in

5 tecken på att du sover alldeles för mycket

sova for mycket dragare

Att för lite sömn inte är bra för vår hälsa vet de flesta redan, men även för mycket sömn gör inte heller vår hälsa någon tjänst. Här är fem tecken på att du kanske sover för mycket. Mer

  1. Hjärnan känns mosig

    En mosig hjärna är ju inte direkt ett medicinskt tillstånd, men ni fattar vad vi menar. Ens hjärna finns där, men den är inte riktigt där ändå (oavsett hur mycket man försöker att forma en klar tanke) Sömn får hjärnan att ladda om, men för mycket sömn gör raka motsatsen och det är då man upplever en mosig hjärna, skriver Hellogiggles.

  2. Du har huvudvärk

    Du har säkert vaknat upp från en lång nattsömn eller en tupplur på eftermiddagen och haft huvudvärk. Dr Elizabeth McDevitt, forskare vid Sleep and Cognition Lab vid University of California pratade om det fenomenet med Reader’s Digest.

    – Mekanismen bakom det här är inte helt klar, en hypotes är att förändringar i neurotransmittorer när man sover kan trigga huvudvärk. En annan möjlighet är att när människor sover längre på mornarna kanske de sover förbi deras normala frukost- eller kaffetid. Och huvudvärken kan då vara relaterad till koffeinbrist, lågt blodsocker eller uttorkning.

  3. Du känner smärta i kroppen

    Att ligga i sängen under långa perioder kan vara superskönt – tills det slutar vara det. Om du vaknar och känner dig öm efter en extra lång nattsömn kan det vara ett tecken på att du helt enkelt legat i sängen för länge.

  4. Du är trött när du vaknar

    Om du är uppe sent och bara hinner med fyra timmars sömn innan du ska upp igen är det klart att du är trött när du vaknar. Men om du däremot är uppe sent och sträckkollar senaste säsongen av din favoritserie på Netflix och sedan ska ”unna” dig att sova bort nästan halva dagen är det inte konstigt om du känner dig tröttare när du vaknar än vad du gjorde när du gick och la dig.

    ”När du sover för mycket blir din biologiska klocka förvirrad, och den börjar berätta en annan historia för dina celler än vad de faktiskt upplever och introducerar en känsla av trötthet. Du kanske kravlar dig ur sängen klockan elva, men dina celler började använda sin energi redan vid sju. Detta är liknande till hur jetlag fungerar”, förklarar sajten Wired.

  5. Du drabbas av minnesförlust

    En hälsorapport från 2015 gjord av Harvard-baserade sjuksköterskor menar att för mycket sömn kan påverka ditt minne på ett negativt sätt. Studiens ledare Elizabeth Devore och hennes team tillfrågade en grupp kvinnor om deras sömnvanor år 1986, och sedan igen år 2000. Senare intervjuade också forskarna kvinnorna om deras minne och tankeförmåga under en sexårsperiod. Man kom fram till att de deltagarna som fick ineffektiv eller för mycket sömn gjorde sämre ifrån sig på olika hjärntester jämfört med de deltagarna som i snitt sov sju till åtta timmar per natt.