Utebliven mens, finnar och svårt att bli gravid. Det är tre av många symtom på den vanligaste hormonella rubbningen hos personer födda med en livmoder – PCOS. Mer
PCOS – allt du behöver veta om den vanligaste hormonrubbningen
Vad är PCOS (polycystiskt ovariesyndrom)?
PCOS är en krånglig förkortning på ett ännu krångligare namn – Polycystiskt ovariesyndrom. Det är den vanligaste hormonella rubbningen hos personer födda med en livmoder. PCOS betyder ”många små äggblåsor på äggstockarna”. Äggblåsorna, eller polycystiska ovarier, bildas i äggstockarna om ägglossningen uteblir vilket den kan göra hos personer som är drabbade av PCOS.
Därför kan det vara svårt att bli gravid
Anledningen till att ägglossningen uteblir beror på att mängden testosteron i kroppen är förhöjt. Testosteronet hämmar nämligen äggen från att utvecklas tillräckligt mycket för att en ägglossning ska ske.
Är PCOS ärftligt?
Det är ännu inte helt klart vad PCOS beror på, men du löper större risk att drabbas av hormonrubbningen om någon i din släkt är drabbad.
Symtom vid PCOS
Det finns flera symptom som kan indikera att du har PCOS.
- Oregelbunden eller utebliven mens (men det kan såklart också bero på andra saker).
- Mycket hår i ansiktet, på bröstet och låren.
- Fet hy och finnar
- Lätt att gå upp i vikt
- Nedstämd och håglös
- Minskad sexlust
- Svårt att bli gravid
Det kan också vara så att du inte har några symtom alls.
Test: Hur vet man om man har PCOS?
För att du ska diagnostiseras med PCOS krävs det att du uppfyller två av tre kriterier:
- Utebliven eller gles mens
- Förhöjd halt av testosteron i blodet
- Polycistiska ovarier, dvs att man ser många små äggblåsor på ena eller båda äggstockarna vid ett ultraljud.
Om du har mens färre än fyra gånger om året ska du gå till en gynekolog, eftersom risken för livmoderhalscancer ökar vid väldigt få menstruationer.
Personer som har PCOS löper du också större risk att drabbas av diabetes typ 2.
Hur vanligt är PCOS?
Mellan 10-15 procent av personer som är fertila och födda med en livmoder är drabbade, enligt Vårdguiden. Men eftersom PCOS även kan förekomma symtomfritt kan mörkertalet vara stort. En del upptäcker att de är drabbade av PCOS först om eller när de försöker bli gravida.
Vad finns det för behandling vid PCOS?
Behandlingen av PCOS ser olika ut beroende på vilka symtom du har. Ofta går behandlingen ut på att minska testosteronet i kroppen för att på så sätt få igång ägglossningen. P-piller som innehåller både östrogen och gestagen kan motverka finnar och oönskad kroppsbehåring. Vissa får även via landstinget bidrag för permanent hårborttagning med epilator eller laser.
Om din mens är oregelbunden kan p-piller hjälpa, och det finns även läkemedel som gör att mensen blir regelbunden samtidigt som du kan bli gravid. Då PCOS ofta behandlas med hjälp av hormonella läkemedel kan ditt humör påverkas av behandlingen. Det är viktigt att prata med en läkare om du känner dig allt mer nedstämd eller om din sexlust minskar.
Kan jag påverka PCOS med hjälp av min kost?
Om du är överviktig kan dina symtom lindras om du går ner i vikt. Testosteronhalten i kroppen påverkas nämligen av din vikt och vice versa. Testosteronet kan därför också göra så att du får större aptit. Det kan då vara svårt att gå ner i vikt. Var därför inte för hård mot dig själv och se alltid till att prata med en läkare för att få hjälp och stöd.