Att ta över ett företag är ett stort steg, men med rätt förberedelser blir övergången från dröm till verklighet enklare. Denna guide är för dig som ung entreprenör, redo att stiga in i föräldrarnas fotspår eller skapa din egen väg. Vi går igenom allt från värdering till integration, med tips om när och varför en företagsmäklare kan vara din bästa hjälp på vägen.
Mer
Förberedelse inför att ta över företag: En guide för unga entreprenörer
Kör igång med takeover av företag
När du planerar att ta över ett företag, kanske dina föräldrars, är det första steget att ha en klar plan. Fråga dig själv: Varför vill jag driva detta företag? Svaret hjälper dig att fatta smarta beslut längs vägen. Sedan behöver du fundera på om du ska köpa företagets aktier eller bara sakerna, som datorer och varulager. Det här valet påverkar allt från skatter till hur affären går till.
Innan du börjar prata pengar och priser, tänk på vad du är villig att betala och vad din högsta dröm är att få ut av affären. Det är här en företagsmäklare som iamgrowth.se kan komma in i bilden. De är proffs på att hjälpa till att sätta rätt pris och ge dig tips om hur du kan snacka med dem som vill lämna företaget.
Du måste också bestämma hur företagets värde ska räknas ut. En mäklare kan kolla på företaget utan att vara partisk och ge dig en bra pekpinne på vad det är värt. Det hjälper dig när det är dags att börja förhandla.
Om det handlar om att ta över från dina föräldrar så är det viktigt att ha alla fakta klara. På verksamt.se kan du läsa om allt från att anmäla ändrad styrelse till vad som är viktigt för att förbereda familjeföretaget för att byta ägare. Där finns även bra råd om hur du som ung entreprenör kan förbereda dig för att ta över stafettpinnen – kunskap som är avgörande för en lyckad övergång.
Planen: Så bygger du en vinnande strategi
När du är redo att ta över stafettpinnen i ett företag, behöver du en bra plan som inte bara snackar utan också levererar. Tänk på det som att bygga en bro – du behöver rätt verktyg och en bra ritning för att komma över till andra sidan.
Första grejen är att bli klar över varför du vill ta över. Är det för att fortsätta familjens legacy, eller har du en ny twist på vad företaget kan bli? När du vet ditt varför så kan du börja rita kartan för att nå dit.
Sen måste du få koll på pengarna. Hur ska du finansiera alltihop? Kanske behöver du ett lån eller så kan du hitta någon som vill investera i din idé. Här kan en företagsmäklare vara guld värd. De vet hur man pratar pengar och kan hjälpa dig att få till den bästa dealen.
Och du, glöm inte att tänka framåt. När du tar över rodret, vilka förändringar vill du göra? Hur ser din version av företagets framtid ut? Dela din vision och få med folk ombord. När alla ser samma målbild blir resan dit så mycket lättare.
Från prat till pengar: Stegen i att köpa företag
En företagsmäklare kan hjälpa dig med alltihop när du ska ta över företaget. Först behöver ni skriva en avsiktsförklaring, det är som ett löfte om att ni är seriösa med att göra affärer. Det är inte spikat än, men det visar att du menar allvar.
Sen är det dags för den stora kontrollen, där ni tittar igenom företaget inifrån och ut. Det är som en stor hälsokontroll där du ser till så att allt står rätt till – inga otrevliga överraskningar.
Och precis innan du kör i mål, ska du och säljaren komma överens om det finstilta. Hur och när pengarna ska betalas, och vad som händer med företaget efteråt.
Hela den här resan från att snacka om att köpa till att faktiskt göra det kan vara knepig. Men med en företagsmäklare som känner till alla genvägar och fallgropar kan du ta dig igenom alltihop och komma ut som vinnare på andra sidan.
Koll på marknaden: Lär känna din spelplan
Att ha koll på marknaden är som att plugga till ett prov – ju mer du vet, desto bättre är dina chanser att lyckas. När du tar över ett företag, måste du förstå spelplanen: vem som är din publik, vilka andra företag som också kämpar om uppmärksamheten, och vad som trendar just nu.
Börja med att kolla upp konkurrenterna. Vad gör de som är bra? Och ännu viktigare, vad kan du göra bättre? Tänk på det lite som ett datorspel där du ser hur andra spelare klarar banorna, så att du kan planera dina egna drag.
Sedan är det dags att lära känna dina kunder. Vad vill de ha? Vad pratar de om på sociala medier? Det är lite som att vara detektiv – du samlar ledtrådar för att bygga upp en bild av vad som funkar.
En företagsmäklare kan vara din sidekick i det här. De har koll på branschen och kan tipsa om saker du kanske inte tänker på. De hjälper dig att förstå de stora trenderna och ger dig inside-info som kan vara guld värd.
Kolla upp företaget: Gör en hälsokontroll innan köp
Innan du skriver på nåt och tar över företaget, är det superviktigt att du gör en stor check-up. Det är som en hälsokontroll, fast för företaget du vill köpa. Du vill ju inte ha några otrevliga överraskningar efter att du har tagit över, eller hur?
Det är här du och din företagsmäklare går igenom allt med en fintandad kam. Kollar företagets bokföring, ser till att inga skulder gömmer sig i skuggorna och att allt står rätt till med pengarna som företaget säger att de tjänar. Det är lite som att snoka runt och se så allt är som det ska.
Och det är inte bara pengar ni ska kolla på. Det handlar också om att se så företaget har alla tillstånd och papper i ordning, att det inte finns några konstiga avtal som kan ställa till det, och att allt är okej med de som jobbar där.
Din mäklare vet precis vad ni ska leta efter och kan hjälpa till att avslöja saker som du kanske inte ens visste att du borde kolla. Så lita på din mäklare för att göra en bra hälsokontroll – det kan spara dig massor av tid, pengar och huvudvärk i långa loppet. När allt ser bra ut, då kan du känna dig trygg i att gå vidare och göra dealen.
Hur mycket är företaget värt? Sätt ditt pris
Det kan kännas som en gissningslek när det är dags att sätta prislapp på företaget du vill ta över, men det behöver det inte vara. Även här är det smart att ha en företagsmäklare vid din sida. De är proffs på siffror och kan hjälpa dig att räkna ut vad företaget är värt på riktigt.
Tänk på priset som en balansakt. Du vill inte betala för mycket, men du vill inte heller ge för lite och riskera att affären inte blir av. Det handlar om att hitta ett pris som känns rätt både för dig och de du köper av.
En mäklare tittar på allt från vad företaget har tjänat tidigare till vad det kan tänkas tjäna framöver. De kollar också hur unikt företaget är och hur hård konkurrensen är där ute. Allt det här spelar in när du ska bestämma dig för ett schysst köperbjudande.
Så innan du slår till och skriver på något, se till att du har koll på företagets ekonomi och vad som är rimligt att betala. Med en företagsmäklare som guide slipper du gissa och kan känna dig trygg i att du gör en smart affär.
Avtalet: Så kommer ni överens om det viktigaste
När det är dags att skriva avtalet för att ta över företaget vill du vara säker på att allt är på pricken rätt. Ett avtal är det som bestämmer reglerna för spelet – det säger vem som gör vad och när och hur mycket pengar som ska byta ägare.
Det här är stunden då ni skriver ner alla detaljer som du och säljaren har kommit överens om. Saker som hur mycket du betalar för företaget, och hur du betalar – kanske lite nu och resten senare. Och vad händer om något inte går som planerat? Jo, det ska också med i avtalet.
Det är lätt att missa något eller att inte tänka på alla små detaljer som kan bli stora problem senare. Därför är det superbra att ha en företagsmäklare som kan den här typen av papper som sin egen ficka. De ser till att allt är fair play och att inga konstigheter smyger sig in.
Mäklaren är din wingman som ser till att du inte bara skriver under ett papper utan att du skriver under rätt papper – ett som gör att både du och säljaren går därifrån och känner: ”Yes, vi gjorde en bra deal!”
Bli en del av gänget: Så smälter du in bra
Att smälta in i företaget du just köpt är som att vara den nya på skolan. Du vill komma in, bli en del av gänget och få alla att gilla dig snabbt. Och precis som i skolan, finns det några smarta drag du kan göra för att allt ska gå smidigt.
Första steget är att lära känna ditt nya team. Häng med dem, både på jobbet och utanför. Snacka, lyssna och lär dig vad de gillar och inte gillar. Det visar att du bryr dig om mer än bara siffrorna – att du också bryr dig om människorna som gör företaget till vad det är.
Nästa grej är att visa att du respekterar det som varit, samtidigt som du har nya idéer. Ingen gillar när någon ny kommer och ändrar allt direkt. Så ta det lugnt med stora förändringar i början, även om du har hundra idéer som bubblar i huvudet.
Och här kan en företagsmäklare faktiskt hjälpa dig igen. De är bra på att känna av stämningen och kan ge dig tips på hur du bäst närmar dig teamet. De kan även hjälpa dig att förstå företagskulturen, så att du inte trampar snett.
Genom att vara dig själv, visa att du bryr dig och ta det steg för steg, kommer du snart att vara en i gänget – och det är där magin börjar.