in

13 frågor och svar om svamp i underlivet – från orsak till behandling

svamp i underlivet - orsaker, behandling och krämer
Bild: Billie / Unsplash

Svamp i underlivet kan vara besvärligt och smärtsamt att ha, och för vissa är det lite jobbigt att prata om. Därför listar vi de 13 vanligaste frågorna om svamp i underlivet – och besvarar dem såklart! Mer

koplankar 1024x37 1

1. Vad är svamp i underlivet?

En svampinfektion orsakas av att en jästsvamp, vanligen Candida albicans, börjar växa. Jästsvamp finns naturligt i tarmen hos alla människor och hos många även naturligt i slidan (utan att ge besvär). Om svampen växer utöver det vanliga och slemhinnan blir inflammerad får man en svampinfektion. Att få svamp i slidan är väldigt vanligt. Ungefär tre av fyra kvinnor får någon gång i livet symtom för underlivssvamp, så du är inte ensam!

2. Vad är orsaken till svamp i underlivet?

Grundorsaken till svamp är fortfarande okänd. Men det finns däremot kända riskfaktorer som kan bidra till att man får svamp, bland annat:

  • Om du nyss gjort en antibiotikabehandling. En sådan behandling kan bidra till att du får en svampinfektion eftersom den påverkar bakterierna i slidan. 
  • Nedsatt immunförsvar. I samband med stress och sjukdom är risken för svamp större än vanligt.
  • Strax innan mens och under graviditet. Hormonerna i kroppen påverkar slemhinnorna och därmed kan immunförsvaret försvagas. Den effekten kan även p-piller ge. 
  • Att det skaver i underlivet, exempelvis under sex eller cykling. Då kan små sprickor eller sår uppstå som jästsvampen lättare kan fästa i
  • Ärftlighet kan ha betydelse.

Kom ihåg att det kan ibland vara svårt att skilja svamp från könssjukdomar och andra typer av besvär som man kan få i underlivet med liknande symtom. Det är därför bra att regelbundet testa sig om man har oskyddat sex.

3. Vad är symtomen för svamp i underlivet?

Vanliga symtom för svamp i underlivet är:

  • Att det kliar och svider kring blygdläpparna (labia) och slidöppningen (vulva) – det är det vanligaste kännetecknet.
  • Att blygdläpparna och slemhinnorna blir röda, sköra och svullna.
  • Att man får kesoliknande flytningar (vita och gryniga) och en vit hinna mellan de inre och yttre blygdläpparna. Men du kan också ha en svampinfektion utan att flytningarna förändras alls.
  • Att det gör ont när du kissar och har sex.

4. Är det farligt med svamp?

Nej, svamp i underlivet är inte farligt.

5. Kan svampinfektioner smitta?

Vanligtvis smittar inte svampinfektion. Via munsex och toalettbesök överförs inte svamp. Att en svampinfektion överförs vid sex mellan slida och penis, penis och penis eller slida och slida är ovanligt men risken finns.

6. Kan jag ha sex när jag har svamp?

Försök att undvika att ha slidsex medan du har en svampinfektion. Det kan vara obehagligt och göra ont för dig att ha slidsamlag med infektionen i kroppen. Och det finns risk för att samlagssmärta återkommer efter att svampen försvunnit, det kallas då vestibulit. Dessutom är risken större att man överför en könssjukdom när man har svamp.

kan man ha sex när man har svamp i underlivet?

7. Hur länge varar svampinfektionen?

Efter några dagar brukar en svampinfektion normalt sett gå över.

8. Hur behandlar jag svamp och vilka läkemedel i form av krämer och kapslar finns?

Om svampen inte försvinner av sig själv efter några dagar eller om du upplever jobbiga symtom som du snabbt vill bli av med kan du behandla svampen med receptfria läkemedel från apoteket. Receptfria läkemedel som används i slidan (om det bara är från slidan du har symtomen) brukar fungera bra. Följande läkemedel kan du välja mellan:

Om du dessutom har symtom från de yttre könsdelarna bör du välja en kombinationsbehandling som även innehåller en kräm.

Vid en lättare svampinfektion finns det även medicintekniska produkter som balanserar pH-värdet i underlivet och tarmfloran.

OBS! Ha i åtanke att läkemedlen kan ge kortvariga biverkningar som kan göra att det blir irriterat, rött och kliar ett tag innan det går över.

Efter en fullföljd behandling (avbryter du behandlingen kan det göra att svampen blir resistent mot läkemedlet som du använt) brukar symtomen försvinna. Rådfråga alltid en läkare om du känner dig osäker på om det verkligen är svamp som du har eller om du inte vet vilket läkemedel som du bör välja.

9. Kan män få svamp?

Ja, man kan få svamp på penisen men det är inte alls lika vanligt som att få svamp i slidan. Ollonet blir vanligen torrt, fnasigt och rött. Dessa symtom kan också förekomma på pungen, penisskaftet och ljumskarna. Man kan också få en vit hinna på penisen. Men oftast behövs ingen behandling.

10. Hur ska jag göra om jag är gravid och har svamp?

Om du är gravid eller ammar och misstänker att du har svamp är det bästa du kan göra att prata med din barnmorska eller en läkare om hur du ska gå tillväga.

svamp i underlivet gravid

11. Hur förebygger jag att få svamp i underlivet?

Det finns tyvärr inte tillräckligt mycket kunskap om svampinfektioner idag för att kunna ge konkreta råd för hur man undviker att få svamp. Däremot finns det massvis med myter om vad som ökar risken för att få svamp. Dessa myter kan man läsa om i tidningar och få höra som tips från dina vänner, men som inte har något stöd från forskning. Exempelvis har ditt intag av socker och jäst inget visat samband med svampinfektion.

12. Kan jag behandla svampen hemma med en huskur?

En vanlig myt är att en huskur på yoghurt eller filmjölk ska hjälpa mot en svampinfektion, men det finns inget vetenskapligt stöd för att det fungerar. Däremot kan det kännas skönt för klådan då yoghurten är svalkande.

13. När och var ska jag söka vård?

Vi rekommenderar att du kontaktar din barnmorska, gynekolog eller annan läkare på en vårdcentral eller ungdomsmottagning om:

  • …det är första gången som du har symtom men inte är säker på att det är svamp. Fel behandling kan förvärra dina symtom.
  • …det receptfria läkemedlet inte funkar.
  • …du är gravid eller ammar.
  • …du är osäker på om det är svamp du har.
  • …du får svamp mer än två gånger på ett halvår. Då kan ett receptbelagt läkemedel behövas.

Tips och råd för dig som råkat ut för en svampinfektion

  • Byt ut din tvål till en olja när du tvättar underlivet, oljan minskar uttorkning och irritation.
  • Använd bekväma och luftiga underkläder som inte skaver någonstans.
  • Avbryt inte en påbörjad svampbehandling, även om du känner dig bättre innan behandlingsperioden är slut. Läs noga vad som står på bipacksedeln.
  • Överbehandla inte infektion med receptfria läkemedel eller använd de i onödan, det kan faktiskt göra att dina besvär blir ännu värre. Använd inte receptfria läkemedel mot svamp oftare än två gånger på ett halvår. Använder du dem för ofta kan svampen bli svårare att få bort och risken blir större att den kommer tillbaka snart igen.

Källa: Apotea, 1177