TRÄNING & KROPP. Svenskarna är mer hälsomedvetna än någonsin. Men trenddieter, GI-recept och ”Gå-dig-smal”-löp är inte alltid vägen till ett sundare och smalare liv. VeckoRevyn avslöjar de vanligaste hälsomyterna. Mer
Fett, GI och kolhydrater? Vi synar 10 hälsobluffar
Veckorevyn listar de 10 vanligaste hälsomyterna
Myt 1: Skippa kolhydraterna om du vill bli smal.
Sanning: Nej, skippa kolhydraterna om du vill bli dum…
Hjärnan får sitt bränsle från kolhydrater, resten av kroppen lika så. Dieter som utesluter eller drar ner på kolhydrater tappar kroppen på vätska i början, därav snabba resultat på vågen. Kroppen rättar dock snart till vätskebalansen igen och så fort du börjar äta kolhydrater igen – vilket du gör förr eller senare för du är ju människa, eller hur – så går du upp.
Myt 2: När du slutar träna omvandlas musklerna till fett
Sanning: Nej! Muskler kan inte bli fett och fett kan inte bli muskler.
Men det är klart att om du slutar träna och äter lika mycket som när du tränade så gör du inte av med all energi – och då kan den lagras som fett. Enkel logik…
Myt 3: Tjejer som styrketränar blir stora och bulliga
Sanning: Faktum är att det är svårt för oss tjejer att få stora muskler. Vi har mycket mindre av det muskelbyggande hormonet testosteron än vad män har.
Snarare resulterar skrotlyftandet i en fastare och mer svarvad kropp, och det är ju inte helt fel!
Bodybuildartjejer bor i stort sätt på gymmet och har anpassat sin kost och sina liv för att bli stora.
Myt 4: Nyckelhålsmärkning = nyttigt!
Sanning: Nyckelhål = nyttigare alternativ än samma produkt utan nyckelhål. En korv som är nyckelhålsmärkt är alltså inte nödvändigtvis nyttig men den är nyttigare än andra korvar. Så gillar du korv så är den nyckelhålsmärkta ett bra alternativ.
Men du kan lura dig själv till att tro att det du äter är jättenyttigt när du egentligen bara äter lite nyttigare. Frukt och grönsaker kan inte nyckelhålmärkas då de är naturligt låga på fett och rika på fibrer.
Myt 5: Fett börjar förbrännas efter 30 minuters träning
Sanning: Du bränner fett hela tiden, jo – faktiskt även när du vilar.
Och när du rör på dig ökar förbränningen genast. Dessutom får du en förhöjd förbränning efter träningen. Även om du bara har tjugo minuter över så lönar det sig att träna!
TIPS! Lite är alltid bättre än inget…
Myt 6: Ät inte efter klockan 18.00
Sanning: Vi förbränner även på natten, särskilt om man har varit aktiv under dagen. Däremot tenderar vi att överäta på kvällen, då vi har tid att sitta länge och äta mer än vi behöver. Blir du vrålhungriga när det väl är dags för kvällsmat och trycker i dig?
TIPS: Lösningen stavas mellanmål!
Myt 7: Lightläsk är farligt
Sanning: Lightläsk är inte nyttigt, det finns ingen läsk som är nyttig. Men det finns inga bevis för att sötningsmedlet i lightläsk är farligt om du inte är storkonsument. Studier som gjorts på sötningsmedlet Aspartam visar att det bildas metanol och formaldehyd när det bryts ner vilket i sig är giftigt.
Men man skulle behöva dricka ungefär 500 burkar lightläsk per dag för att det skulle vara farligt. Och nej, man blir inte tjock av lightläsk, det innehåller ingen energi alls. Men att dricka tom energi med lite kemikalier, lite färgämnen och pyttelite gift, det är väl ungefär lika onödigt som att dricka socker (en naturlig ingrediens som leder till många sjukdomar) med lite kemikalier och lite färgämnen.
Myt 8: Man blir FET av fett
Sanning: Låter logiskt men stämmer inte alls. Vi behöver fett för att kroppen ska fungera. Om du äter för lite fett vill kroppen inte släppa ifrån sig det fett den har och det blir svårt att går ner i vikt. Fettet ska dock komma från omättade och fleromättade fettkällor så som fisk, frön, nötter, vegetabiliska oljor och avokado.
TIPS! Ät fisk, avokado, nötter och vegetabilisk olja!
Myt 9: Bara man tränar spelar det ingen roll vad man äter…
Sanning: När du tränar spelar det jättestor roll vad du äter.
För att orka träna måste man äta rätt och för att träningen ska ge någonting måste man fylla på med bra mat.
Däremot gör du som tränar av med mer energi och kan äta mer och dessutom unna dig mer onyttigt utan att det gör något!
Myt 10: Ett glas om dagen är bara nyttigt
Sanning: Denna teori är baserad på rött vin, men tycks ha blivit en ursäkt för att unna sig ett glas av diverse alkoholhaltiga drycker dagligen.
En del forskare menar att ett glas rött vin om dagen är bra då rött vin innehåller antioxidanter som skyddar mot sjukdomar. Men faktum är att dessa antioxidanter finns i frukt, grönt och bär också. Och dessa sistnämnda ger inte de problem som daglig alkoholförbrukning kan ge. Inte heller innehåller de massa energi som kan omvandlas till fett. Du väljer!
Artikeln om hälsomyterna av träningsexperten Frida Nordstrand kommer från nr 19 av VeckoRevyn. Nya numret finns i butik nu, läs mer om träning och hälsa där!
PS. Vill du läsa mer tips om träning, mat och kropp här på Veckorevyn.com? Jag vill veta! Kommentera! Tusen tack på förhand! Ciao/Ebba