Dags att göra Stockholm lite mer kärleksfullt och färggrant, för nu är det äntligen dags för årets upplaga av Stockholm Pride. Här är höjdpunkterna du absolut inte vill missa på Nordens största pridefestival! Mer
Stockholm Pride 2018 – det här vill du inte missa!
Stödjer du kampen för alla människors lika värde, älskar galna outfits och att festa i ett färgglatt folkhav? Bra, då är pridefestivalen antagligen någonting för dig.
Stockholm Pride 2018
Pridefestivalen i Stockholm äger rum den 27 juli-5 augusti och har temat Redo för nästa steg som syftar på att det är dags att reflektera över hur situationen ser ut, hur det har varit tidigare och framförallt – hur framtiden ser ut.
Festivalveckan bjuder på allt från inspirerande tal till karneval mitt i Stockholm. Festivalbiljett, för den som vill komma in på de två stora festivalområdena, kostar 600 kronor. Är du under 15 år går du in gratis.
I år är det dessutom EuroPride vilket innebär att själva festivalen är större än tidigare. Olika europeiska städer turas varje år om att arrangera EuroPride och nu är det alltså dags för Stockholm i samarbete med West Pride som arrangeras i Göteborg den 14 till 19 augusti!
LÄS OCKSÅ: Asos och Weekday släpper varsin pridekollektion — hitta dina favoritplagg här
SE FILMEN OM VARFÖR PRIDE BEHÖVS:
Festivalområdet
Festivalområdet är uppdelat i två områden – Pride House och Pride Park (där också Kinkykvarteret finns). Utöver de gedigna program som finns för dessa områden så pågår också aktiviteter över hela staden.
Pride House (30 juli-3 aug, öppet 12-18)
Kulturhuset Stadsteatern, Sergels Torg 1.
Pride House bjuder in till föreläsningar, seminarier, debatter, filmvisningar, konst- och teaterföreställningar.
Pride Park & Kinkykvarteret (1-4 aug, öppet 14-01)
Östermalms IP, Södra Fiskartorpsvägen 2
Pride Park är festivalens hjärta – här kan du njuta av god mat, härligt sällskap och oförglömliga uppträdanden. Kinkykvarteret, festivalens BDSM-, fetisch- och kinkyfestivalområde, är öppet för dig som är lite mer ”kinky” och vill lära dig mer om läder, BDSM och fetischism.
Det här händer under Prideveckan
Här listar vi några höjdpunkter du absolut inte vill missa!
- Prideveckan inleds 27:e juli med regnbågsflaggan hissas kl. 10 på Arlanda och därefter en kickoff i Kungsträdgården kl. 18.
- Den 28:e och 29:e juli är det återigen dags för den årliga kaninhoppar-tävlingen – Pridecuperna 2018 på Hellasgården! Hur gulligt?
- Den 30:e juli kl. 12.30 är det invigningsceremoni av Europride House 2018 och öppnar upp för allt från fittfakta till bibliotekarie-danceoke.
- Den 1:a augusti kl. 21 är det invigningsceremoni av Pride Park – traditionsenligt inleds kvällen med regnbågssången ”Ovan regnbågen”.
- Vad kan väl passa bättre under en kärleksfestival än ett bröllop? Den 1-3:e aug kl. 16-20 kan du säga ja till din älskling på Drop-in-vigsel/Drop-in-wedding i Pride Park.
- Den 3:e augusti kl. 12-18 hålls Human Rights Conference med fokus på mänskliga rättigheter för hbtq-personer i hela Europa. Missa inte detta!
- Den 4:e augusti hålls den årliga Prideparaden i Stockholm för allas rätt att vara och älska vem man vill.
Här hittar du hela programmet.
Prideparaden – festivalens höjdpunkt!
Den 4:e augusti hålls den årliga Prideparaden i Stockholm för allas rätt att vara och älska vem man vill. Stockholms prideparad drar årligen nästan en halv miljon åskådare och i paraden deltar runt 45 000 deltagare. Eftersom det också är EuroPride så kommer paraden bli ännu större i år!
Om du vill delta i paraden som privatperson så behöver du inte anmäla dig, det är bara att hoppa in där det passar. Vill du hellre gå i grupp så behöver du anmäla dig i förväg.
Pridetåget startar kl. 13 från Stadshuset på Kungsholmen och avslutas på Östermalms IP, där också EuroPride Park ligger. Därefter kan de som vill stanna och se Miss EuroPride 2018 koras för att sedan festa vidare till hits från Conchita, Arrhult, ionnalee, Niello och årets EuroPride-artist Alcazar.
Vad står pridefestivalen för?
Föreningen Stockholm Pride är en fristående ideell organisation och arbetar sedan 1988 för att synliggöra hbtq-frågor och stärka hbtq-personers rättigheter och plats i det offentliga rummet.
Glädje och allvar, politik och kultur blandas hejvilt för att både inspirera och sprida kunskap. Och att det är en kärleksfestival går inte att ta miste på – här är det tydligt att alla har rätt att vara och älska vem man vill. Hur härligt är inte det?
LÄS OCKSÅ: ”Det är allas vår skyldighet att stå upp mot homofobin”