Vad är egentligen en déjà vu och varför upplever man det? Här är fyra möjliga förklaringar! Mer
Varför får man en dèjá vu? Här är 4 anledningar
Har du också varit med om känslan av att en händelse du precis upplevt känns lite väl bekant? I så fall har du fått en dèjá vu, som är det franska ordet för ”redan sett”. Enligt tidning Health och journalen Psychological Bulletin har två av tre personer någon gång upplevt en dèjá vu, så det är minst sagt en vanlig erfarenhet.
Finns det en andlig förklaring till dèjá vu?
Tror man på andlighet kan förklaringen till en dèjá vu-upplevelse vara att man varit på platsen eller upplevt händelsen i ett tidigare liv, och därför känner man igen sig. Dock finns det mer logiska förklaringar som har med hjärnans aktivitet att göra.
4 teorier om varför man får en déjà vu
Det finns en del olika resonemang om varför man upplever en déjà vu-känsla. Forskare har idag inga riktiga förklaringar till hur eller varför fenomenet uppstår, men här kommer lite teorier som kan vara förklaringen.
1. Du har besökt en snarlik plats tidigare i livet
En faktor som kan spela in när det kommer till att uppleva en déjà vu-känsla är om vi befinner oss i en miljö som för tankarna till en liknande plats vi varit på tidigare i livet. Enligt Health visar därför studier att folk som reser mycket har större chans att vara med om en dèjá vu-upplevelse! Forskare tror att det har att göra med att det finns en mer välförsedd bank av minnen och erfarenheter att koppla till, vilket kan skapa känslan av att man redan upplevt en viss situation.
2. Du kommer ihåg dina drömmar
Enligt Health menar även forskare att drömma mycket, och att komma ihåg sina drömmar, påverkar chanserna att känna igen sig i olika typer av situationer.
3. Bortglömda minnen
Déjà vu kan också ha att göra med hur du bearbetar och minns dina minnen. Anne Cleary, psykologiprofessor och forskare inom déjà vu vid Colorado State University, skriver i Healthline att hon hittat bevis som tyder på att déjà vu uppstår när du upplever någonting som du redan har upplevt, men glömt bort. När du påminns så får du känslan av igenkännande och det är just det som skapar déjà vu-känslan.
4. Deja vu orsakad av ångest
BBC News skriver att forskare tror att ångest är svaret på gåtan. De har studerat en 23-årig man med konstanta déjà vu-upplevelser i hela åtta år. Forskarna menar att mannen är helt frisk i övrigt, men har lidit av ångest och depression. Deja vu-upplevelserna blev återkommande, vilket gjorde honom mer orolig och rädd, vilket i sin tur förvärrade déjà vu-upplevelserna. Fallet med den 23-åriga mannen är dock inte bevis nog, men forskarna menar att de är på ett spår att forska vidare på.
Vad är motsats till déjà vu?
Motsatsen till dèjá vu heter jamais vu, och betyder bokstavligen ”aldrig sett”. Detta är en upplevelse där man tror att föremål eller platser är nya trots att man har sett eller upplevt dem tidigare i livet. Man kan få en bekant känsla, men uppfattar det som helt nytt. Det existerar även ett tredje tillstånd vilket innebär att man nästan kommer ihåg något. Ett exempel på detta tillstånd är när man vet att man kan ett ord, men det ”fastnar på tungan”. Detta kallas för presque vu.
Uttal på svenska: Hur säger man déjà vu?
Men hur uttalar man déjà vu, egentligen? Jo, uttrycket kommer som sagt från franskan och uttalas likadant på engelska och även på svenska. Vill du höra hur så kan du kika in videon nedan. Där förklaras uttrycket mer ingående och du kan även höra hur det uttalas.
Synonym till déjà vu:
- Plötslig känsla av igenkännande
- Igenkännande
- Paramnesia