Visste du att hela klitoris storlek inte upptäcktes förrän 1998? Meanwhile genomfördes första flygningen 1903. Vi lär dig allt om klitoris! Mer
The clit is lit – 14 saker alla borde veta om klitoris!
Klitoris – så härligt ämne! Det är verkligen en kroppsdel som fått alldeles för lite uppmärksamhet i många år. På riktigt, klitoris fullständiga storlek kartlades inte förrän 1998. För att sätta det i perspektiv gick Neil Armstrong på månen 1969, alltså nästan tre decennier tidigare. Fatta att man hade kommit på hur man bygger en stor jävla plåtlåda som åker ut I RYMDEN OCH LANDAR PÅ EN ANNAN PLANET innan man visste hur hela klitoris ser ut. Sjukt! Men ändå inte så förvånande – tyvärr.
När jag inte trodde det kunde bli värre svarar en klinik i Linköping att ”vi lämnar inte ut fakta om klitoris”
När jag skrev om klitoris historia, som ni ska få läsa när jag rantat klart, gjorde jag såklart en massa research för att få reda på allt om just the history of the clit. En liten, men betydlig, fråga återkom dock och jag kunde för mitt liv inte googla mig till svaret. Så jag gjorde det enda rimliga – började ringa runt till experter. Jag ringde alla universitetssjukhus i Sverige (det finns sju) samt en rad andra sjukhus och kliniker i vårt avlånga land. Sammanlagt kom jag upp i 15 (!) samtal, och till den siffran kan vi lägga till mer än dubbelt så många vidarekopplingar. Ingen av de jag ringde kunde hjälpa mig.
Vad jag undrade? Om jag kunde få prata med någon som forskade om kvinnlig anatomi. Märk väl ordet kvinnlig anatomi. Alltså kvinnans kropp. Fattar ni vad brett område det är? Och ingen kunde hjälpa mig! Jag fick liksom inte ens chansen att ställa min faktiska fråga.
När jag inte trodde det kunde bli värre svarar en klinik i Linköping att ”vi lämnar inte ut fakta om klitoris”. JAG HADE INTE ENS HUNNIT STÄLLA FRÅGAN?? Men visst, bra att veta att en vårdplats inte lämnar ut FAKTA om en KROPPSDEL.
*insert sammanbrott*
En kollega till mig som suttit bredvid under de timmarna jag ringt, och därför hört varje samtal, sa att det vore roligt att se vad som händer om man istället ringer och vill fråga en sak om prostatan. Sagt och gjort. Vi valde ett universitetssjukhus, hon blev kopplad direkt till en avdelning och personen hon pratade med kunde svara på frågor om prostatan. Om det var mer djupgående frågor kunde hon dock skicka oss vidare till flera (!) olika professorer.
Ett samtal och man kan få hjälp från flera professorer med frågor om prostatan. Över 30 samtal och man kan inte ens få tag i någon som forskar om kvinnlig anatomi.
Really Sverige, har vi inte kommit längre än så?
Shout-out dock till Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog, som till slut kunde svara på min fråga.
Nu kör vi, klitoris historia:
Historien om klitoris
Klitoris, klitta, pärlan, diamant, knappen… Kärt barn har många namn. Även om klitoris nu kanske är en självklar sak för många att prata om när man diskuterar sex och orgasmer, har det verkligen inte alltid varit det. Under antiken trodde till exempel filosofer som Aristoteles att kvinnans klitoris bara var en inåtvänd penis. Man varnade kvinnor för att de, om de betedde sig som män, skulle tappa sin penis och den skulle bli utåtvänd. Likadant varnade man männen, att om de betedde sig för kvinnligt kunde deras penis vända sig inåt.
1559 menade forskaren Realdo Colombo att han upptäckt klitoris och skrev att klitoris ”i allra högsta grad är hemvisten för kvinnans njutning”. Colombos läromästare Andreas Vesalius menade dock att klitoris inte fanns alls, trots att han genom sitt yrke faktiskt sett flera stycken. Hans förklaring? Att kvinnor som hade en klitoris var hermafroditer.
Under de kommande två hundra åren nämndes klitoris knappt alls. Det skulle dröja ända till 1844 till klitoris fick lite av den uppmärksamhet den förtjänar. Medicinaren Georg Ludwig Kobelt ritade då klitoris yttre och inre struktur och funktion, och klitoris hela storlek blev känd. Man skulle kunna tycka att det verkligen satte klitoris på kartan men så blev inte riktigt fallet.
Raderade klitoris
1947 skrev Dr. Charles Mayo Goss upplagan av Gray’s Anatomy, en välrenommerad handbok om kroppens anatomi. Goss försökte precis som redaktörerna som skrivit boken innan honom stanna så nära originalet, som gavs ut 1858, som möjligt – genom att enbart göra ändringar för att inkludera nya medicinska upptäckter och rätta till tidigare fel. Han gjorde dock en utmärkande ändring: han raderade klitoris. Om det var för att Goss helt enkelt trodde att klitoris inte fanns, om han prioriterade utrymmet för något annat eller om det kanske var ett ärligt misstag vet man inte.
Kvinna satte klitoris på kartan
Den vi verkligen har att tacka för att ha satt klitoris på kartan en gång för alla är, föga förvånande, en kvinna. När Dr. Helen O’Connell, Australiens första kvinnliga urolog, var läkarkandidat fick hon tidigt aningar om att det var något som inte stämde med klitoris i anatomiböckerna. Hon observerade hur hennes överordnade kirurger tog stor hänsyn vid operationer på män med prostatacancer och hur de gjorde allt för att de manliga patienterna skulle få behålla så stor del av sin sexuella förmåga som möjligt.
När man däremot opererade kvinnors underliv visade man ingen sådan hänsyn. Ingen av läroböckerna beskrev heller nervtrådar eller blodtillförsel till klitoris. När O’Connell var färdig urolog började hon därmed forska om klitoris och kunde en gång för alla kartlägga inte bara klitoris hela storlek utan även dess alla tusentals nervtrådar. Detta var möjligt eftersom ”O’Connell hade tillgång till MR-kameror medan Kobelt fick sin kunskap genom obduktion”, säger Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog. Faktum är alltså att vi bara vetat hur klitoris verkligen ser ut i 21 år.
- 1903: Första motorflygningen genomförs.
- 1912 – Thomas Edison uppfinner glödlampan.
- 1930 – Planeten Pluto upptäcks.
- 1969 – Första människan sätter sin fot på månen.
- 1982 – Internet uppfinns.
- 1998 – Klitoris fulla anatomi upptäcks.
11 fakta om klitoris
Vill du veta mer om klitoris? Här är 11 saker du kanske inte visste!
1. Klitoris har bara ett syfte
Klitoris är den enda kroppsdelen som finns till med funktionen att enbart ge sexuell njutning. Grattis till alla med klitoris!
2. Det du ser av klitoris är bara toppen av ett isberg
Det du ser av klitoris är bara en liten del av den. I själva verket är klitoris cirka sju till tretton centimeter stor – ungefär lika stor som en genomsnittlig icke-erigerad penis. Det du ser av klitoris kallas för ollon, sedan består klitoris också av ett skaft och två skänklar som finns inuti kroppen. I sin helhet ser klitoris ut ungefär som ett önskeben.
Viss forskning tyder även på att klitoris är ännu större än vad man hittills kunnat påvisa och att klitoris nervändar misstänks dela sig in i kroppen över ett stort område.
3. Klitoris är den kroppsdel med flest nervändar
På klitoris ollon sitter ungefär 8000 nervändar, vilket gör klitoris till den mest känsliga kroppsdelen då ingen annan del av kroppen har så hög koncentration av nervändar. Jämförelsevis har toppen på en penis ungefär 4000 nervändar. Men, det slutar inte där. En känsla som startar i klitoris kan spridas i fittan och påverka cirka 15 000 andra nervändar.
4. Klitoris slutar aldrig växa
När man kommer in i puberteten börjar klitoris växa i storlek, och blir ungefär knappt två gånger så stor när puberteten är slut. Klitoris fortsätter växa allt eftersom man blir äldre, särskilt runt hormonella förändringar så som vid graviditet och klimakteriet. Även efter klimakteriet kan klitoris fortsätta att växa, och bli så mycket som sju gånger så stor än den var vid födseln. Dessa förändringar märks dock inte så mycket, eftersom den är så liten till att börja med.
5. Alla har haft en klitoris
Alla är flickor i ett tidigt fosterstadium. Det är först när fostret är ungefär tolv veckor gammalt som klitoris kan utvecklas till en penis, om det är en pojke. Därför har alla, oavsett kön, haft en klitoris.
6. Klitoris blir hård när du blir kåt
Klitoris är gjord av vävnad, liknande den som en penis har, och när du blir kåt rusar blodet dit och klitoris sväller upp och blir hård.
7. Klitoris drar ihop sig vid orgasm
När man får en orgasm drar klitoris ihop sig. En klitorisorgasm varar mellan tio och 30 sekunder, vilket medför att klitoris drar ihop sig mellan ungefär tre och 16 gånger.
8. Det här betyder ordet klitoris
Man tror att ordet klitoris härstammar från den antika grekiskan och ordet kleitoris, som betyder liten kulle.
9. Klitoris behöver träning
För att din klitoris ska fungera behöver du använda den. I ovanliga fall där klitoris får brist på blod kan den krympa eller förtvina. Så se till att bli sexuellt upphetsad med jämna mellanrum för att få igång blodet i din klitoris.
10. Din klitoris kan behöva variation
Något som också kan vara bra att veta är att klitoris kan vänja sig vid rörelser. Om du till exempel använder en vibrator mycket kan din klitoris vänja sig vid den, vilket gör att du sen kanske inte kan få orgasm utan vibrationerna. Se alltså till att variera hur du onanerar och har sex!
11. Varje klitoris är unik
Ingen klitoris ser exakt likadan ut. Form, storlek och färg är olika hos alla.
Frågor och svar om klitoris
Frågor och svar med Nina Bohm Starke, docent och överläkare på kvinnokliniken, Danderyds sjukhus.
Hej Nina! Om man tittar på klitoris ser man att det sitter en liten hudflik över, som kallas klitorishuva. Vad är den till för?
– Den finns där för att skydda glansklitoris, som är den delen av klitoris som syns. Man kan säga att det är motsvarigheten till ollonet på penis. Huvan skyddar och smörjer. Klitoris är ju väldigt känslig, så om glans blottas kan kvinnor uppleva obehag om den till exempel skaver mot byxorna.
Kan en klitorishuva vara för stor för att klitoris ska kunna komma fram?
– Det kan se olika ut hur stor klitorishuva man har. Vissa har mer hud än andra, men det brukar fungera. Det finns sjukdomstillstånd där huvan förträngd över klitoris, men funktionen kan vara bra ändå.
Kan man få orgasm utan att stimulera klitoris?
– Ja, en del kan få mer vaginala orgasmer. Med vaginalt samlag kan man komma åt att stimulera klitoris med, så det finns ju olika varianter såklart.