in

Ex-flickvännerna bryter tystnaden om Marius Borg Høiby – blev också misshandlade av Mette-Marits son

nrk 2
Bildkälla: Juliane Snekkestad på Instagram och Marius Borg Høibys uttalande i NRK.

Det har snart gått två veckor sedan Marius Borg Høiby greps, misstänkt för att ha misshandlat sin tidigare partner och vandaliserat hennes hem.

Nu väljer två andra ex-flickvänner att vittna om våldet de utsatts för av kronprinsessan Mette-Marits son.

”Han har slagit mig i ansiktet med knuten näve”, säger en av dem i en video på Snapchat. Mer

På eftermiddagen den 4 augusti greps Marius Borg Høiby, son till den norska kronprinsessan Mette-Marit, misstänkt för något som i den norska straffskalan kallas för kroppskränkning. Den mildaste formen av våldsbrott, men som kan ge fängelse i upp till ett år. Offret är hans ex-flickvän, en 26-årig kvinna, som hade synliga skador på huvudet efter händelsen. Senare konstaterade läkare att hon fått en hjärnskakning. Dessutom var hennes lägenhet vandaliserad när polisen kom dit: det satt en kniv inhuggen i en vägg, en kristallkrona var neddragen från taket och det låg glasskärvor över golvet. Därför misstänks Marius Borg Høiby även för skadegörelse.

Efter några dygns tystnad gav Marius Borg Høiby ett uttalande som publicerades i norska public service, NRK: ”Förra helgen hände något som aldrig borde ha hänt. Jag begick kroppsskador och förstörde föremål i en lägenhet under påverkan av alkohol och kokain efter en dispyt.” Han skriver även att han lider av flera olika psykiska besvär och missbruk. Vidare skriver han att han ”önskar ta ansvar för vad han gjort” och att det viktigaste för honom ”är att be min käresta om ursäkt”.

nrk
Marius Borg Høiby uttalande i NRK.

Händelsen, och detta uttalandet, har fått två av hans ex att bryta tystnaden och i sociala medier vittna om det våld de själva utsattes för under deras tid med Mette-Marits son.

Juliane Snekkestad, Marius Borg Høibys flickvän 2018 – 2022:

29-åriga Juliane Snekkestad och 27-åriga Marius Borg Høiby var ett par mellan 2018 och 2022. I ett inlägg på Instagram skriver hon att hon blev fysiskt och psykiskt misshandlad under deras tid ihop, något som Se og hör rapporterat om. ”Det psykiska våldet var det mest brutala”, skriver hon. Hon förklarar att hon med inlägget inte vill ha sympatier, utan bara berätta att det här har hänt tidigare: ”Detta måste stoppas nu. Att fler kvinnor ska utsättas för detta går inte längre, och jag känner ett ansvar för att dela detta”.

hej
Juliane Snekkestad på Instagram.

Nora Haukland, Marius Borg Høibys flickvän 2022 – 2023:

I en video på Snapchat säger Nora Haukland, som var ihop med Marius Borg Høiby mellan 2022 och 2023, att: ”Marius har varit fysisk mot mig. Han har slagit mig i ansiktet med knuten näve. Han har sparkat mig, kvävt mig, och förstört min lägenhet. Han har också förstört saker i mammas nya hus. Men som Juliane sa, det allra värsta för mig var också det psykiska. Skrikandet, hoten”.  

Hon berättar också att hon först tänkte vara tyst, men att Marius Borg Høibys uttalande i NRK fick henne att tänka om: ”Jag tänkte hålla käft tills min exs uttalande kom ut, och då kände jag en stor frustration. Marius pratar som om det här är första gången det har hänt. Han ber om någon slags empati, ’jag ska få hjälp, jag kämpar’ och allt det här kändes väldigt bekant. Han sa också att han skulle få hjälp när jag lämnade honom”.

Vem är Marius Borg Høiby?

Han är norska kronprinsessan Mette-Marits son från en tidigare relation. Han var fyra år gammal när hans mamma blev tillsammans med kronprins Haakon, men han har ingen kunglig titel.

  • Blir du utsatt för våld i en nära relation?
  • Vid akuta situationer ring 112
  • Brottsofferjouren erbjuder stöd till dig som blir utsatt för brott.
  • Du kan ringa Kvinnofridslinjen dygnet runt på 020-50 50 50. Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.
  • Hos Roks kan du hitta kvinno- och tjejjourer nära dig.
  • Terrafem har en jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst, och erbjuder stödsamtal på flera olika språk. Du når dem på 020-52 10 10 och samtalet syns inte på din telefonräkning.
  • Om du är under 20 år kan du få stöd av Unga relationer. Du kan chatta anonymt varje kväll mellan klockan 20.00 och 22.00.