Klara, 23, var bara 15 år gammal när hon började sälja sex. Hon gjorde det för att skada sig själv. Om hon skadade sig själv så kunde ingen annan skada henne, tänkte hon.
I dag har hon slutat, men vägen dit har varit lång och svår. Här är hennes berättelse. Mer
Klara började sälja sex som 15-åring – ”Det var ett självskadebeteende”
Den här artikeln publicerades första gången i juni 2016.
Klara var bara 15 år gammal när hon började sälja sex. Det började med att hon på dejtingsajten Badoo fick förslaget från en man: ”Vill du ha sex med mig? Du får betalt”. Hon sa ja.
Klara hade som liten blivit sexuellt utnyttjad hemma och gränserna för vad som är okej och inte kring sex fanns inte. Hon ville skada sig själv innan någon annan skadade henne. Så hon började sälja sin kropp som en form av självskadebeteende.
– Jag förstår nu att det var ett självskadebeteende, men då såg jag det som ett tidsfördriv. Jag var rastlös och ville att något skulle hända, säger Klara.
Klara och hennes familj hade precis flyttat till Stockholm och Klara gjorde allt för att slippa vara hemma.
– Jag sket i skolan och hade en dålig relation med mina föräldrar. När jag sålde sex hade jag i alla fall någonstans att vara.
I Sverige har var tionde man någon gång köpt sex. 2015 dömdes 290 personer för sexköp, varav 8 för köp av sexuell handling av barn. Det är alltså väldigt få av dem som faktiskt köper sex som blir dömda.
De kvinnor männen köper sex av finns på gatan, men allt oftare också onIine. Den bild av prostitution som något som sker på gatan är alltså inte längre helt sann. Både säljarna och köparna har börjat flytta sig till nätforum och dejtingsajter.
– Många tror att man står där med trasiga strumpbyxor på gatan och knarkar, men det är inte sant. Det är helt vanliga unga personer som sitter vid datorerna och gör det, säger Klara.
Hur många män Klara har haft sex med mot betalning vet hon inte. En eller hundra spelar ingen roll, menar hon. När det var dags stängde hon av hjärnan och inväntade betalning. Trots att det var okända män hon träffade var hon aldrig rädd.
– Jag var rädd hela tiden i mitt vanliga liv. Så jag hade ingen rädsla kvar. Det var liksom adrenalinkicken av att kanske känna rädsla igen jag ville åt.
”Helt vanliga män” köpte sex
Bland männen som köpte sex från 15-åriga Klara fanns allt från småbarnspappor till advokater och poliser. ”Helt vanliga män”, som Klara kallar dem.
– De inbillar sig att de får närhet. Att jag kommer att bli kär i dem och leva lyckligt. Men ingenting kunde vara mindre sant, säger Klara.
[adSpace placement=”auto”]
I början var Klara försiktig. Hon pratade länge med männen hon träffade och ställde höga krav. Men ju sämre hon mådde, desto farligare blev det. Hon blev vårdslös.
– På slutet flippade jag ut och var inte så noggrann. Jag försökte backa ur träffarna och då blev det sämre. Männen kunde inte hantera det.
En gång blev Klara våldtagen av en sexköpare. Hon berättade inte för någon. Ingen visste heller att hon sålde sex. I skolan betedde hon sig som att allt var som vanligt, umgicks med vänner och var som vilken annan tonåring som helst.
När Klara var 18 kom vändningen. Hon träffade en kille som hon blev kär i. Han blev räddningen. Hon kunde bo hos honom stora delar av tiden och han tyckte om henne för den hon var.
Men Klara började snart återigen må psykiskt dåligt. Klara och hennes pojkvän gled ifrån varandra och snart var hon tillbaka i självskadebeteendet.
Klara började sälja sex igen, men den här gången mådde hon ännu sämre och insåg att det inte skulle kunna fortsätta. Hon sökte hjälp hos Vårdcentralen, Ungdomsmottagningen och olika organisationer, men fick inte hjälp någonstans.
– Jag mådde piss och trodde jag hade gått in i väggen. Jag fattade liksom inte vad som var fel, säger Klara.
Polisen beslagtog telefon – tre män dömdes
Så småningom kom Klara i kontakt med en terapeut. De började tillsammans gräva i Klaras förflutna och allt kom upp till ytan. De sexuella övergreppen, ångesten, självskadebeteendet. Ganska snabbt insåg terapeuten att det låg brott bakom mycket av det Klara hade varit med om och kontaktade polisen.
De beslagtog Klaras telefon och så småningom dömdes tre män till böter för sexköp.
– Jag trodde det skulle kännas bra, men jag bryr mig inte så mycket. Det känns meningslöst, det är synd, men så är det.
Under rättegångarna kallades inte Klara som målsägande, utan vittne. Hon skulle bara vittna om att dessa män hade köpt sex av henne. De blev dömda och de böter de dömdes till att betala gick till staten.
– Att ha köpt någon annans kropp blir som att parkera bilen fel. Och de som döms bryr sig inte ens.
Istället är det de som säljer sex som blir dömda av samhället, menar Klara.
– Det är det jag gör som ses som tabu, fast det egentligen inte är ett eget val. Det är ett sätt att skada sig själv. Folk tror att man gör det frivilligt och därför får skylla sig själv, säger Klara och fortsätter:
– Det finns inte en enda människa i världen som sålt sex för att den vill. Det grundar sig alltid i ett tvång eller en sista utväg.
[adSpace placement=”auto”]
Skadade sig själv genom att sälja sex
Klara berättar att hon redan som 13-åring var avundsjuk på personer som kunde skära sig själva för att må bättre. När hon mådde som sämst tänkte hon: ”Jag har inte ens mod att skära mig”.
– Jag förstod aldrig det då, men jag skadade ju mig hela tiden men genom att sälja sex istället. Hade jag förstått det då så hade jag fattat varför jag gjorde det.
Det var först när Klara fick kontakt med föreningen Talita, som hjälper kvinnor som utnyttjats i prostitution och människohandel för sexuella ändamål, som allt klarnade.
– Nu är det jobbigt för jag har insett vad det var jag utsatte mig själv för och varför.
När Klara kom till Talita var hela livet upp och ner.
– Allt hade trasslat ihop sig. Jag hade inbilla mig att allt som hände mig i barndomen var över, men det slets upp igen. Jag hade två val: åka rakt ner i botten eller söka hjälp.
Hon sökte hjälp.
”Fråga ditt barn om prostitution”
I dag är Klara 23 år gammal och har precis avslutat Talitas ettåriga program där hon genomgått traumaterapi, undervisning och planering för framtiden.
– Jag kan inte säga ”Jag har varit prostituerad, men nu är jag fri”. Det kommer alltid finnas där, även om jag gör andra val i dag. Jag har alltid velat leva och nu gör jag det, säger Klara och menar att hon har sig själv och Talita att tacka för det.
För att minska risken för unga tjejer att börja prostituera sig och öka chansen för dem att söka hjälp måste vi sluta skuldbelägga flickor och kvinnor som säljer sex, menar Klara. Dessutom måste föräldrar våga prata med sina barn om det.
– Folk förstår inte i vilken stor utsträckning det här sker på nätet. Inte ens de jag berättat för nu kan förstå det. Folk vill inte heller se, de är fega och låtsas som att allt är okej när folk mår dåligt. Fråga ditt barn om prostitution och sexköp, ge dem att chans att få hjälp. Hade jag förstått att jag skadade mig själv hade jag kanske flaggat för det tidigare, men jag visste inte, för ingen pratar om det.
Säljer du eller någon du känner sex? Det finns hjälp att få. Hör av dig till:
Talita: 0704-304464
Mikamottagningen (Stockholm): 08-508 25 501
1000 Möjligheter: 0700-553153
Novahuset: 076 149 97 15
Vårdcentralen: Här finns det möjlighet att prata med psykolog som kan hjälpa dig vidare.