Tänker du att det bara är unga kvinnor som shoppar på Shein? Då får du tänka om. Mer
Den typiska Shein-shopparen är inte den du tror det är
Vad händer med Sheins klädreturer? Genom att gömma airtags i varor från fast fashion-märket har Aftonbladet kunnat avslöja att tre av fem plagg som returnerats hamnat hos smugglare. Via Malmö, Polen, Italien, New York och Chile har varorna fraktats för att till sist hamna i Bolivia, där all import av begagnade kläder är förbjuden. Förbudet har lett till en stor svart klädmarknad som styrs av maffian, och det är alltså i deras händer som tre av fem returnerade varor just nu befinner sig.
Att det är dåligt att handla hos klädjätten vet de flesta vid det här laget. Visst kan priset locka, men larmen om Shein har ekat högt den senaste tiden – så som avslöjanden om dåliga arbetsförhållanden och giftiga produkter. Så vilka är det då som fortsätter handla hos företaget, egentligen?
Det är faktiskt så att 71 procent av svenskarna har handlat från kinesiska online-butiker, så som Shein och Temu, enligt siffror från Svensk Handel som VeckoRevyn tagit del av. De flesta är mellan 25 och 44 år, där nästan 90 procent (!) av åldersgruppen har handlat hos modejättarna.
Men nu till det verkligt intressanta: trots att Shein själva främst vänder sig till kvinnor, är skillnaden mellan kvinnor och mäns konsumerande inte så stort som många kanske tror. 65 procent av männen har handlat hos fast fashion-jättarna. En något större andel av kvinnorna har handlat, nämligen 77 procent.
Om Aftonbladets avslöjande kommer påverka hur svenskarna shoppar framöver återstår att se, men enligt en undersökning från Svensk Handel som genomfördes i somras planerar 4 av 10 att handla på Shein och Temu framöver.