Att använda p-piller som preventivmedel är vanligt i Sverige, men det kostar. Nu har dock en ny lag instiftats och preventivmedel blir därmed gratis för alla under 21 år! Mer
Nu blir p-piller gratis (men inte för alla) – så ung måste du vara för att få preventivmedel gratis
Från 1 januari i år är p-piller gratis för alla som är under 21 år gamla. Det är preventivmedel som ingår i förmånssystemet (alltså högkostnadsskyddet för läkemedel) som blir gratis. Asylsökande och papperslösa omfattas dock inte av dessa regler.
Miljöpartiets Magda Rasmusson är en av dem som förespråkat att preventivmedel för unga ska bli gratis. I en motion till riksdagen förra året skriver hon att studier visar att ökad användning av preventivmedel har ett starkt samband med lägre antal aborter. Hon skriver också att i Norrbottens läns landsting är preventivmedel gratis sedan några år tillbaka för unga till och med 26 år, vilket har visat sig ha en positiv effekt då abortantalen har halverats bland kvinnor i ålder 20-25. Även i region Gotland har de jobbat med att göra det lättare för unga kvinnor att ha råd att köpa preventivmedel. I mars 2014 infördes ett maxbelopp som innebär att unga upp till 26 år inte behöver betala mer än 100 kronor per år för preventivmedel. Även där har det gett effekt och på ett år hade aborttalen nästan halverats.
Flest aborter i Norden
I Sverige utförts mellan 35 000 och 38 000 aborter årligen, en siffra som placerar Sverige högst i norden. Det är även fler kvinnor som genomgår mer än en abort i Sverige än i de övriga nordiska länderna. De flesta aborter utförs i åldersgruppen 20-24 år. Med tanke på detta tycker Rasmusson att gratis preventivmedel även borde innefatta den åldersgruppen och att kvinnor upp till 26 år skulle kunna inkluderas.
Rasmusson avslutar motionen i en äkta feminist- och girlpower-anda.
”Sverige har varit föregångare när det gäller feminism och jämställdhet. Nu behövs fler framsteg för att garantera alla kvinnors rätt till sina egna kroppar. När regeringen genomför förslaget om subventioner av preventivmedel bör det därför genomföras med alla unga kvinnors bästa i åtanke.”
P-piller kan kosta ändå
Det är dock inte helt säkert att man får sitt preventivmedel gratis, även om man är under 21 år. Veronica Persson jobbar som legitimerad apotekare och säger såhär om den nya lagen.
– Vi har ett generikasystem i Sverige vilket innebär att ett läkemedel kan säljas under flera olika preparatnamn men ändå innehålla samma substans. Till exempel alvedon och panodil, som båda innehåller substansen paracetamol. Detta innebär att vi på apoteken enligt lag är skyldiga att erbjuda kunden den billigaste varianten av det aktuella läkemedlet, och vilket som är det billigaste preparatnamnet byts ut varje månad. Vill kunden ha ett specifikt preparatnamn får kunden betala mellanskillnaden mellan månadens billigaste preparat och det man vill ha om det är den produkten som står på receptet. Vill man däremot ha ett tredje alternativ utöver vad som står på receptet och vad som är billigast betalar kunden hela kostnaden själv.
Reglerna för när p-piller blir gratis och inte, även om man är under 21 år, är alltså lite förvirrande.
– Ett exempel är om det på kundens recept står ”gestrina”, och billigast denna månad är produktnamnet ”vinelle”, vill kunden ha det som står på receptet och inte det som är billigast får kunden betala mellanskillnaden. Om det istället är så att kunden varken vill ha det som står på receptet eller det som är billigast, utan vill ha ett tredje preparatnamn får kunden betala hela kostnaden själv, säger Veronica.