in

Börjar det klia när du ser någon klia sig eller hör någon prata om löss? Det finns en förklaring!

klia dragare

Om du ser någon som gäspar är det troligt att du gör det också, men har du tänkt på att kliande är ett minst lika smittsamt beteende? Mer

Man ska aldrig börja tänka för mycket på hur allt känns när det kommer till kroppen, har du till exempel tänkt på att din tunga liksom är för stor för munnen egentligen? Förlåt men now you do. Man ska heller inte känna efter om det kliar någonstans, för då kommer du garanterat känna typ minst tre ställen där du gärna hade velat klia just nu.

Att klia sig är också ett smittsamt beteende, så om du sitter bredvid någon som kliar sig är det troligt att du också kommer behöva klia dig någonstans. Ibland räcker det också att bara prata om det för att känna att man behöver klia sig, och det gäller inte bara oss människor, rapporterar Bustle.

Forskare vid Washington University School of Medicine studerade möss och fann att även de kan bli ”smittade av kliande”. Först fostrade de några möss till att känna ett kroniskt kliande och kliade sig därför ofta. Sedan satte de andra möss i en bur bredvid de kliande mössen, och snart började de också klia sig. Om en ”vanlig” mus tittade på en mus som kliade sig var det troligt att den vanliga musen också kliade sig .

För att vara säkra på att det verkligen var synen av en kliande mus som triggade de vanliga mössen att behöva klia sig flyttades de till en annan bur med en datorskärm som visade en mus som kliade sig. Möss har dålig syn och forskaren Zhou Feng-Chen var inte säker på att mössen skulle märka klippet alls, men de började klia sig nästan direkt när videon satte igång.

För att ta reda på varför kliande är smittsamt kollade forskarna på mössens hjärnaktivitet. De fann att den suprachiasmatiska kärnan (ofta förkortad SCN, den styr kroppens vakenhetsnivå och dess aktivitet påverkas av signalering från ljuskänsliga nervceller i näthinnan), blev särskilt aktiv när mössen såg andra möss klia sig. SCN utsöndrade gastrinfrisättande peptid (GRP) som är en kemisk signal som ger en kliande känsla.

För att se om det verkligen var GRP som gjorde att det kliade på mössen blockerade forskarna det hos vissa möss, och de kliade sig inte när de såg andra möss klia sig. De möss som däremot injicerades med GRP kliade sig mer.

Forskarna drog slutsatsen att smittsamt kliande har sin grund i nervbasen.

– Beteendet av smittsamt kliande är kodat in i din hjärna. Det är ett medfött och instinktivt beteende, säger Feng-Cehn till Smithsonian.

Så, hur många gånger har du kliat dig under tiden du läst den här texten?

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss