KRÖNIKA. VeckoRevyns Irena Pozar har sett ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är”, och skriver om hur bråttom det är att rädda dagens unga kvinnor från ett liknande öde. Mer
”Var fjärde ung kvinna riskerar att gå Josefin Nilssons öde till mötes”
”Hon fick sparkar och slag mot hela sin kropp, som aldrig läkte. Knytnävar boxades mot själva ryggraden. Där inne i självaste kotorna byggde såren bo, bit för bit, tills de bokstavligen ruttnade och fick ersättas med nya i titan.”
Så säger sångerskan Marie Nilsson-Lind i dokumentären ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är”, som handlar om hennes syster. Hon syftar på den grova psykiska och fysiska misshandel Josefin Nilsson blev utsatt för av en man som hon hade en relation med. Mannen dömdes i hovrätten till villkorlig dom för misshandel, hot och att ha brutit mot besöksförbudet – och Josefin Nilsson dog så småningom. Det är inte rättsligt utrett vilken inverkan den terror Josefin var utsatt för hade på hennes död, men hennes nära och kära är övertygade om att de sår fysiska och psykiska sår hon fick under relationen aldrig läkte och att de bidrog till att hon dog för tre år sedan, 46 år gammal.
Josefin Nilssons öde har i helgen skakat Sverige, trots att många visste vad hon hade blivit utsatt för och vem mannen i fråga är. Men när det under en timme spelas upp framför ögonen på en, svart på vitt, så går det inte att värja sig. Josefin Nilsson är så många kvinnor. Hon är kvinnor vi alla känner. Hon är kvinnor vi älskar. Hon är varken den första eller sista som kommer leva ett liv i lidandet av våld i nära relationer.
23 procent av unga kvinnor har blivit utsatta för brott i nära relation
Varje dag föds en pojke som fysiskt och psykiskt kommer att misshandla kvinnor. Varje dag föds en pojke som kommer använda våld mot en kvinna som han har en nära relation till, och sedan skylla på att hon behövde ”lugnas”. Varje dag föds en pojke som trots upprepade sparkar och slag inte kommer se sig själv som en förövare.
Varje dag föds en flicka som kommer bli slagen, hotad, spottad på och hånad. Och hon kommer inte vara gammal första gången det händer. Nej, det är möjligt att det händer redan i tonåren, och att det är en annan tonåring som är förövaren.
Våld i nära relation är inte en utdöende form av psykisk och fysisk misshandel, tvärtom. I en rapport från BRÅ framgår det att 23 procent av unga kvinnor i åldrarna 16 – 24 har blivit utsatta för systematiska kränkningar eller förödmjukelser, försök till inskränkning av av deras frihet, hot trakasserier, misshandel eller sexualbrott av en nuvarande eller före detta partner.
Hallå, det är nästan var fjärde ung kvinna! Det betyder i sin tur att det fortfarande växer upp pojkar och män som vill kontrollera kvinnor och som ser dem som sin egendom. Det är ett totalt mörker, och man måste fråga sig: vad fan är det som pågår?
Unga ser våldet som en småsak – polisanmäler inte
1 februari lanserade din ideella stiftelsen 1000 möjligheter stödplattformen Ungarelationer.se, just för att fånga upp unga som utsätter eller blir utsatta för våld i nära relationer. ”Tragisk succé” kallar stiftelsen själva resultatet. Över 65 000 personer besökte hemsidan under första månaden, och det startades mellan 40-50 stödchattar med volontärer varje dag.
Det säger en hel del om hur utbrett problemet med våld i unga relationer är, men visar också att unga inte har någonstans att vända sig med dessa frågor. De kanske inte känner sig hemma i orden ”mäns våld mot kvinnor”, och kanske är det också därför de väljer att inte anmäla övergreppen. Det vanligaste skälet till att unga kvinnor inte anmäler är att de ser händelserna som en småsak. Om normaliseringen av våld och psykisk terror börjar redan i första relationen, hur kommer då resten av dessa kvinnors liv ser ut?
”Min syster hann inte. Hon måste få upprättelse och ge sin sanning”, säger Josefins syster i dokumentären.
Vi hann inte rädda Josefin, men det finns ännu många vi hinner rädda. Steg ett är att få alla, inte minst barn och unga, att förstå att kontrollera, kränka och slå slå någon är allt annat än en småsak – det kan vara på liv och död.
Se hela dokumentären om Josefin Nilsson på SVT Play.
Har du varit utsatt för övergrepp och behöver råd, stöd eller någon att prata med?
Hjälplinjen – tillfälligt psykologiskt stöd
Öppet kl 13-22 alla dagar
Telefon 0771-22 00 60
www.1177.se/Stockholm/Om-1177/Om-Hjalplinjen
Mind Självmordslinjen
Stödlinje för personer med tankar på självmord eller närstående till personer med tankar på självmord.Öppen kl. 06-24 varje dag.
Telefon: 90101
chat.mind.se
HOPP- Riksorganisationen mot sexuella övergrepp
Telefon: 0761999343
hopp.org
Sveriges Tjejjourer
För alla som definierar sig som tjejer.
Hitta din lokala jour på: https://tjejjouren.se/
Killfrågor
Drivs av Män för Jämställdhet. Chatta med anonymt måndag, tisdag, onsdag, torsdag och söndag mellan klockan 19 och 21.
Killfrågor.se