in

Så blir Tunna blå linjen säsong 3

Vad kommer den tredje säsongen av Tunna blå linjen handla om? Vi har svaret! Mer

Vad handlar säsong 1 om?

Tunna blå linjen säsong 2
Bildkälla: Tunna blå linjen / SVT

I samband med första säsongen intervjuade VeckoRevyn skådespelaren Amanda Jansson, huvudrollsinnehavare i Tunna blå linjen.

I första säsongen av ”Tunna blå linjen” får vi följa polisen i Malmö, både i deras privatliv och på jobbet. En av huvudkaraktärerna är den norrländska och troende polisen Sara som spelas av Amanda Jansson, som vi tidigare sett i både ”Beck” och ”Vår tid är nu”. Redan 2016 skickade Amanda Jansson in en selftape där hon pratade norrländska och nu, nästan fem år senare, kan vi se hennes insats i tv-rutan. Men det var inte alltid självklart att Amanda Jansson skulle få rollen som Sara. Ett och ett halvt år efter att de spelat in pilotavsnittet till serien fick hon veta att det inte alls var klart att hon hade fått rollen, eftersom SVT var osäkra på henne.

– Jag fattar det, även om jag tycker att jag är den som passar absolut bäst i rollen som Sara. Så jag förstår ju eftersom jag inte hade gjort så mycket då. Men det var ganska snopet att ha varit med i ett projekt väldigt länge och sen höra “nu kanske vi vill ha någon annan i rollen här”.

När Amanda fick beskedet spelade hon, regissören och castaren in några scener med Sara-karaktären och det gav resultat. En vecka senare ringde regissören Sanna Lenken och levererade den goda nyheten: Amanda hade fått rollen.

–  Det var en otrolig lättnad. Det var ju ett projekt som jag haft med mig ända sedan 2016 och som jag verkligen har trott på. Så det var en stor lättnad att få veta att okej, nu ska jag göra det här!

Amanda Jansson berättar att det finns scener i serien som har krävt ett särskilt fokus och mod, men att dessa typer av scener är roliga att göra just för att de är utmanande. Senare i säsongen (spoiler!) kommer ett avsnitt med en scen där det blir lite för mycket för Sara, och hon blir väldigt utåtagerande.

– Hon tappar det lite. Det var ju en svår scen eftersom den var väldigt teknisk, samtidigt som det var en otroligt stark och emotionell scen. Det var ju väldigt utmanande, men jag älskar stora och starka scener.

Att ha ett slags mod är något som Amanda delar med karaktären Sara, men hon menar att de är modiga på olika sätt. Sara kastar sig in i vissa situationer som Amanda tror att hon skulle varit mer nojjig över, som att springa in efter en person i en tågtunnel utan att veta om det kommer att komma ett tåg eller inte.

– Vi tycker ju båda om godsaker, så det är väl en likhet. Jag tror att Sara har mycket mer tålamod än vad jag har. Vi är modiga båda två men på olika sätt. Sara går lite mer på impuls medan jag kan känna mig modig i yrket.

Inför rollen som polis har Amanda Jansson själv gjort research om yrket och tagit kontakt med riktiga poliser över hela Sverige för att prata om specifika scener och om hur det är att arbeta som polis. Eftersom karaktären Sara är kristen har Amanda också pratat med troende poliser för att få input.

–  När vi väl spelade in serien och det var scener i uniform på jobbet så hade vi alltid en konsulterande polis på plats, för att ha ett bollplank. Vi har alltid haft ambitionen att få en så realistisk känsla som möjligt.

Seriens avsnitt spelades in innan Black Lives Matter-rörelsens genomslag under förra året och fanns därmed inte med i säsongens manus. Trots det skildrar Tunna blå linjen en del av den kritik som finns mot polisen och frågor kring rasprofilering. Amanda Jansson ger ett exempel på när det införs att poliser får visitera människor utan brottsmisstanke i serien, och att de diskuterat vilka det är som visiteras då. Manus är beställt för säsong två och Amanda menar att det finns mycket att ta upp. 

–  Det finns ju ännu mer att prata om med de här frågorna, som BLM och sånt som är svinviktigt. Så det blir spännande att se vad som tas upp!

Hur har serien tagits emot av publiken?

– Hur bra som helst måste jag ju säga! Vi har ju funderat jättemycket på hur det här kommer tas emot. Vi har alltid trott på projektet och känt att vi gjort något nytt, men alla nya grejer behöver ju inte tas emot positivt. Men att det sen landade i att det tagits emot jättebra från både kritiker och allmänheten är ju helt fantastiskt!

Serien känns ju nästintill dokumentär. Hur nära verkligheten skulle du säga att serien är?

– Det är ju viktigt att säga att det är fiktion vi gör. Det är påhittade karaktärer och påhittade händelser även om såklart mycket har hänt i verkliga livet. Det är ju tonen som är realistisk och vi har ju haft det som ambition hela tiden.

Tunna blå linjen säsong 3
Bildkälla: Tunna blå linjen / SVT

Vilka spelar Sara, Jesse, Magnus och Leah från polisen i Malmö? Här är alla skådespelare i ”Tunna blå linjen”

Förutom Amanda Jansson ser vi Oscar Töringe i en av huvudrollerna som polisen Magnus. Tidigare har vi kunnat se honom i tv-serien ”Syrror” och filmen ”Min pappa Marianne”. I rollen som Leah ser vi Gizem Erdogan, som vi känner igen från ”Kalifat” och ”Kärlek & Anarki”, och i serien får vi även följa hennes morfar Jurek. Per Lasson, som spelar gruppchefen Jesse, har vi tidigare sett skymta förbi i ett avsnitt av ”Bron”. Men han har också spelat före detta hockeyproffs i tv-serien ”Eagles”. I rollerna ser vi också Anna Sise, som spelar polisen Faye. Även hon har synts till i ”Eagles”, men också ”Innan vi dör” och ”Solsidan”. I en av rollerna ser vi också Sandra Stojiljkovic, som också medverkat i en ”Beck”-film, några avsnitt av ”Bron” och tv-serien ”Top dog”.

Till Magasinet Filter berättar regissören Sanna Lenken om arbetet med att skildra poliskåren.

– Vi har haft många och långa diskussioner för att hitta rätt balans. Vi berättar om sex poliser, så då måste vi bry oss om dem. Men det får inte heller bli: ”Vad mysiga poliserna är och vad härligt de har det.” Där pratade jag och Cilla (huvudförfattaren och skaparen till serien red. anm.) om att ta in mer av problemet med rasism inom polisen. Den fanns inte lika tydligt där på ett tidigt stadium, men vi var tvungna att våga ta i den heta potatisen. Och Cilla är så otroligt duktig på att skriva komplexa karaktärer, som har en del skitmärkliga åsikter men är fina på andra sätt, säger hon.

Rollista i ”Tunna blå linjen”:

  • Amanda Jansson som Sara
  • Oscar Töringe som Magnus
  • Gizem Erdogan som Leah
  • Per Larsson som Jesse
  • Anna Sise som Faye
  • Sandra Stojiljkovic som Danijela
  • Robert Bengtsson som Olle
  • Mustafa al-Mashhadani som Khalid
  • Johannes Lindkvist som Osmond
  • Malou Marnfeldt som Fanny

Hur många avsnitt är ”Tunna blå linjen” på SVT och SVT Play?

I första säsongen av ”Tunna blå linjen” är det totalt tio avsnitt som du kan se på SVT Play.

Har använt sig av riktiga poliser, läkare och sjuksköterskor som statister

Omkring hälften av alla roller i seriens första säsong spelas av amatörer eller förstagångsskådespelare. En del roller görs dessutom av riktiga poliser, socionomer och läkare.

– Jag hade förhållningssättet att skådespelare är bra till de bärande roller och biroller som ska utvecklas under seriens gång – men amatörer är bäst till de andra. Vi har använt riktiga poliser, läkare, socionomer, sjuksköterskor. Vi har castat före detta missbrukare, som dock inte varit i pågående missbruk. Det är tufft att jobba så, men det ger serien så otroligt mycket. Det finns saker som inte går att gestalta för en skådespelare, säger regissören Sanna Lenken till Magasinet Filter.

Vilken betydelse har ”Tunna blå linjen”?

Namnet på serien kommer från en flagga och symbol som används inom polisen och representerar polisens roll i samhället. Den används också för att hedra poliser som avlidit eller skadats i tjänst.

Vilken musik kan vi höra i ”Tunna blå linjen”?

I serien hör vi låtar av artister som Familjen, April Snow och Irya Gmeyner med Martin Hederos. Om du också älskar musiken i serien kommer här en spellista med samtliga låtar. Varsågod och njut!

Finns serien på Netflix?

Nej! Än så länge kan du bara se ”Tunna blå linjen” på SVT.

Artikel av: Cecilia Arvidsson, Amanda Almius, Jenny Landström och Johanna Blomberg