Amber Rose Cliff diagnostiserades med livmoderhalscancer när hon var 21 år gammal, trots att hon bett om att få ta cellprov i tre år men vägrats på grund av sin ålder. Mer
Amber, 25, dog av livmoderhalscancer – efter att ha vägrats cellprov
Amber Rose Cliff började uppleva oroande symptom redan när hon var 18 år. Hennes familj säger att hon ska ha besökt det lokala sjukhuset i Sunderland, Storbritannien nära 20 gånger för att klaga på att hon led av kraftiga blödningar och illamående. Amber bad flera gånger om att få ta cellprov men läkarna vägrade – på grund av hennes ålder. NHS, som ansvarar för den offentliga sjukvården i Storbritannien, erbjuder nämligen bara cellprovstagning för kvinnor över 25 år och Amber fick aldrig sin vilja igenom. Läkarna sa istället att hennes symptom kunde bero på p-piller, hennes hormoner eller en vatteninfektion, säger hennes bror Josh Cliff till Metro UK.
Efter tre år av problem bestämde sig Amber och hennes familj för att åka till ett sjukhus i Washington för att göra testet privat. Efter en undersökning visade det sig att Amber hade haft en tumör i livmodern som vuxit i flera år.
Amber behandlades med kemoterapi och strålbehandling, men när cancern spred sig till hennes lungor och hals kunde inte läkarna hjälpa henne längre, och den åttonde januari i år gick hon bort efter att ha kämpat mot sin sjukdom i fyra år.
Startat namninsamling
Efter Ambers död har hennes familj startat en namninsamling för att unga kvinnor i Storbritannien ska få ta cellprov om de varit hos läkaren två gånger med liknande symptom.
– Om Amber hade fått ta cellprov tidigare kanske cancern hade upptäckts i tid, och vi hade inte förlorat henne såhär. Jag vet att folk otaliga gånger har försökt att sänka åldern för cellprov till 18 år, men Amber’s Law är annorlunda. Den gäller för kvinnor under 25 och ger dem möjligheten att ta cellprov om de begär det, men det gör inte cellprov obligatoriskt, säger Josh.
Namninsamlingen har hittills fått drygt 179 000 underskrifter, tillräckligt många för att Amber’s Law ska kunna tas upp i parlamentet.
Uppsök gynekolog vid problem
Dr Jana Witt jobbar som hälsoinformatör på Cancer Research UK och säger till Independent att forskning visar att cellprovstagning på kvinnor under 25 för att se om det finns tumörer på livmodern kan göra mer skada än nytta.
– Det är på grund av att förändringar i livmodern som cellprovstagning upptäcker på yngre kvinnor tenderar att försvinna av sig själva och är mindre troliga att utvecklas till cancer, så cellprov kan då leda till onödiga tester och behandlingar.
Samtidigt säger Dr Witt att man oavsett ålder eller tidigare cellprovtagningar ska man uppsöka en gynekolog om man upplever symptom så som blödningar mellan mens, efter sex, efter klimakteriet eller andra ovanliga förändringar.
Läs också: Därför är det livsviktigt att göra sitt cellprov – Youtube-stjärnorna berättar om sina cellförändringar
Superviktigt att gå på cellprovtagning
Veckorevyn.com har tidigare skrivit om hur viktigt det är att gå på cellprovtagning när man blir kallad. Från att kvinnor fyller 23 år i Sverige kallas de var tredje år automatiskt till cellprovtagning. Trots att det är en livsviktig undersökning är det en av fem kvinnor som struntar i att göra den. Om man inte gör cellprov kan det hända att man blir sjuk, eftersom eventuella cellförändringar då inte upptäcks i tid, vilket var precis det som hände nu i Ambers fall. I värsta fall kan det leda till cancer.
Varje år drabbas 450 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer, men antalet kvinnor som insjuknar har faktiskt halverats sedan 60-talet. Det är just tack vare att kvinnor numera regelbundet kallas till gynekologisk cellprovtagning för att undersöka livmoderhalsen och kolla upp eventuella cellförändringar. Förhoppningsvis kan vi få ner siffran ännu mer genom att alltid gå på våra cellprovtagningar och inte strunta i det.
Se filmen om hur ett cellprov egentligen går till: