in

Därför är sömn superviktigt för din mentala hälsa

sova dragare

Hur många gånger har inte föräldrarna tjatat på en att man ska lägga sig i tid för att ”sömn är viktigt”? De hade rätt, som vanligt. Mer

Att få tillräckligt med sömn varje natt är superviktigt för att vi ska hålla oss friska. Cellerna i vår kropp går på en 24-timmars klocka och när allt är synkat fungerar vår kropp som en skyddande barriär mot mental- och psykisk ohälsa, skriver Mashable.

Men om du däremot jobbar nattskift, har jetlag, förlorar sömn för att du pluggar till ett prov i sista stund eller har insomnia så går cellernas klocka bananas, och det kan resultera i att man blir mer känslig mot virusinfektioner och depression, säger forskare.

Richard Friedman, professor i klinisk psykiatri vid Weill Cornell Medical College, studerade en man som hade mannen manisk depression, som han fått efter att han kom hem från en Europa-resa. När mannen reste igen blev han glad. Hans depression orsakades inte av att han blev ledsen av att komma hem från resor och tillbaka till verkligheten, utan påverkades av avbrott från sin dygnsrytm, skriver Friedman i New York Times.

”Han behövde inte medicin, han behövde rätt mängd sömn och solljus vid rätt tid. Det har visat sig att de två sakerna kan bota mycket av det som besvärar oss”, säger Friedman.

Att sova ordentligt botar inte automatiskt depression eller gör dig immun mot influensa, men flera studier gjorda under de senaste åren pekar alla på att det är viktigt för vår hälsa att behålla vår dygnsrytm.

Friedman hänvisade till en studie från 2001 som visade sambandet mellan sömn, solljus och humör. I Milan märkte ett gäng forskare, ledda av Fransesco Beneditti, att personer som var bipolära och låg inne på sjukhus kunde skrivas ut snabbare om de hade fönster mot soluppgången jämfört med de patienter som inte hade det. Beneditti och hans kollegor drog slutsatsen att tidigt morgonljus fungerade som en naturlig antidepressiv.

Enligt en studie från 2013 gjord av forskare från Kalifornien, Michigan och New York kan förstörd dygnsrytm vara inbakat i generna hos vissa människor. De fann att genaktiviteten hos personer som inte led av depression var i synk med dagen. Aktiv och alert när solen var framme, och vilande under natten. Men hos personer med allvarlig depression var genaktiviteten inte synkroniserad med solljuset. Deras ”dagsrytm” såg mer ut som ”nattrytmen”, och tvärtom.

Nu undersöker fler doktorer fördelarna med kronoterapi, anpassning av läkemedelsdosering till dygnsrytmen, för att föra in patienterna i en normal dygnsrytm. Så här skriver Friedman om behandlingen:

”Om kronoterapi kan visa sig effektivt som en antidepressiv för allvarlig depression är fortfarande okänt. Men det är självklar att vi kan fixa vanliga problem så som jetlag och insomnia med att göra så vår dygnsrytm passar in bättre med solljuset. Vad kan vara mer naturligt än det?”

Med andra ord: sov mer!