I Hollywood pågår ständigt en kamp om vem som ser smalast ut på paparazzi-bilderna. Just nu ska kolhydrater undvikas till varje pris, trots experternas varningar. Vi tar en närmare titt på stjärnornas farliga ”trend”-dieter
Kändisarnas farliga kolhydratkrig
ATKINS – Ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar
Lanserades redan på 70-talet av läkaren Robert Atkin, men den fick sitt genombrott efter att han nylanserade sin bok 1992. Atkins-metoden blev den största trenddieten bland Hollywoodstjärnor som Jennifer Aniston, Renée Zellweger, Geri Halliwell, Victoria Beckham och Julia Roberts.
Säger JA till: Protein och fett, alltså kött, såser, smör, ost, ägg och bacon.
Säger NEJ till: Kolhydrater som bröd, pasta och potatis.
BRA: Atkins ger en viktminskning trots att man äter sig mer än mätt på protein och fett. Detta beror på att vi vanligtvis får i oss väldigt mycket kolhydrater. Genom att utesluta pasta, ris, potatis, bröd, kaffebröd, godis, söta drycker och till och med frukt, så blir kaloriintaget lägre än normalt. Dessutom är protein väldigt mättande vilket leder till att man äter mindre.
DÅLIGT: När man undviker kolhydrater går man miste om viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter som kroppen behöver. Mycket mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Ska man orka träna, jobba, tänka och leva behöver kroppen kolhydrater!
MONTIGNAC – okej med linser, bönor och fullkor
Michel Motignac skrev 1986 boken ”Dine out and loose weight” som riktar sig till businessfolk som liksom han själv, ofta tvingas äta ute. Boken blev en succé och Motignac satte ihop ett forskningsteam för att utveckla dieten. 1987 srev han ”Eat Yourself Slim … and Stay Slim”. Dieten slog igenom ordentligt 2004. Tanken är alltså att man ska kunna äta mycket mat om man väljer rätt mat. Montignac delar upp kolhydrater i ”bra” och ”dåliga” kolhydrater. Kändisar som Eva Dahlgren, Kylie Minogue, Christian Lacroix och Gerard Depardieu sägs äta enligt Montignacs metod.
Säger JA till: Kolhydrater med lågt GI (glykemiskt index) som linser, bönor och fullkornsprodukter.
Säger NEJ till: ”Snabba kolhydrater” som vitt bröd, potatis, morötter, ris och pasta och socker.
BRA: Kolhydrater med lågt glykemiskt index ger en långsam höjning av blodsockret. Vid snabb höjning av blodsockret producerar kroppen insulin för att sänka blodsockret igen. Insulinet hämmar fettförbränningen. Montignac rekommenderar att äta regelbundet, vilket håller en jämn blodsockernivå.
DÅLIGT: De ”snabba kolhydraterna” äter vi tillsammans med andra livsmedel, alltså i en hel måltid, och då får vi inte samma snabba blodsocker- och insulinsvar. Det är alltså viktigt att se helhetsperspektivet. Dessutom ger potatis, bröd och morötter viktiga vitaminer och mineraler.
STENÅLDERSKOST/PALEOLITISK KOST – frukt, bär och nötter är Demi Moores melodi
Utgår från den kost som stenåldersmänniskan åt för 10 000 år sedan. Den bygger på antagandet att människokroppen inte har förändrats sedan dess men att vår kost har förändrats. Några som tror på stenhårt på denna diet är Woody Harrelson, Owen Wilson och Demi Moore.
Säger JA till: Magert kött, fisk, skaldjur, frukt, bär och nötter.
Säger NEJ till: Socker, pasta, ris, potatis, bröd och mejeriprodukter. Säger också nej till spannmålsprodukter, baljväxter och bearbetade livsmedel.
BRA: Mycket proteiner håller dig mätt under en hel dag. Dessutom får du i dig nyttiga fetter från fisk och skaldjur. Den mat man åt på stenåldern innehöll betydligt mindre fett och mycket mer fibrer än den vi äter idag. Salt, raffinerat socker och alkohol fanns inte. Inte heller fanns koncentrerade fetter som smör och margarin. Dessa produkter sägs vara orsak till dagens folksjukdomar så som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
DÅLIGT: Spannmål och mjölkprodukter är viktiga näringskällor och att undvika dessa är inte en förutsättning för att äta hälsosamt – tvärtom. Det bästa är att äta fullkornsprodukter och magra mjölkprodukter, annars finns det risk för att kosten blir bristfällig. Kom ihåg att man levde ett betydligt mer aktivt liv på stenåldern. Troligtvis är det vårt stillasittande som är den största skillnaden mellan oss och våra förfäder.
Fullkornsbröd är helt okej – men mörkt ska det vara…
GI – glöm ”snabba” kolhydrater
Kate Hudson.
GI-metoden bygger på Glykemiskt Index, som är ett mått på hur snabbt kolydrater i ett livsmedel bryts ner av kroppen. Ju högre GI desto snabbare bryts de ner och ju lägre desto långsammare. Det här är nog den mest populära metoden i Hollywood, trogna anhängare är Kate Hudson och Alicia Silverstone.
Säger JA till: ”Långsamma” kolhydrater, det vill säga kolhydrater med lågt GI (till exempel kornbröd, fullkornsprodukter, råa morötter, tomater och gröna grönsaker) enligt GI-tabell.
Säger NEJ till: ”Snabba” kolhydrater, det vill säga kolhydrater med högt GI (till exempel cornflakes, potatis, vetemjöl, vitt ris, potatismos och kokta morötter) enligt GI-tabell.
BRA: Det är mycket bättre att skära ner på kolhydrater än att utesluta dem helt. ”Långsamma” kolhydrater gör att glukoshalten stiger långsammare i blodet än om du äter ”snabba kolhydrater”. Följden blir en jämnare utsöndring av insulin. Vilket är positivt både för mättnadskänslan, orken och fettförbränningen.
DÅLIGT: Enligt GI-tabellen har vattenmelon högt GI. Vem har någonsin blivit fet av vattenmelon? Snarare än att följa tabeller slaviskt skulle jag rekommendera att byta ut så mycket som möjligt av kolhydraterna till fullkornsprodukter.
10 sätt att gå ner i vikt à la Hollywood
1. Kontakta media och berätta om ditt kommande viktras.
2. Hyr en dietist, kock, personlig tränare, och en psykolog för säkerhets skull.
3. Ät ingenting på 30 dagar och bosätt dig på trappmaskinen.
4. Gå ner massa kilon.
5. Låt dig plåtas med din nya mirakulöst smala kropp.
6. Gör exklusiva intervjuer och avslöja hemligheten bakom din nya kropp.
7. Få in några mille på en filmroll.
8. Betala din dietist, kock och personlig tränare, PR- folk och agent.
9. Tröstät och gå upp i alla kilon igen.
10. Börja om vid steg 1. LÄS OCKSÅ: Snyggare fastare & piggare på 2 veckor
LÄS OCKSÅ: Bli grym på gym!
LÄS OCKSÅ: Vi synar 10 hälsobluffar
Kändisarnas kolhydratkrig publicerades i Veckorevyn nr 15. Läs mer om träning & hälsa i numret som är ute nu!