in

8 frågor och svar om coronavaccinet

Covid19-vaccine
Bild: Daniel Schludi / Unsplash

Snart kan Sverige börja vaccinera mot coronaviruset, men hur kommer vaccineringen gå till? Och har vaccinet testats tillräckligt? Här är allt du behöver veta! Mer

Nu är Pfizers coronavaccin godkänt på marknaden och senast den 27 december inleder Sverige vaccineringen mot coronaviruset. Att vaccinera sig kommer vara gratis för alla i Sverige, men enligt en undersökning av DN/Ipsos i september säger var tredje svensk att de troligtvis inte kommer att vaccinera sig. Dessutom är sex av tio svenskar oroliga över att vaccinet tagits fram för snabbt och att det därmed inte är säkert. Men vad stämmer egentligen? Och hur kommer vaccineringen gå till? Vi reder ut lite frågetecken!

1. Vaccinet har tagits fram snabbt, har det testats tillräckligt?

Det kan det ta upp till 15 år att ta fram ett vaccin. Nu har det tagit mindre än ett år. Hur går det ihop egentligen? Folkhälsomyndigheten förklarar att det dels beror på att coronavaccinet har haft högsta prioritet, men också att många års tidigare forskning har lagt en bra grund för att snabbt kunna utveckla ett vaccin mot coronaviruset.

– Godkännandeprocessen är lika noggrann som för alla andra läkemedel, säger Sören Andersson som är enhetschef för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Precis som tidigare vaccin har coronavaccinet genomgått noggranna tester innan det kommer ut på marknaden. Först görs det tester i laboratoriemiljö och efter det på människor, där man bland annat undersöker biverkningar, immunförsvarets reaktion på vaccinet och hur bra det skyddar mot viruset, enligt Läkemedelsverket.

2. När kommer jag få vaccinera mig mot covid-19?

Redan i mellandagarna börjar Sverige vaccinera mot viruset. De första doserna är dock till för dem som tillhör en riskgrupp eller är i en prioriterad grupp. Exempelvis kommer personer som bor på särskilda boenden för äldre och personal inom äldreomsorg. Exakt när resten av befolkningen kommer få chans att vaccinera sig mot covid-19 återstår att se, då det beror på tillgången till vaccin.

– Ambitionen är att alla vuxna ska ha erbjudits vaccin under första halvåret av 2021, säger Sören Andersson.

symtom vid coronavirus
Covid-19 viruset. Bild: CDC / Unsplash

3. Vilka kända biverkningar har vaccinet?

Vi kan förvänta oss samma biverkningarna från coronavaccinet som för andra vaccin. Några av dem är feber, huvudvärk och trötthet som går över inom ett par dagar, skriver GP. Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus, säger till Morgonstudion i SVT att det aldrig går att veta hur säkert ett vaccin är, men att man måste jämföra vaccinets risker med coronavirusets risker. Det man ska komma ihåg är att vacciner är bland de säkraste typerna av  läkemedel. Godkännandekraven är höga, bland annat eftersom vaccin ges till friska individer.

4. Svininfluensavaccinet gav i vissa fall ökad risk för narkolepsi, kommer samma sak hända igen?

Varför fick en del barn och unga narkolepsi av svininfluensavaccinet? Och finns det någon anledning att oroa sig över att coronavaccinet kommer ge liknande biverkningar? Forskning har visat att det finns likheter mellan strukturer på svininfluensaviruset och på de celler i hjärnan som producerar ämnet hypokretin, vilket är nödvändigt för kroppens sömnreglering, skriver Läkemedelsverket.

– Den aktuella pandemin orsakas av ett helt annat virus och vi kommer att ha andra vacciner som också har genomgått större prövningar, det vill säga testats på fler människor, säger Sören Andersson från Folkhälsomyndigheten.

svininfluensan-vaccin pandemi
Pandemrix-vaccinet. Bild: Wikimedia Commons

5. Kan jag bli smittad av coronaviruset trots att jag vaccinerat mig?

Pfizer meddelar att de lyckats uppnå ett skydd på över 90 procent redan sju dagar efter att andra dosen vaccin givits. Det betyder att vaccinet ger ett bra skydd mot coronaviruset 28 dagar efter den första dosen.

6. Måste jag följa restriktionerna efter att jag vaccinerat mig?

Måste man fortsätta följa restriktionerna efter att man har vaccinerats? Ja, restriktioner kommer fortsätta gälla – få sociala kontakter, hålla avstånd, undvika trängsel, tvätta händerna och hålla sig hemma när man är sjuk.

– Effektiva vacciner är ett viktigt verktyg för att få kontroll på pandemin. Sannolikt behövs även de andra åtgärderna för att förhindra fortsatt smittspridning, säger Sören Andersson från Folkhälsomyndigheten.

Spruta vaccin covid-19 corona
Bild: Sam Moqadam / Unsplash

7. Hur länge är man immun efter att man fått vaccinet?

Hur länge man är immun efter det att man fått vaccinet vet vi inte i nuläget, men GP skriver att det gissningsvis handlar om ungefär sex till tolv månader.

8. Måste man vaccinera sig mot covid-19 och kan alla göra det?

Nej, det är upp till dig! Men det kan kännas bra att vara påläst och veta vad det innebär att ta vaccinet och vad det innebär att inte ta vaccinet. Det finns grupper i samhället som inte har möjlighet att ta vaccin, till exempel personer med väldigt nedsatt immunförsvar eller personer med vissa medfödda sjukdomar. Ett sätt att skydda dessa människor är att själv vaccinera sig om man har möjlighet och vill, för att på det viset få en flockimmunitet i Sverige.