in

Därför är Blue Monday (årets deppigaste dag) en myt

Blue Monday
Bildkälla: Unsplash

Det sägs att den tredje måndagen i januari är årets absolut deppigaste dag. Men vem har hittat på det egentligen? Mer

Har du hört talas om Blue Monday? Det är den dagen på året då vi påstås vara som mest deppiga och nere. Allt är mörkt och trist, januarilönen är slut sen länge och sommarledigheten känns lååångt bort. Men var kommer egentligen den här idén ifrån? Jo, begreppet Blue Monday är faktiskt bara en PR-kupp.

För tjugo år sedan bad resebolaget Sky Travel en psykolog ta reda på vilken dag på året som passar bäst för att boka en sommarsemester. I en intervju med The Telegraph från 2013 säger psykologen, som heter Cliff Arnall, att han tog fram en matematisk formel för räkna ut detta, och bland annat undersökte vad människor berättat för honom under stress- och glädjeworkshops. Resultatet pekade på den tredje måndagen i januari, eftersom flest människor känner sig som ”deppigast” då, enligt honom.

Men han har själv erkänt att det här är pseudovetenskap, alltså något som utger sig för att vara vetenskap men som inte uppfyller de krav som faktisk vetenskap behöver uppfylla. Dessutom säger Arnall att det finns en risk att Blue Monday blir en självuppfyllande profetia, alltså att man tänker att det är årets deppigaste dag och därför blir deppig.

Det har också höjts en del kritiska röster från de som menar att dagen riskerar att förminska upplevelserna hos de som lider av psykisk ohälsa, skriver Expressen.

När inträffar Blue Monday 2025?

I år inträffar Blue Monday den 20 januari.