in

Efter VeckoRevyns granskning: LH Cosmetics får böter för PFAS i smink

lh

Innan sommaren kunde VeckoRevyn avslöja att det fortfarande gick att köpa produkter med PFAS-ämne från LH Cosmetics, trots att sminkföretaget lovat att ta bort dessa ur sortimentet.

Nu fälls de för oaktsamhet och miljöfarlig kemikaliehantering – och tvingas betala böter. Mer

I flera år sålde LH Cosmetics en sminkpenna som innehöll det giftiga och förbjudna PFAS-ämnet perfluorononyl dimethicone. I februari 2024 hittade kemikalieinspektionen ämnet i flera nyanser av sminkpennan Crayon, trots att det varit förbjudet sedan 2020. Ämnet är cancerframkallande, miljöskadligt och kan påverka fertiliteten negativt.

Det hela ledde till att företaget åtalsanmäldes och efter mycket om och men plockades produkterna bort – men inte hos återförsäljare. I juni 2024 kunde VeckoRevyn fortfarande beställa sminkpennan, med det giftiga ämnet, från Cocopanda. Vi kunde även hitta pennor med ämnet listat bland ingredienserna hos återförsäljare som Kicks och Bangerhead.

Efter VeckoRevyns avslöjande döms nu LH Cosmetics att betala en bot på 25 000 kronor, enligt Nyhetsbyrån Siren och Expressen. Sminkföretaget har nu 30 dagar på sig att antingen godkänna eller betala boten.