Har du också fått ett ”Kan vi prata?”-sms? Vi reder ut varför vi reagerar så starkt på frasen, och varför man aldrig borde skicka ett sådant meddelande. Mer
Därför ska du aldrig skicka ett ”Kan vi prata?”-sms
Du tar upp telefonen ur fickan, på skärmen syns en notis från din kompis där det står ”Kan vi prata?”. Helt plötsligt känns det som hela magen är fylld av sten, du känner hjärtat hoppa ur bröstkorgen och du börjar direkt fundera på alla saker du någonsin har gjort som skulle kunna leda fram till denna stunden. Oavsett om det är din kompis, chefen, en kollega eller din partner som skriver – denna korta mening ligger framför dig som ett omen för att du har hemska saker att vänta.
Men varför reagerar vi så stark på något så litet? Det finns en anledning, och den anledningen heter dopamin. Utan denna livsviktiga signalsubstans hade vi varken förökat oss eller orkat leta mat. Dessutom är dopamin det som driver våra belöningssystem, vilket gör att vi aktivt anstränger oss för att få uppleva behagliga känslor. Alltså belönar hjärnan oss med en dos dopamin när vi har löst en ”svår” uppgift.
När vi skickar ett meddelande vet vi att vi nästan alltid kommer att få ett svar. När vi har framgångsrika sociala interaktioner (till exempel genom en sms-konversation), kan man säga att hjärnan belönar oss med dopamin för ett beteende som gynnar oss (eftersom vi är sociala varelser som gillar att ha konversationer). På så sätt motiveras vi också att upprepa det beteendet.
Men med belöningar finns också risker. Vi är vana vid att våra telefoner konstant plingar av notiser och meddelanden, det finns dessutom en studie från 2015 som förklarar att vissa till och med känner hur telefonen plingar i fickan, fast den inte är där, skriver Refinery29. Det är genom den vi får reda på både goda och dåliga nyheter nu för tiden, och tvetydig eller oklar kommunikation kan vara väldigt jobbigt. Vi kan omöjligt veta vad avsändaren menar, vilken ton hen hade när hen skrev meddelandet eller om vi har goda eller dåliga nyheter att vänta. Vi kan inte avläsa en persons ansiktsuttryck eller kroppsspråk i ett sms.
Av denna anledningen kan det vara bra att vara försiktig när man formulerar ett meddelande. Extra försiktig ska man vara i en arbetsmiljö där man inte känner varandra så bra eller om man är i maktposition. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det faktiskt aldrig är en bra idé att skicka ett meddelande som bara innehåller frasen ”Kan vi prata?”. Om du undrar över något specifikt kan du istället inkludera det i meddelandet – låt inte någon hänga ensam i cyberrymden medan de panikartat försöker ta reda på vad det är som har gått fel. Och om du någonsin har mottagit ett ”Kan vi prata?”-meddelande, glöm inte att det alltid är okej att fråga om vad de vill prata om innan du ger dig in i konversationen.