På sommaren är det ofta en massa kul som händer runt omkring en, och man vill ju vara med på allt – men ibland sätter ekonomin stopp. Så här ska du tänka för att inte bli helt pank i sommar (men fortfarande göra kul saker!). Mer
Så planerar du din sommarekonomi (och slipper missa allt det roliga!)
När det kommer till ekonomi så gäller det ALLTID att planera, hur tråkigt det än låter. Ekonomi och planering i samma mening är ju dessutom dubbelt så tråkigt. Men! Det är nödvändigt för att man inte ska bli helt pank och bara slösa iväg sina pengar på det som känns roligt just för stunden.
Oavsett om du pluggar och har ett sommarjobb, eller om du jobbar på heltid så kan du börja med att räkna ut vad din ungefärliga inkomst kommer bli i sommar.
Sedan räknar du ut alla dina fasta utgifter, det som du inte kan strunta i att betala – till exempelvis räkningar och lån. Hyra, bredband, mobilabonnemang, träningskort, a-kassa, bensin eller busskort, försäkringar, osv osv. Men visst fattas det lite grejer va? Mat och hygienartiklar och sådant måste också räknas in.
Räkna ut vad allt det kostar per månad för dig, och räkna sedan bort de pengarna från din sommarinkomst. Poff, finns inte! Alltså är det heller inga pengar du kan spendera.
Budget är a och o
Kolla sedan på vad dina planer är för sommaren, och vad du vill göra. Har du en festival inplanerad? Roadtrip i Europa? En midsommarhelg på kusten? Tjejsemestern i Spanien? Finns det någon avgift där du inte betalt än? I så fall – tänk bort de pengarna! Försök sedan räkna ut hur mycket pengar det ungefär kommer gå åt på just själva resan eller vad det nu kan vara.
När du räknat bort alla pengar som du kommer ”behöva” spendera i sommar så har du en summa kvar du varje månad kan röra dig lite friare med. De pengarna kan du lägga på glass till parkhänget, ett glas vin på afterworken, en spontan weekend när du hittar det där grymma erbjudandet, ett välbehövligt frisörbesök när du badat alldeles för mycket i saltvatten och ditt hår blivit solblekt och torrt, eller vad du nu känner för.
Det kan låta självklart, men att ta sig tid att lägga upp en budget är det sällan man gör. Att veta hur mycket pengar man har att använda på precis det man vill när man vill underlättar, så man inte gör av med mer pengar än vad man ska.