De som sitter ner på jobbet eller i skolan hela dagarna kan få dead butt syndrome, eller ”död rumpa-syndrom” på svenska. Mer
Sitter du ner hela dagarna? Då ligger du i riskzonen för dead butt-syndrom
Ont i rygg, nacke eller axlar är inte ovanligt om man sitter ner hela dagarna, men visste du att du också kan ligga i riskzonen för att få dead butt syndrome? Eller okej, det heter egentligen gluteal amnesia, men dead butt syndrome är faktiskt ett bättre namn.
Dead butt syndrome innbär att den stora sätesmuskeln inte längre vet hur den ska aktivera sig, när den varit inaktiv så länge. När man sitter ner en lång tid blir ens höftböjare stela, och kan till och med bli kortare. Sätesmuskeln är motsatsen till höftböjaren, så när din höft blir stel förlängs automatiskt sätesmuskeln.
Om detta händer om och om igen kommer dina rumpmuskler bli mindre känsliga och kommer inte kunna aktivera sig själva när du vill eftersom neuronerna som säger till dem att dra ihop sig har försvagats. Och det är då dead butt syndrome inträffar.
Så kan du göra för att undvika död rumpa
Sjukgymnasten Chris Kolba säger till sajten SELF att dead butt syndrome också kan orsaka skada i resten av kroppen om man inte behandlar det.
– Om sätesmusklerna inte fungerar effektivt eller till sin maxkapacitet kommer andra muskler eller områden utsättas för mer stress och arbete, och det kommer eventuellt leda till andra symtom.
Om du känner att din rumpa domnar, är stel eller krampar när du tränar eller tar en promenad för att göra ärenden kan du ha dead butt syndrome, men det går att behandla. Gör mer övningar för nedre halvan av kroppen och stretcha med fokus på din rumpa, och gör det ofta. Du måste underhålla dina sätesmuskler så att de ska kunna fungera när du vill.
Här kan du också se vilka övningar som är bäst att göra när du suttit still en hel dag.