Fastklistrade på motorvägar i rusningstrafik för att rädda klimatet. Syftet med civil olydnad är att skapa opinion. Nu meddelar Stockholms tingsrätt att en av de tidigare dömda aktivisterna inte ska straffas eftersom han agerade för att skydda klimatet.
– Det är en viktig delseger. Domen visar att fredlig civil olydnad ska ses som ett demokratiskt verktyg för att påverka, säger Helen Wahlgren, talesperson för Återställ Våtmarker.
Dessutom har EU nyligen kommit överens om en ny våtmarkslag, som innebär att minst 20 procent av unionens land och vattenyta ska restaureras. Mer
De senaste åren har nog ingen undgått rörelsen Återställ Våtmarker. Deras syfte säger sig självt, men metoderna för att nå dit har blivit omtalade och kritiserade. De har dragit till sig både medial och civil uppmärksamhet genom olika slags aktioner. Bilar på motorvägar har stoppats i rusningstrafik och de har stormat scener i underhållningsprogram som Let’s Dance och Melodifestivalen under bästa sändningstid. 400 000 kronor i böter, 105 fällande domar och en hel del superlim senare är aktivisterna fortfarande beredda på att bli dömda – om det innebär att klimatet räddas.
Nu instämmer tingsrätten i det som Återställ Våtmarker hela tiden har sagt: läget är akut.
En klimataktivist döms för ohörsamhet mot ordningsmakten efter en bilblockad tidigare i år. Nu har Stockholms tingsrätt bedömt att han inte ska få någon påföljd eftersom det är frågan om ett ”akut nödläge”, rapporterar Svenska Dagbladet. Det innebär helt enkelt att mannen inte får något straff eftersom han agerat för att skydda klimatet.
Det här ses som en viktig delseger för rörelsen Återställ Våtmarker.
– Den friande domen visar att domstolar nu börjar ta klimatkatastofen på allvar, till skillnad från våra politiker som inte gör någonting utan bara förvärrar läget. Domstolen har kommit fram till att vi är i ett nödläge och har vi laglig rätt att agera med fredlig civil olydnad, säger Helen Wahlgren, medgrundare till Återställ Våtmarker, som startade i januari 2022.
– Det är en viktig delseger. Domen visar att fredlig civil olydnad ska ses som ett demokratiskt verktyg för att påverka.
Dömda för över 100 brott: ”Vem är det som begår sabotage?”
52 klimataktivister som är kopplade till Återställ våtmarker har dömts för 105 brott de senaste åren, enligt en kartläggning från SVT. Av dessa är 42 brott ohörsamhet mot ordningsmakten och 25 brott om sabotage. Aktivisterna har fått ett totalt bötesbelopp på över 400 000 kronor. Helen Wahlgren menar att man borde fråga vem det egentligen är som borde dömas.
– Man måste ställa sig frågan, vem är det som begår sabotage? Medvetet ökar våra politiker utsläppen och gör inte ett jädra skit. Medvetet mördas människor. Det dör människor redan idag och vid 2 graders uppvärmning säger forskarna att uppåt en miljard människor kommer leva på platser där det inte längre går att bo. Vem är det som tar framtiden från jordens unga idag?
”Våra barn kommer hamna i ett klimathelvete”
Helen Wahlgren menar att det krävdes stor medial uppmärksamhet för att få utrymme att prata om klimatkatastrofen.
– Först fattade folk inte alls varför människor satt på motorvägar med skyltar där det stod ”Återställ Våtmarker”, för folk visste inte ens vad en våtmark var. Det skapade ett drama, och det är en av strategierna, säger hon och tillägger:
– Människor sitter inte på motorvägarna bara hur som helst, utan de sitter där för att de har ett väldigt starkt budskap och det handlar om klimatkollapsen, säger Helen Wahlgren.
Våtmarker behövs för att rädda klimatet eftersom de sänker koldioxidutsläppen och bevarar den biologiska mångfalden. I Sverige överstiger koldioxidekvivalenter från dränerad torvmark de årliga utsläppen från personbilstrafiken och motsvarar 25 procent av Sveriges totala utsläpp – men ändå har politikerna blundat, menar Återställ Våtmarker. Det fanns helt enkelt inget annat val än att sätta sig på Essingeleden i rusningstrafik.
Återställ Våtmarker har inget förtroende för att våra politiker kommer lösa klimatkrisen.
– Det finns inget hopp inom den parlamentariska politiken. De kommer aldrig göra det som krävs. Vi vill skapa ett utrymme för alla som vill vara med i ett fredligt motstånd och skapa förändring. Vi vill göra alla uppmärksamma på att om vi inte gör allt vi kan nu, kommer våra barn hamna i ett klimathelvete, i en värld kantad av massflykt, massvält och konflikter, säger Helen Wahlgren.
Hon menar att dagens klimatutveckling kommer leda till en samhällskollaps, både ekonomiskt, politiskt och socialt.
Återställ Våtmarker: ”Nu har vi hela EU bakom oss”
Makthavarna har inte tagit problemet på tillräckligt stort allvar, menar Återställ Våtmarker, trots att Sveriges regering hösten 2022 beslutade att lägga 200 miljoner per år på att återställa och anlägga våtmarker. Däremot är höstbudgeten ett tecken på att frågan har aktualiserats.
Vidare kom EU överens om en ny våtmarkslag den 9 november 2023. Den innebär att minst 20 procent av unionens land- och vattenyta ska restaureras till 2030 och alla berörda ekosystem till år 2050, enligt ett pressmeddelande från EU-parlamentet.
Det ska uppnås genom att EU-länderna har bundit sig till att återställa minst 30 procent av områdena som är i dåligt skick till senast 2030. Kravet ökar till 60 procent år 2040 och till 90 procent år 2050.
Beslutet är bra, men inte tillräckligt, anser Helen Wahlgren. Hon vill istället se en samhällsomställning som kan liknas den vid pandemin, där nationella och regionala krisprojekt krävs. Återställ Våtmarker har däremot tolkat EU:s beslut som att det är moraliskt rätt att stoppa trafiken.
– Det innebär att det är fullständigt legitimt att sitta på motorvägar, för vi har hela EU bakom oss. Natur måste restaureras och återställas, men vi menar att det måste gå mycket fortare, säger Helen Wahlgren.
Svenskarna är positiva till syftet – men negativa till aktionerna
Sedan Återställ Våtmarkers aktioner började så har en majoritet av Sveriges befolkning förstått våtmarkernas viktiga funktion. Enligt en Sifo-undersökning från november 2022 tyckte 75 procent av svenskarna att det är viktigt att återställa våtmarkerna, men finns det inte en risk att klimataktionerna blir kontraproduktiva när människor blir vansinniga för att de inte hinner till morgonmötet på kontoret? 81 procent av svenskarna är nämligen negativa till att personer limmar fast sig på vägar och stoppar trafik för att skapa fler våtmarker, enligt en mätning från SVT/Kantar Public.
Återställ Våtmarker förstår att människor som stoppas i trafiken blir upprörda, men menar att klimatkatastrofen borde vara ännu mer upprörande. Deras aktionerna må ha blivit kritiserade och omtalade – men syftet har uppnåtts. Människor pratar om det. – För att fredligt civilt motstånd ska vara effektivt så måste man göra höga störningar. Det är enda sättet att nå ut. Det är heller inte farligt med polarisering och att människor börjar debattera. Det gör ingenting om människor blir arga, huvudsaken är att debatten kommer upp – för det handlar om hela mänsklighetens överlevnad, säger Helen Wahlgren.
Återställ Våtmarkers genomgående tankesätt är att aktionerna ska fortsätta tills att det sker en kraftfull förändring. Människor som blir arresterade går tillbaka till vägen när de släpps på fri fot och den nya EU-lagen kommer inte förändra klimataktivisternas handlingar.