Ska man krossa size zero-idealet genom att dela bilder på och kritisera enskilda smala personer?
Ja, säger Camilla ”Bloggbevakning” Gervide, som själv har använt bilder på Bianca Ingrosso för att skapa debatt.
Nej, säger riksorganisationen för ätstörningar Frisk & Fri, som menar att det reproducerar och förstärker idealet. Mer
Artikeln i korthet:
Det nuvarande kroppsidealet präglas av extrem smalhet, där size zero återigen tar över.
Influencers som Bianca Ingrosso har blivit föremål för diskussion, särskilt angående fotografering av sina kroppar.
Kritik har riktats mot fotograferingsmetoder som att placera en kudde mellan låren för att undvika att de nuddar varandra.
Frisk & Fri menar att sprida och diskutera sådana bilder kan reproducera det skeva idealet och skada personer med ätstörningar. Diskussionen kring smala ideal behöver föras utan att använda enskilda bildexempel, enligt Frisk & Fri.
Bloggare som Camilla Gervide anser att det är viktigt att lyfta frågan, även om det kan involvera att använda exempel.
Diskussionen kring smala ideal och kroppspositivitet kräver ett nyanserat tillvägagångssätt för att undvika att skada personer med ätstörningar och andra berörda.
Sammanfattningen är gjord med hjälp av OpenAI och faktagranskas av VeckoRevyns redaktion.
Smalare än någonsin – ungefär så kan man beskriva det nuvarande kroppsidealet. Diabetesmedicinen Ozempic har tagit Hollywood med storm, kändisar har rasat i vikt och i affärerna har plus size-storlekar plockats bort. Efter år av kroppspositivism har vinden vänt, och vi ser återigen size zero ta över på bred front.
I Sverige har ett antal influencers och deras sätt att fotografera sina kroppar diskuterats flitigt. En av dem som ofta nämns som exempel är Bianca Ingrosso. Nu senast handlar det om en bild där Ingrosso gör reklam för Caias hudvård, och där kritiker menar att låren är avbildade på ett onaturligt sätt. Camilla Gervide, som driver bloggen och instagramkontot Bloggbevakning, återpublicerade bilden i sina kanaler och skrev:
“Låt mig gissa! En kudde mellan knäna så att låren inte nuddar varandra?🤔”
Under inlägget diskuterar följarna Biancas utseende med kommentarer som: “Så oerhört tragiskt! Ser ut som en barbie. Inget är äkta” ”Vidrigt. När personen i reklamen låtsas att hon bryr sig själv om andra med bulimi” ”Jag vet inte varför man vill sträva efter att se ut som en skyltdocka?”
Att diskutera återkomsten av size zero, och problematisera det, är självklart för många. Men finns det ett problem med att det sker på det här sättet, där de ifrågasatta bilderna sprids ännu mer och kroppar kommenteras?
Ja, det är ett problem. Det menar Frisk & Fri, riksföreningen för ätstörningar.
– Vi ska lyfta och tillsammans försöka bromsa det här idealet. Men att göra det genom att sprida bilder, ge dem större buzz och öppna för negativa kommentarer kring tjejers kroppar reproducerar bara idealet. Dessutom är det en handfull influencers som kritiseras om och om igen, säger Maja Engström, digital kommunikatör på Frisk & Fri.
Bianca Ingrosso och andra stora influencers har ju ändå många unga följare, de har mycket makt. Ska man inte tåla det då?
– Nej, de ska inte tåla det. Det stämmer att influencers behöver tänka till kring vad de publicerar, hur de gör reklam för produkter och hur de visar upp sig på resor. Men diskussionen kring det måste ske på ett annat sätt. Det här blir kontraproduktivt.
– Man måste också förstå att det här är riktiga människor, förvisso med makt och stora plattformar, men de är inga seriefigurer med hittepå-känslor, tankar och liv. Syftet må vara gott, men det blir fel.
Camilla “Bloggbevakning” Gervide förstår resonemanget, men håller inte med.
– Den här typen av poser, som att hålla isär låren, är ingenting nytt. Men när det dyker upp i det vanliga flödet hos folk och inte bara i modemagasin så kryper det in under skinnet. Vi måste kunna prata om det utan att folk blir stötta och kränkta.
Men när du delar den bilden, bidrar inte du till att ännu fler ser den?
– Det är klart det kan finnas negativa aspekter av att sprida vidare bilder, och jag önskar att jag inte behövde göra det, att jag inte ens behövde lyfta fram just Bianca.
– Jag väljer att fokusera på att det är ett samhällsproblem och det som orsaker det. Det är så klart problematiskt när det handlar om en enskild person, men jag väljer att se dem som stora personliga varumärken för det är i egenskap av det som de påverkar människor, och i Biancas fall, unga människor.
Bilder och kommentarer om kroppar kan trigga många
Camilla Gervide säger att frågan är komplex och att Frisk & Fri har många poänger, men att hon ändå tror att det är såhär man skapar debatt och sprider kunskap.
– Jag ser inte Bianca som ett offer i det här. De som är offer är alla hennes 1,3 miljoner följare som matas med extremt retuscherade och poserande bilder. Och jag tycker det är rimligt att visa upp bilder och säga: det här är inte bra.
Hösten 2022 blossade en stor debatt upp efter att Bianca frontade en kampanj för Gina Tricot. Bianca har länge varit öppen med att hon är sjuk i bulimi, och att den i perioder är allvarlig. Företaget fick kritik, men slog den ifrån sig. Och Biancas kropp hamnade återigen i fokus. Är det extra känsligt att posta inlägg och kritisera personer för till exempel hur de poserar om dessa personer har en ätstörning?
Maja Engström, från Frisk & Fri, säger att det är lika illa alldeles oavsett.
– Jag tänker att det spelar ingen roll om man har en ätstörning, även om man är öppen med den.
Men, menar hon, personer med ätstörningar kan påverkas extra mycket av att deras kroppar blir kommenterade.
– Det är en trigger. Personer med ätstörningar har också i regel en hög nivå av självkritik, och den här typen av negativa kommentarer kan greppa tag i dem på ett starkare sätt.
Och de med ätstörningar som ser och tar del av den här debatten, hur påverkas de?
– Det kan vara triggande, så klart. Och det hårda samtalsklimatet och tuffa kommentarer i kommentarsfält kan leda till att man känner “Får jag inte visa mig?”.
Camilla Gervide förstår att det kan bli triggande för personer med ätstörningar.
– Jag brukar när jag visar extrema bilder alltid först lägga en bild med TW, just av den anledningen.
Och vad tänker du om kommentarerna som dina följare skriver? De kan vara ganska hårda.
– Det ska vara högt i tak, men det finns absolut ett tak. I det inlägget vi har diskuterat finns kommentarer som jag inte har hunnit ta bort, de ska inte vara där. För inlägget handlar inte om hur Bianca ser ut, utan om hur hon poserar.
Okej eller inte att använda bildexempel för att prata om size zero-idealet?
Maja Engström, Frisk & Fri, är övertygad om att debatten om smala ideal behövs – och att det går att föra den på ett sätt som inte skadar.
– Jag tänker att vi inte ska använda bildexempel, det är a och o. Man måste hitta språket och orden istället. Det går att skriva, prata och använda reels. Vi har en idé om att det skulle bli svårt att förstå utan bildexempel, men unga är smartare än så.
Camilla Gervide säger att hon har testat olika sätt att driva den här debatten. Och det funkar inte utan tydliga bilder och exempel, menar hon.
– Jag kan vara hur pedagogisk som helst, men utan exempel viftas det bara bort.
VeckoRevyn har sökt Bianca Ingrosso för att se hur hon ser på saken, men inte fått något svar.