in

Därför görs inga riktade insamlingar till Gaza i Melodifestivalen (än!)

gaza
På bilden: Yamen, 7 år, med sin bror Yazan, 4 år, bär vattenflaskor i ett flyktingläger i Khan Yunis på södra Gaza-remsan. Foto: UNICEF/Zaqout

Under Melodifestivalen samlar Radiohjälpen in pengar till Världens Barn, en insamling där även barnen i Gaza räknas in. Samtidigt går det inte att göra riktade insamlingar till Gaza, likt de som tidigare gjorts för Ukraina. Men varför? Här är anledningen! Mer

Flera länder, däribland Sverige, har valt att stoppa stödet till FN-organet som hjälper palestinska flyktingar, UNRWA. Anledningen är att Israel anklagat tolv av medarbetarna på hjälporganisationen för att ha varit inblandade i Hamas-attacken den 7 oktober förra året. Samtidigt har det i flera medier rapporterats om att dessa anklagelser saknar konkreta bevis, och experter varnar för att det indragna stödet kommer resultera i ännu mer lidande i Gaza.

Därför är vi säkert många som undrar vad vi kan göra för att dra vårt strå till stacken, och försöka fylla lite av det tomrum som UNRWA lämnar efter sig. Ett sätt att bidra är att ringa det där lite dyrare röstningsnumret under Melodifestivalens deltävlingar. Varje år samlar Radiohjälpen in pengar till olika projekt under sändningarnas gång. Tidigare år har insamlingen gått till civilbefolkningen i Ukraina, de jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien och ibland mer allmänna insamlingar där pengar går till de områden och projekt där resurser behövs. Årets tema är Världens Barn – där barnen i Gaza självklart räknas in.

– Världens Barn har fått flera ansökningar för Gaza/Palestinska områden som vi inom kort fattar beslut om, säger Kristina Henschen, generalsekreterare på Radiohjälpen, och fortsätter:

– Barns situation i Gaza är del av en humanitär katastrof, och projekt i Gaza förutses få stöd av Världens Barn i år.

Varför görs inte samma riktade insamlingar som till Ukraina?

Torsdagen den 24 februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina. Bara två dagar senare skulle Melodifestivalens fjärde deltävling sändas från Friends Arena i Stockholm. Radiohjälpen agerade snabbt och handlingskraftigt: pengarna som samlades in skulle från och med nu gå till civilbefolkningen som drabbas av kriget.

Året därpå fortsatte de riktade insamlingarna till landet: ”Mat, rent vatten och mediciner, är några exempel på vad som behövs. Behoven är enorma i Ukraina” och ”civilbefolkningen drabbas hårt. Beskjutning av infrastruktur gör att många saknar elektricitet, rent vatten och värme” gick det att läsa i pressmeddelandet som skickades ut inför att tävlingen skulle börja.

Men hur kommer det sig att inte samma riktade insamlingar som gjordes då, görs för civilbefolkningen i Gaza?

Enligt Kristina Henschen beror det på att en rad kriterier behöver uppfyllas för att kunna fatta beslut om att inleda en separat insamling. Till exempel måste Radiohjälpen ha minst fem partnerorganisationer på plats i landet och det måste stå klart att insamlingen kommer generera tillräckligt mycket medel för att göra skillnad. I nuvarande situation är det osäkert om kriterierna är uppfyllda för en appell i Gaza, den humanitära accessen är till exempel alltför begränsad, menar Kristina Henschen.

– Det stora problemet nu är ju att hjälpsändningarna inte släpps in i Gaza, vilket är hemskt i denna situation.

Radiohjälpen brukar inte samla in pengar till ett särskilt ändamål, med löftet att pengarna ska gå dit, om de inte vet att pengarna når fram. Det är alltså därför det inte går att göra en riktad insamling till Gaza, likt den som gjordes för Ukraina.

– Att jämföra med insamlingen för civilbefolkningen i Ukraina är därför lite märklig. I insamlingen för civilbefolkningen i Ukraina fanns det och har hela tiden funnits humanitärt tillträde och möjlighet att ha minst fem organisationer på plats. Våra kriterier har varit uppfyllda.

Så stöttar Radiohjälpen civilbefolkningen i Palestina

Men det är inte helt hopplöst. För att ändå kunna göra skillnad i denna svåra situation och också ge partnerorganisationerna möjlighet och beredskap att snabbt verka har Radiohjälpen beslutat att fördela medel ur Radiohjälpens katastroffond till tre projekt så att de kan verka i Palestina, och om möjligt tillträde ges, även i Gaza.

– Genom detta möjliggör vi snabbt stöd för att lindra nöden, rädda liv och bevara mänsklig värdighet. Som sagt, även Världens Barn-insamlingen går till barnen i Gaza/palestinska områden. Genom detta bedömer vi att vi kunnat göra skillnad för barnen i Gaza/palestinska områden.

I slutet av förra året beslutade Radiohjälpen om tre omfattande humanitära projektstöd till de palestinska områdena och Gaza genom Röda Korset, Rädda Barnen och UNICEF:

  • Svenska Röda Korset får 3 miljoner kronor som ska gå till mat, förnödenheter, vatten, första hjälpen, livräddande akutsjukvård, hälso- och sjukvård, psykiskt och psykosocialt stöd samt stöd till försörjning.
  • Svenska Rädda Barnen får 3 miljoner kronor som ska gå till vatten, mat, hygienartiklar, kläder och filtar.
  • UNICEF Sverige får 3 miljoner kronor för rent vatten och sanitet, hälsoinsatser, skydd och trygghet för barn och utbildningsinsatser.

Dessutom kan det bli aktuellt att göra riktade insamlingar längre fram.

– En insamling riktad till befolkningen i Gaza kan bli aktuell vid en längre vapenvila/paus där kriterierna är uppfyllda, säger Kristina Henschen.