Diabetsmedicinen Ozempic har börjat användas för att gå ner i vikt – men en brist på läkemedlet har lett till att de som är i behov av medicinen blir utan. Vi listar några anledningar till att du inte ska hoppa på den nya Tiktok-trenden. Mer
Därför ska du inte använda Ozempic för att gå ner i vikt
Den nya diabetesmedicinen Ozempic har slagit igenom som en ny viktnedsgångsmetod, på både sociala medier och bland kändisar i Hollywood. Hashtaggen #Ozempic har över över 400 miljoner visningar på Tiktok och användare publicerar inlägg där de förklarar att de börjat med medicinen för att gå ner i vikt. Samtidigt rapporterar företaget bakom medicinen, Novo Nordisk, tillsammans med Läkemedelsverket och Europeiska Läkemedelsmyndigheten (EMA), om en brist på läkemedlet på grund av en ökad efterfrågan. Därmed finns det en risk att diabetespatienter som är i behov av medicinen blir utan.
Vad är Ozempic?
Ozempic är en slags diabetesmedicin som man injekterar med hjälp av en spruta. Medicinen innehåller den aktiva substansen semaglutid. Vilket hjälper kroppen att sänka blodsockret, medicinen kan också hjälpa till att förebygga hjärtsjukdom.
Så blev Ozempic en populär viktnedgångsmetod
Variety rapporterar om hur filmproducenter, realitystjärnor och skådespelare använder sig av läkemedlet Ozempic i icke-medicinskt syfte. Elon Musk är en av kändisarna som provat en variant av läkemedlet och skriver på Twitter att han har använt sig av Wegovy för att gå ner i vikt.
And Wegovy
— Mr. Tweet (@elonmusk) October 2, 2022
Wegovy liknar Ozempic och är framtaget för att användas som fetmabehandling, men har ännu inte lanserats i Sverige. Det har däremot Ozempic, som inte är godkänt att användas för att gå ner i vikt. Det är till för att behandla typ 2-diabetes, samt för att förebygga stora kärlproblem hos vissa patienter. Ozempic innehåller också det aktiva ämnet semaglutid, som hjälper kroppen att sänka blodsockernivåerna. Det är just semaglutid som har visat sig vara effektivt för viktminskning, rapporterar Läkemedelsvärlden. Tidningen skriver också att det finns ett samband mellan att personer fått Ozempic utskrivet för just viktminskning, och att efterfrågan nu har ökat.
Medicinen är receptbelagd och till för att behandla diabetes, men läkare får skriva ut läkemedlet ”off label”, alltså där medicinen används för något annat än vad det är tänkt för, vilket bland annat Dagens Nyheter tidigare rapporterat om. I dessa fall skrivs läkemedlet främst ut av digitala vårdgivare som erbjuder kontakt med läkare via appar eller webb, utan fysisk kontakt. Patienten som önskar få läkemedlet utskrivet får sedan betala för behandlingen själv.
Även om läkare har rätt att skriva ut medicinen på det här sättet, menar Läkemedelsverket att förstahandsvalet alltid bör vara att använda läkemedel för vad det de är godkänt för. Enligt Maria Wanrud, gruppchef på Läkemedelsverket, ska all form av off label-användning bygga på dokumenterad vetenskap och behandling sker på läkarens ansvar. Hon förklarar också att off label-användning kan leda till en brist på läkemedlet.
– Om ett läkemedel börjar förskrivas för andra anledningar än det som det är godkänt för, och att det leder till en ökad förbrukning – är en risk att läkemedlet tar slut och de patienter som vanligen behandlar sin diabetes med detta läkemedel blir utan, säger hon.
Finns Ozempic i tablettform?
Det aktiva ämnet semaglutid finns också som tablett, men om man vill använda medicinen via injektion eller som tabletter måste man få läkarens ordination för det.
Därför finns inte Ozempic receptfritt
Som med allt annat var användare på sociala medier inte långsamma med att hoppa på den nya trenden. När vi scannar igenom Tiktok, Instagram och Youtube möts vi av tusentals inlägg och videor om Ozempic. Tiktok är den appen där vi kommer över mest innehåll om medicinen och hashtaggen har över 400 miljoner visningar på appen.
Där hittar vi också flera svenska konton som diskuterar läkemedlet. I kommentarsfält skriver personer att de fått läkemedlet utskrivet med syfte att gå ner i vikt, och en del frågar om de kan få tag på Ozempic utan recept. Det är olagligt att sälja receptbelagda läkemedel utan recept i Sverige. Eftersom medicinen injiceras bör man vara extra noga med att kontrollera att preparatet är sterilt – vilket alltså inte går om det säljs olagligt. En annan sak som är viktig att tänka på om du köper ett läkemedel som säljs illegalt av ett företag på nätet är att det kan vara svårt kontrollera var och hur produkten tillverkats. Då kan du inte heller vara helt säker på vad du injicerar i din kropp.
Vad har Ozempic för biverkningar?
De vanligaste biverkningarna är:
- Illamående
- Yrsel
- Trötthet
- Hjärtrusning
- Kräkningar
- Matsmältningsbesvär
- Magkatarr
- Minskad aptit
- Svullen mage
Några mindre vanliga biverkningar är:
- Inflammerad bukspottkörtel
- Förändring av hur mat och dryck smakar
- Snabb puls
- Reaktioner vid injektionsstället – såsom blåmärken, smärta, irritation, klåda och utslag
- Allergiska reaktioner som utslag, klåda eller nässelfeber
4 anledningar till varför du inte ska testa Ozempic för att gå ner i vikt
Det finns många anledningar till varför man ska vara försiktig och alltid tala med legitimerad läkare innan man börjar med en behandling. Nedan listar vi de fyra största anledningarna till varför du inte borde testa Ozempic för att gå ner i vikt.
1. Läkemedlet tar slut för de som behöver det
Bristen på läkemedlet på grund av ökad efterfrågan kan resultera i att personer står utan nödvändig behandling. Sedan i höstas är Ozempic restnoterat, vilket betyder att medicinen tillfälligt är slut på lagret på många svenska apotek – och det kommer fortsatt vara en brist på läkemedlet under 2023.
2. Ozempic är inte godkänt för viktnedgång
Även om Ozempic innehåller semaglutid är läkemedlet inte godkänt för användning till något annat än diabetes typ 2.
3. Ozempic har biverkningar
Precis som andra läkemedel har Ozempic biverkningar (som vi har listat ovan). Får du inte medicinen utskriven, betyder det att du inte är i behov av det. Du ska bara använda mediciner som du behöver och som gör nytta, och när det kommer till receptbelagda läkemedel ska du alltid tala med en legitimerad läkare först.
Maria Wanrud menar att de inte vet om det finns olika biverkningar beroende på om den som använder sig av Ozempic har diabetes eller inte.
– Läkemedelsverket saknar kännedom om det är skillnad i biverkningsmönster mellan diabetespatienter och andra, säger hon.
4. Var rädd om din hälsa
Att prata med sin doktor och gemensamt komma fram till att en behandling ska påbörjas på grund av hälsorisker är en sak, men att testa mediciner på egen hand är ingen bra idé. Bantningskurer och att använda sig av olika medel för att ”snabbt gå ner i vikt” är inte hälsosamt. Utöver hur skadligt det kan vara för kroppen, kan även din mentala hälsa ta stryk. Fokusera istället på att försöka må bra och ät det som du och din kropp vill ha och behöver. Träna för att det känns bra i kroppen, inte för att gå ner i vikt.