Designskolan Tillskärarakademin satsar på att samarbeta med välgörenhetsorganisationer, återanvända tyger och diskutera de humanitära konsekvenserna som modeindustrin orsakar – allt för att bygga framtidens miljlömedvetna modeskapare. Mer
Här skapas framtidens miljömedvetna modedesigners – ”Måste kunna ifrågasätta sitt kreativa skapande”
Sedan 1913 har Tillskärarakademin funnits, vilket gör den till Sveriges första yrkesskola för mönsterkonstruktion och tillskärning. Skolan finns mitt i centrala Stockholm, men även i Göteborg och Malmö. Under åren har många studenter fått sin första erfarenhet inom modeindustrin på den populära skolan där 75 elever varje år får möjligheten att utbilda sig.
Just modeindustrin är en stor miljöbov, och skolan har därför under flera år arbetat med sitt klimattänk och tycker att det är deras ansvar att utbilda framtidens modeskapare på ett miljömedvetet och hållbart sätt..
Mycket av skolans undervisning fokuserar därför på hållbarhet och flera av föreläsningarna är tänkta att inspirera studenterna till att skapa plagg på ett mer miljömedvetet sätt. Studenterna får nästan bara använda sig av tyger som har donerats från privatpersoner eller modeföretag i ett försök att slippa inköpen av nyproducerat.
– Det är viktigt att framtidens modeskapare tänker klimatsmart för att kunna inspirera och sätta fokus på det som är viktigt, säger verksamhetschefen Annika Westborg Arenander.
Projekt med Stadsmissionen
Skolan har ofta projekt med välgörenhetsorganisationer och eleverna får då skapa plagg för en god sak. I höst är samarbetet med Stadsmissionen och inom ramen för det får studenterna göra om plagg från Stadsmissionen och skicka tillbaka deras remake-plagg till butikerna.
Tillskärarakademin jobbar även med att skapa plagg efter kundens önskemål och kroppsform. På så sätt kommer plagget passa bättre och vara specialdesignat för kunden, och kommer förhoppningsvis inte bara att användas en gång.
Skolans framtidsvisioner
I framtiden kommer skolan börja undervisa i 3D-bildhanteringsprogram, så att man kan se hur plagget man konstruerar ser ut på skärmen, istället för att faktiskt behöva producera det.
– En otroligt bra utveckling för miljön, istället för att prototyper ska skickas kors och tvärs över hela jorden, säger Annika.
Modeindustrin är en riktig miljöbov
Skolan har fått mycket positiv respons för deras miljömedvetna tänk, speciellt från studenterna. Men modeindustrin blir ofta kritiserad, speciellt de senaste åren. Medelsvensken köper 13 kilo kläder per år och slänger i snitt åtta kilo. SVT och flera andra medier skriver hur modeindustrin är en större miljöbov än flyget. Mistra ( Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) skriver i sin rapport från 2019 att när det kommer till den svenska konsumtionen av kläder, sker 80 procent av klimatutsläppen vid tillverkningen. Där produkternas livscykel påverkar människor och miljön, inte minst vatten och föroreningar.
Annika menar på att studenterna får lära sig om alla de humanitära konsekvenserna som modeindustrin orsakar.
– Våra studenter måste kunna ifrågasätta sitt kreativa skapande och branschen vi jobbar i.
Annika tror inte att skolans miljötänk kan hämma studenternas kreativa process.
– Jag tror snarare att det triggar studenterna att komma på nya lösningar.
Annika hoppas att flera inom modebranschen tar ansvar och ger allt för klimatets skull.