Los Angeles brinner – och återigen gör sig de enorma klasskillnaderna i änglarnas stad påminda. Nu är det på liv och död.
Mer
7 saker som visar de sjuka klassklyftorna i lågornas Los Angeles
Pacific Palisades står i lågor. Byggnader, villor, hyreshus, lägenheter och hela kvarter har ödelagts och flera personer har mist sina liv. Brandmän jobbar dag och natt med att släcka bränderna som härjar i Los Angeles. Men bränderna visar inte bara på förödande konsekvenser av klimatförändringar, de blottlägger också ett klassamhälle som gör att LA-bornas möjlighet att ta sig upp på benen igen efter katastrofen skiljer sig enormt. Vi har listat några exempel som gör det smärtsamt tydligt.
1. Alla kan inte evakuera
Vissa lyckades lämna sina hem i god tid innan bränderna nådde fram – andra inte. Anthony Mitchell och Justin Mitchell var två av de som inte hann evakuera. 67-åriga Anthony var amputerad och satt i rullstol och hans son hade en CP-skada. Ambulansen som skulle hämtat dem dök aldrig upp. De dog tillsammans och Anthony hittades bredvid Justins säng, enligt Aftonbladet.
Även bland de som kan evakuera uppstår för många problem att hitta tak över huvudet och mat för dagen. Andra kan ta in på hotell, lämna LA eller flytta tillfälligt till något av sina andra boenden.
2. Rika köper privata brandmän
Vilka hus får stå kvar och vilka får brinna ner till grunden? Samtidigt som tusentals av delstatens (men också andra staters och till och med andra länders) brandmän jobbar med att släcka bränderna som sprider sig i Los Angeles, skickas vissa brandmän till särskilda adresser för att skydda utvalda hus och egendomar, rapporterar DN. För om du har tillräckligt mycket pengar i USA kan du nämligen betala för den typen av jobb.
Till exempel så hyrde Kim Kardashian och Kanye West in privata brandmän för att skydda deras hem i Santa Monica när bränder härjade där 2018, enligt TMZ.
Hur vanligt det är vet vi inte, men enligt David Torgerson, som är grundare av företaget Torgersons wildfire defence system och som skickar på uppdrag av försäkringsbolag skickar brandmän till hus där villaägare betalat för tjänstnen, är det bara en mycket liten del av de privata brandmännen som hyrs ut direkt till rika personer. De allra flesta jobbar på uppdrag av de federala myndigheterna som extra stöd till de egna styrkorna. Det säger han i en intervju med Los Angeles Times.
3. Dyra pengar för att minska brandrisk
Och på samma tema: det finns en hel marknad för privata brandposter på hustomter. Och även om det finns billiga varianter, rapporterar CNN att det finns hus där dessa kostar motsvarande en miljon svenska kronor att installera. Låter inte direkt som något för alla!
4. Vissa evakuerar – andra måste fortsätta jobba
Samtidigt som polis kör runt på gatorna i LA och uppmanar boende att evakuera, stannar vissa kvar och jobbar för att ha råd att betala räkningarna.
– Vi jobbar i vind, regn, eld, naturkatastrofer. Vi slutar inte. Vi fortsätter bara tills polisen tvingar ut oss, säger byggarbetaren David Salais till Los Angeles Times.
Och samtidigt som människor flyr från sina hem, försöker UPS-lastbilar ta sig fram på vägarna för att leverera paket.
– Vi måste betala räkningar, säger Marvin Altamirano som jobbar för transportföretaget, till tidningen.
– Det är ju inte som att de kommer betala oss för att sluta jobba och åka hem, fortsätter han.
Författaren och poddaren Sigge Eklund berättade i senaste avsnittet av Alex & Sigge om när han evakuerade från sitt eget hus i Pacific Palisades, och såg mexikaner stå på hustak med vattenslangar medan husens ägare flydde lågorna.
– Det är ondsint, ”du får tusen dollar om du står här och vattnar tills elden kommer”, sa han i podden.
5. Så mycket (lite) tjänar brandmännen
Som en del av ett statligt program bistår amerikanska fängelsefångar räddningstjänsten och hjälper till att släcka bränderna. För det tjänar de mellan 6 och 11 dollar per dag, motsvarande 65 och 115 svenska kronor, enligt The Guardian. Det är alltså lönen fångarna får för att jobba sida vid sida med brandmännen, och riskera sina liv i kampen mot eldsvådorna.
6. Dyra försäkringar som kommer att bli ännu dyrare
Försäkring eller inte försäkring? I USA har det här kommit att bli en klassfråga. De senaste åren har det blivit allt svårare för husägare att försäkra sina hem, eftersom bränder blivit allt vanligare på västkusten, rapporterar DN. De som inte får tillgång till vanliga försäkringar kan istället försäkra sig via staten, men den försäkringen har högre premie och ett mindre omfattande skydd. Det har inte alla råd med idag, och ännu dyrare kan det bli efter branden som nu härjar.
7. Många arbetstillfällen försvinner när villor brinner ner
Det är inte bara rika privatpersoner som drabbas av att deras villor brinner ner. För DN förklarar Pablo Alvadaro, föreståndare på Pasadena Community Job Center (en slags arbetsförmedling red. anm.) att arbetarklassen drabbas hårt av att lyxvillor brinner ner. Många villor i Hollywood Hills och Pacific Palisades är också arbetsplatser där inte minst latinamerikanska flyktingar jobbar som städare eller med att klippa gräs – arbetstillfällen som nu försvinner.