mångfaldsprogram och rapportera in utländska studenter som missköter sig – det är några av sakerna som Vita huset kräver av Harvard.
Men trots frysta tillgångar på miljarder vägrar toppuniversitetet att vika sig. Vi reder ut vad som har hänt! Mer
USA:s högskolor och universitet är under attack – flera riskerar att förlora miljarder i statligt bidrag om de inte följer Trump-administrationens nya riktlinjer. Vita huset vill bland annat att mångfaldsprogram läggs ner och att skolorna ska samarbeta med migrationsmyndigheter för att granska utländska studenter.
Varför? Enligt Trump är det hela en kampanj för att bekämpa antisemitism, något som sker i ljuset av förra årets studentprotester mot Israels krig i Gaza. Men kampanjen får kritik från flera judiska organisationer som i ett uttalande skriver att: ”Vi avvisar all politik som uppmuntrar eller drar fördel av antisemitism och ställer grupper mot varandra.”
Det finns de skolor som gått med på Trumps krav. I slutet på mars meddelade Columbiauniversitetet att de går presidenten till mötes på flera av punkterna. Till exempel har studenter som deltog i demonstrationerna stängts av eller gripits av immigrationspolis och riskerar att utvisas ur landet trots uppehållstillstånd.
Andra har valt att inte rucka på sina principer – i april blev Harvard först ut med att öppet ta strid mot Vita huset, något som kostat toppuniversitetet 2,2 miljarder dollar i frysta tillgångar. Har du inte hängt med i svängarna? Vi reder ut vad som hänt!
1. Trumps kravlista – följ riktlinjerna eller förlora miljarder
Lägg ner programmet för mångfald och inkludering, ge Trump-administrationen full insyn i Harvards anställningsrutiner och antagningsprocesser och minska inflytandet för anställda och fakulteter som ”mer ägnar sig åt aktivism än vetenskap”. Det är några av kraven som fanns med i det mejl som (av misstag? Mer om det längre ner!) skickades från Trump-administrationen till Harvard den 11 april.
Vita huset krävde också att toppuniversitetet skulle bjuda in ”externa ideologiska bedömare” för att garantera att varje akademisk avdelning präglas av ”en mångfald av perspektiv”. Detta eftersom konservativa i USA kritiserat Harvard för att sprida vänsterradikala idéer.
Buden var hårda: möt kraven eller förlora 2,2 miljarder dollar i statligt stöd.
2. Harvard vägrar – kommer inte ge upp sin självständighet
Men elituniversitet har inte låtit sig skrämmas – och har inga planer på att gå med på Trumps önskemål. I ett meddelande till Harvards anställda och studenter skriver universitetets president, Alan M Garber, att man inte kommer ge upp sin självständighet och konstitutionella rättigheter.
”Ingen regering – oavsett vilket parti som är vid makten – borde diktera vad privata universitet kan lära ut, vilka de ska ta in och anställa och vilka kunskapsområden och undersökningar de kan ta sig an”, skriver The Harvard Gazette.
3. Trump fryser tillgångar och kommer med ytterligare hot
Sagt och gjort. Bara timmar efter att Harvard gjort det tydligt att de inte kommer vika sig för presidenten fryser regeringen 2,2 miljarder dollar i statliga anslag till universitetet. Inte nog med det – Donald Trump hotar också med att Harvard kan komma att bli av med sin skattebefriade status, något som annars gäller för alla universitet i USA.
4. Harvard stämmer Trump
Och det slutar inte där – elituniversitetet har valt att stämma Trumpadministrationen. I stämningsansökan nämns att flera toppuniversitet drabbats av abrupta nedskärningar och regeringen agerande kallas för ”ett försök att ta kontroll över beslutsfattandet på Harvard”.
5. Skickades kravmejlet av misstag?
Det finns uppgifter om Harvardkonflikten kan ha startats av misstag. Det kravmejl som skickades den 11 april gick iväg av misstag och var inte godkänt från högre ort, enligt källor till New York Times. Det är i så fall inte första gången som Vita huset slarvar sedan Trump kom till makten (ingen kan väl glömma när USA:s nationella säkerhetsrådgivare la till en journalist i en gruppchatt där militärens planer på att attackera mål i Jemen diskuterades?).
6. Över 100 skolor går samman – står enade mot Trump
På tisdagen den 22 april går över hundra amerikanska universitet och högskolor samman och fördömer Donald Trumps ”politiska inblandning” i utbildningssystemet. Detta enligt AFP som tagit del av uttalandet som gjorts i ett gemensamt brev. Bland de skolor som undertecknat brevet finns Ivy League-universiteten Princeton och Brown.
”Vi talar enat mot det regeringsövergrepp som vi aldrig tidigare skådat och den politiska inblandning som nu äventyrar amerikansk högre utbildning”, står det i brevet.