in

Det sa bara klick

4av8ticowekomh6f
index.xml

Som nioåring tjuvlånade hon pappas systemkamera och smög ut i skogen. När kameran klickade så visste hon – det var fotograf hon skulle bli. Trots att hon har hunnit ändra sig några gånger på vägen, är det ändå med en kamera i handen jag möter Ellinor Hall arton år senare.

Mer

Hon är liten och blond och har en enorm väska över ena axeln. Min första tanke är att Ellinor Hall skulle göra sig lika bra framför kameran som bakom. Men det är där hon har valt att vara, på den sida av kameran där det är hon som skapar bilderna. Och när jag ser henne arbeta är det lika självklart för betraktaren som för Ellinor själv – hon har gjort det perfekta yrkesvalet.

Ellinor frilansar som fotograf och har sitt eget företag. Hon plåtar bara digitalt och har numera stora kunder som till exempel Scandic Hotels, Röda korsets ungdomsförbund,
Gallerian (shopping-galleria i Stockholm), Waynes coffee, tidningen Sport & hälsa samt kläddesignern Bea Szenfeld. Hennes företag är framgångsrikt, men det har inte alltid varit lika enkelt. De första åren hon försökte jobba som fotograf var hon tvungen att ta andra ströjobb också – för att kunna betala hyran. Men numera väljer hon själv vilka jobb hon ska tacka ja till.
– Kom igen, vem hjälper mig att flytta fonderna? ropar Ellinor ut i lokalen.

4av8ticowekomh6c

Genast kommer en ung, stark kille fram till henne och erbjuder sin hjälp. Trots att klockan bara är åtta på morgonen är Ellinor i full fart med att förbereda plåtningen.
Så sätter hon sig snabbt på stolen mittemot. Hon har plötsligt lite tid över medan modellerna får sminket fixat. Mellan klunkarna svart kaffe svarar Ellinor entusiastiskt på mina frågor.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Svårt att säga, alla dagar är olika. Har jag en plåtning är det ofta en tidig start i studion eller på location (bransch-ord för plats för plåtning som inte är studio, reds anm.). Jag sätter ljus, väntar på modeller, mat eller vad det nu är som ska fotograferas. Sedan passar jag på att dricka lite kaffe och prata igenom med kunden vad som ska göras under dagen. Och sedan kör jag igång och plåtar. Det är mycket fix och pill innan man börjar fota så det gäller att ha tålamod.
– Sedan har jag ju även plåtningar som går lite snabbare, till exempel om jag ska ta ett porträtt på någon eller göra ett snabbt reportage. Då kan jag hamna var som helst och måste bara försöka göra det bästa av förutsättningarna. Dagar när jag inte fotar sitter jag mest framför datorn och jobbar med bilder, ställer färger, gör retusch och så vidare.
Varför vill du arbeta som fotograf?
– Jag hade varit väldigt dålig på att arbeta med någonting annat eftersom jag tar bilder hela tiden …
Ellinor ler när hon säger det här, men det är lätt att se att hon menar allvar. Tiden skulle inte räcka till för att både ha ett ”nio till fem-jobb” och att hinna plåta, så jag var tvungen att hitta ett sätt att kombinera det på, fortsätter hon.
Vad är roligast med ditt jobb?
– När det klickar i kameran. Att skapa bilder. Och så variationen så klart – ingen dag är den andra lik.
Och det tråkigaste?
– Det tråkigaste är nog bokföringen – men jag har en snäll vän som hjälper mig med det, så det är inte så farligt. En annan jobbig grej är att det alltid är mycket att bära och lyfta, så det gäller att vara rädd om ryggen.
Vad tror du krävs för att lyckas som fotograf?
– Ett sinne för bilder, en stark rygg och ett visst tekniskt intresse.
Vilka råd har du till andra som vill jobba som fotograf?
– Att öva sitt bildspråk hela tiden. Titta på andras bilder. Och våga visa dina egna. Och var inte rädd för att hamna i knäppa situationer. Det gör man hela tiden som fotograf …
Vaddå för knäppa situationer? Kan du ge något exempel?
– När det gäller att göra snabba jobb kan man ju hamna var som helst, med vem som helst. I skogen i snöstorm med knasiga människor, ståendes på alla fyra till exempel.
Du frilansar. Varför inte en fast anställning?
– Det inte finns så många fasta anställningar som fotograf. Men jag skulle aldrig byta bort frilansandet mot en anställning. Jag tycker om att bestämma över min tid och vara min egen chef. Det har alltid varit självklart att jag skulle frilansa. I min familj är alla egenföretagare så det är liksom inget konstigt med det, det bara blev så.
Hur mycket jobbar du ungefär i veckan?
– Det beror helt på. Vissa dagar jobbar jag 12 -14 timmar och vissa bara 5. Jag försöker verkligen att ha normala arbetsdagar, men det blir ganska ofta lite för sena kvällar …
Men det beror ju också på att jag utöver de kommersiella uppdragen även håller på med egna fotoprojekt.
Vaddå för projekt?
– Det är nog lite tidigt att definiera det ännu. Vi får se var det slutar …
Vad vill du ge för råd till andra unga tjejer som har ett drömyrke – hur gör man för att lyckas?
– Bestäm dig och kör på! Kolla utbildningar, praktikplatser och så vidare. Allt som kan ge erfarenhet är ju bra. Sedan måste du ha tålamod – det tar tid att komma någon vart, men det är det värt!
Så är min tid med Ellinor slut. De andra i teamet vill sätta igång nu. Och något säger mig att Ellinor också är ganska sugen på att sätta igång och höra kameran klicka … ■

Ellinor Hall

Ålder: 27.
Bor: På Södermalm i Stockholm.
Familj: Sambon Jonas, mamma, pappa och två bröder.
Yrke: Fotograf.
Utbildning: GFU, Grundläggande fotografisk utbildning, på folkuniversitetet i Stockholm ett år, Fotoskolan i Gamleby två år, samt flera år av assistentjobb.

Så blir du fotograf:

Det finns många vägar att gå för att bli fotograf. Dels kan du ta assistentjobb till någon redan verksam fotograf, eller gå den mer raka vägen genom utbildning, som till exempel:

  • Fotoskolan i Gamleby (utanför Västervik i Småland), fotoskolan.com.
  • Högskolan för fotografi och film, Göteborg, hff.gu.se.

Alternativt kan du välja en utbildning inom fri konst och inrikta dig på foto:

  • Kungliga konsthögskolan,Stockholm, kkh.se.

Ellinors visdomsord till dig som vill bli fotograf:
”Se till att öva ditt bildspråk hela tiden. Titta på andras bilder. Och våga visa dina egna!”

Mer information om folkhögskole- och yrkesutbildningar inom fotografering hittar du på studentum.nu.