Modebloggarna är större än någonsin och fenomenet fortsätter att växa. Samtidigt får modebloggare utstå mycket kritik. VR tog ett snack med frilansaren och före detta Modette-chefen Maria Soxbo som i sin nya bok ”Dagens Outfit – och andra inlägg i modebloggsdebatten” har gjort en djupdykning i modebloggsfenomenet.
”Modebloggar får inte den kredd de förtjänar”
Maria, vad handlar din bok om?
– Om modebloggsfenomenet från A till Ö, skulle man kunna säga. I boken får man koll på hur hela fenomenet startade, varför modebloggare blir så kritiserade och hur bloggarna själva svarar på kritiken. Jag har även intervjuat en hel drös av Sveriges främsta modebloggare om deras väg mot toppen. Kända modebloggare som Karolina ”Hotspot” Skande, Sofi och Frida Fahrman, Elin Kling och Ebba von Sydow med flera ger sina bästa dos and don’ts för att lyckas i bloggosfären och berättar hur det faktiskt funkar när man är insider i modebloggosfären.
Behövs det en bok på marknaden som handlar om modebloggar?
– Den är faktiskt helt livsnödvändig! Nej, skämt åsido så tycker jag nog det, eftersom nästan allt som skrivs om modebloggar är negativt och det känns som att modebloggarna inte får den kredd de förtjänar. Det finns också många missuppfattningar om vad en modeblogg faktiskt är. Det mesta som skrivs om modebloggarna innebär alltid att Blondinbella används som exempel och hon tycker inte ens själv att hon skriver en modeblogg.
Hur ser du på modebloggsfenomenet?
– I Sverige är det närmast en folkrörelse tycker jag. Den som säger att modebloggare inte har makt har inte koll – de har förändrat medielandskapet och modebranschen, och de har definitivt möjlighet att påverka vad folk köper till exempel. Däremot är modebloggosfären väldigt spretig fortfarande, så ALLA modebloggare har inte makt.
Hur tror du allmänheten uppfattar modebloggar?
– Jag tror att om man med allmänheten menar de som inte själva läser modebloggar så tycker nog de flesta att det är en fluga som består av ett gäng egofixerade fjortisar som bara bryr sig om ytliga saker, tyvärr. Jag tror att det är få som inte är insatta i bloggosfären som förstår att de främsta modebloggarna skrivs av superduktiga karriärkvinnor i 25-30–årsåldern som faktiskt gjort karriär med hjälp av sina bloggar. Alla de här missförstånden tror jag beror på att artiklar om modebloggar bara fokuserar på köpta inlägg och pengar, inte på intresset för mode.
Det känns som varannan ung kvinna har en modeblogg. Varför har det blivit så stort tror du?
– För att det är ett gratis och superbra sätt att utveckla sitt modeintresse och för att bloggen är ett så himla bra sätt att knyta kontakter och nå ut till andra. Att sedan fenomenet, på gott och ont, blivit så uppmärksammat gör nog att allt fler också vill prova. ”Kan hon så kan jag”.
Det här här Maria Soxbo
Ålder: 33 år. Aktuell: Med boken ”Dagens Outfit – och andra inlägg i modebloggsdebatten”. Karriär: Inredningsbloggar på Husligheter.se. Var med och startade modemagasinet och communityt Modette 2007. Har frilansat för bland annat Aftonbladet, VeckoReyn, Glamour, Cosmopolitan och DV Mode. Börjar som tf redaktionschef på Elle i maj-