in

5 bråk om pengar som många par har – men som går att lösa

braka om pengar

Att bråka är aldrig kul, men att bråka om pengar är VERKLIGEN INTE kul. Pengar är ofta ett känsligt ämne, men också jätteviktigt att kunna prata om – framförallt om man är i en kärleksrelation där man planerar en framtid tillsammans. Vi har listat 5 vanliga bråk som par har, och hur man kan lösa dem. Mer

  1. En av er vill spara pengar, den andra vill leva life

    En skatteåterbäring eller bonus på jobbet är superhärligt, men om du och din partner har olika ideér kring vad som bör göras med pengarna kan det uppstå tjafs. Hen vill resa, du vill spara och känna dig trygg. Det här må vara ett lyxproblem, men riktigt så enkelt är det inte. Hur man känner i en situation likt den ovan nämnda säger en hel del om vad man har för inställning kring pengar i övrigt.

    Se tillsammans över er ekonomi och se hur stort behovet av sparande är, men utvärdera också hur ni mår, hur trötta ni är och hur nödvändig en semester är. Kan ni inte komma överens så är ”kompromiss” orden som ska leda er. Ta en weekend till Riga istället för Barcelona, det är billigare och pengarna som blir över kan sparas!

  2. En av er lever på pengar hen inte har

    Att i perioder inte ha så mycket pengar som man behöver/önskar att man hade är inget konstigt eller ovanligt alls, och vet man att pengar är på väg in om ett tag i samband med ett nytt jobb eller en utbetalning från Skatteverket är det lätt att använda dem i förväg. Det är såklart okej om man känner att man har koll på sin ekonomi, men är man två eller fler som tillsammans försöker ha en stabil ekonomi så kan det vara läskigt och till och med ohållbart att leva så.

    Om din partner är den som gärna använder upp pengar i förskott kan det vara bra att berätta varför det oroar dig och också skriva en lista med tips på aktiviteter som inte kostar massa men som ändå är festliga!

  3. En av er förlitar sig på sina föräldrars ekonomi

    Vissa personer vet att deras föräldrar alltid har pengar och alltid kan hjälpa till att betala oförutsedda utgifter, men för den som inte är i en sådan situation kan det vara svårt att förlita sig på det. Det är viktigt att inte blint lita på andras förmåga att försörja en ekonomiskt och också viktigt att förstå att personer som inte har en bakgrund där föräldrarna har kunnat bidra ekonomiskt kan känna sig oroliga inför att någon annans föräldrar ska kunna betala ens räkningar eller räkning för en reparation av en vattenläcka.

    Var ärliga mot varandra och prata om hur viktigt/oviktigt det är för er att ha en egen buffert och en självstädnig ekonomi som inte är beroende av att någon annan pitchar in när det skiter sig. Att den ena vill ta emot pengar från föräldrar medan den andra känner en ohanterbar tacksamhetsskuld över det är aldrig bra! PS. Ibland kan alla behöva hjälp och shit happens, men in the end har du bara dig själv och det är därför extremt viktigt att du har koll på din egen ekonomi också.

  4. En av er bygger upp skulder

    Oavsett om det är lån från en kompis, släkt eller en bank så kan skulder vara jättejobbiga. Det är också svårt att säga till någon vad hen ska göra med sina pengar och sitt liv, men om din partners skulder gör att du oroar dig så är det viktigt att ni pratar om det. Detsamma gäller om dina skulder påverkar din partners mående negativt. Förutom oro för att inte kunna betala tillbaka kan det också skapa skuldkänslor och man kan i relationen känna att man aldrig kan hitta på något kul för att det alltid finns en skuld någonstans som borde prioriteras. Prata med varandra kring om det är bättre att sätta upp en budget för ett långsiktigt sparande tillsammans istället för att en person drar på sig massa småskulder överallt. Kanske är det dags att lägga om livet lite och minska kostnaderna? Det är tråkigt, men i längden en investering i relationen.

  5. En av er förespråkar millimeterrättvisa

    Många par är inte redo eller villiga att ha delad ekonomi, inget konstigt med det. Men om den ena av er är mer ”det jämnar ut sig”-tänkare och den andra förespråkar millimeterrättvisa kan det bli riktigt jobbigt. Här är egentligen kompromiss den enda vägen framåt. Ni kanske kan skaffa ett gemensamt kort där ni för över lika mycket för att slippa swisha varandra 20 spänn då och då? Eller göra en budget där ni lägger in alla utgifter och sen delar på hälften. Det finns lösningar, men att ignorera era olikheter är inte en av dem!