in

5 sätt att förändra världen – få utlopp för din feministiska ilska

forandra varlden

Vi kvinnor har fortfarande inte lika höga löner för samma jobb som män, och #metoo har visat vilka ojämställda och ruttna förhållanden många av oss lever och arbetar i. Det finns mycket att vara arg på. Och du kan använda ilskan till att göra skillnad! Vi berättar hur. Mer

1.  Läs på och lär dig argumentera

Det är en sak att själv veta att något är bra och vettigt, och en helt annan sak att övertyga andra om att det är det. Att veta vad du pratar om, men kanske framför allt hur du pratar om det, är superviktigt om du vill få en diskussion att gagna dig och din sakfråga. Vare sig du ska övertyga bordsgrannen om att det heter chokladbollar, eller en politiker om att en ny reform är det sämsta förslaget i mannaminne.

Ett enkelt sätt att hitta stoff att underbygga dina argument med är att ställa dig dessa sex frågor: Vad? Vem? Varför? När? Var? Hur? Kan du ge svar på de frågorna har du ett riktigt starkt argument. Tyvärr är det inte alltid den med mest fakta bakom sig som vinner en debatt. Bra retorik och olika typer av härskartekniker kan spela minst lika stor roll. Men har du lärt dig några enkla retoriska knep, och vet hur du ska bemöta någon som använder härskartekniker mot dig så har du definitivt ökat dina chanser.

2. Gör en förändring i din närhet

Det kan vara svårt att gå från noll till hundra och förändra världen på en dag. Men det finns fler saker du kan göra, än du kanske tror. Vad irriterar dig i vardagen? Börja där! Kanske kan du ringa och be att få prata med ägaren till den där restaurangen där servitören tafsade, eller gå ihop med några kolleger och förklara för chefen varför något borde förändras på arbetsplatsen.

Kom ihåg att små saker spelar roll, om inte för världsordningen, så för dig själv. Visst, det kanske inte ritar om världskartan att du var bra förberedd för lönesamtalet eller stod på dig i en diskussion. Men det är ett viktigt steg i att visa för dig själv och andra vad du står för och tycker är viktigt. Och när du väl har tagit ett steg, är det lättare att ta ett steg till.

3. Engagera dig tillsammans med andra

En orättvisa drabbar ytterst sällan bara en person. Lika sällan är det bara en person som vill få till en förändring. Har du blivit utsatt för dålig arbetsmiljö, blivit oproffsigt bemött från en myndighet eller blivit utsatt för någon typ av övergrepp, så finns det med största sannolikhet många andra personer som känner igen sig och skulle vilja driva frågan tillsammans med dig.

Gå med i en förening, ett fackförbund eller ett politiskt parti som driver just din hjärtefråga. De har ofta både mycket kunskap och resurser för att åstadkomma en förändring. Du kan också söka efter grupper på Facebook eller forum på andra sajter. Om det inte finns någon kan du starta en själv! Huvudsaken är att ni är flera – för då blir det lättare. Tillsammans kan ni nå längre!

4. Sprid ordet

Sociala medier är nästan ett måste om du vill få spridning på ett budskap. Skapa en hashtag och kanske även en bild som sammanfattar det du vill förmedla. Har du inte tusentals följare på Instagram, kan det vara en bra idé ett kontakta någon eller några som har det.

Har du en personlig historia som speglar problemet du vill belysa, eller om du har startat en kampanj som har fått spridning, kan många mediebolag vara intresserade av att rapportera om det. Ring och mejla till medier, och förklara varför just din fråga behöver uppmärksammas.

5. Ändra på lagarna

Vissa förändringar kommer inte att ske om det inte stiftas lagar för att frammana dem. Stora rörelser är bra för att få saker att hända i riksdagen. Till exempel, efter #MeToo-uppropen har flera politiker gått ut med att de vill genomföra olika lagändringar för att förbättra arbetsmiljöer och ge möjlighet till upprättelse för den som blivit utsatt för övergrepp.

Ett annat sätt att försöka påverka lagen kan vara att gå direkt via en politiker som du tror kan dela din åsikt. Personen kan lägga en motion, eller proposition, alltså ett förslag om beslut som riksdagen sedan ska fatta. Du kan läsa mer om hur det fungerar på riksdagens hemsida, Riksdagen.se.