in

Den nya pandemilagen – förklarad i 3 steg

pandemilag dragarbild
BIld: Bill Oxford / Unsplash

Vad innebär den nya pandemilagen egentligen? Och när börjar den gälla? Här är allt du behöver veta! Mer

Nu har den nya pandemilagen klubbats igenom! Den ger regeringen, kommuner och myndigheter ökade befogenheter för att minska smittspridningen. Lagen införs den 10 januari och gäller fram till och med 30 september. Men vad innebär den egentligen? Och vad händer om man bryter mot lagen? Vi förklarar!

1. Verksamheter kan stänga

Med pandemilagen kan verksamheter som exempelvis gym, sporthallar, butiker och köpcentrum, museum, bibliotek, djurparker och kollektivtrafiken stängas. Men i en intervju med VeckoRevyn säger statsminister Stefan Löfven att huvudsyftet med lagen inte är att stänga verksamheter.

– Den kan komma att reglera öppettider och begränsning av antal människor i vissa områden, säger han.

Se hela intervjun här nedan!

2. Folksamlingar kan begränsas på allmänna platser

Hur många får samlas på ett och samma ställe, egentligen? Med pandemilagen kan regeringen införa förbud mot att samlas på allmänna platser som exempelvis parker, stränder och badplatser. Länsstyrelser och kommuner får också fatta lokala beslut för att begränsa smittspridningen.

3. Rörelsefriheten är fortfarande grundlagsskyddad

Innebär den nya lagen att det kommer bli lockdown i Sverige nu? Svaret är nej. Även om lagen ger regeringen och myndigheterna möjlighet att införa förbud för att minska smittspridningen är rörelsefriheten fortfarande grundlagsskyddad. Därför kan exempelvis ett utegångsförbud inte införas.
För ändra i grundlagen krävs två riksdagsbeslut med ett riksdagsval emellan.

Vad händer om jag inte följer pandemilagen?

Tidigare har vi behövt följa allmänna råd och rekommendationer, men med den nya lagen kan du faktiskt bli skyldig att betala böter om du bryter mot förbuden.