in

Därför behöver du inte bunkra jodtabletter

jod
Bildkälla: Towfiqu barbhuiya/Unsplash

Den senaste tiden har försäljningen av jodtabletter skjutit i höjden – och Rysslands invasion av Ukraina tros vara en stor anledning till det. Men här är varför du inte behöver bunkra jodtabletter av rädsla för radioaktiv strålning. Mer

Sedan Rysslands invasion av Ukraina, och framför allt sedan ryska trupper tagit kontroll över kärnkraftverket i Tjernobyl, har försäljningen av jodtabletter ökat markant i Sverige. Men varför? Jo, jodtabletter kan minska risken för sköldkörtelcancer vid radioaktiva utsläpp. Pär Svärdson på Apotea säger till Sydsvenskan att försäljningen av jodprodukter gick från noll till hundra – och ökade med 38 000 procent efter invasionen.

– Allt sålde slut på en gång. Våra inköpare har hört av sig till medicinbolagen för att komplettera, men allt är slut där också, säger han till tidningen.

Att försäljningen av tabletterna skjutit i höjden den senaste tiden, skulle man alltså kunna se som ett tecken på att invånare här i Sverige försöker skydda sig mot eventuell radioaktiv strålning från Ukraina. Men är det verkligen nödvändigt?

Därför behöver du inte köpa jodtabletter

Nej, det är inte motiverat att bunkra jodtabletter i Sverige just nu, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. För det första finns ingen radioaktiv jod kvar vid kärnkraftverket i Tjernobyl, eftersom reaktorerna inte längre är aktiva.

– Vi vill betona att den sista reaktorn stängde för över 20 år sedan, säger Peder Kock, som är utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten, till SVT.

För det andra späds utsläpp från en eventuell kärnkraftsolycka ut i atmosfären. Det betyder att koncentrationen av radioaktiv jod blir låg på stora avstånd. Om det skulle ske en olycka vid ett kärnkraftverk som är i drift blir nivåerna av radioaktiv jod bara skadlig i närområdet. Det är därför som Länsstyrelsen delar ut jodtabletter till människor som bor nära ett kärnkraftverk.

Hur fungerar jodtabletter?

Vid kärnkraftsolyckor sker utsläpp av radioaktiv jod, och det finns en risk att sköldkörteln tar upp det. Men om man redan har jod i kroppen (till exempel efter att ha ätit jodtabletter) tar sköldkörteln inte upp det radioaktiva jodet. Det är viktigt att tabletterna tas på rätt sätt, till exempel behöver du ta dosen så snabbt som möjligt efter utsläpp av radioaktivt jod i din närhet. Dessutom behöver du inte ta jodtabletter om du är över 40 år, eftersom att strålning inte ökar risken för sköldkörtelcancer om du är över en viss ålder, skriver Strålsäkerhetsmyndigheten.