Masterexamen från ett Ivy Leage-universitet, uppfostrad i en välbärgad familj och numera misstänkt mördare. Nu kommer två dokumentärer om Luigi Mangione och det omtalade mordet. Mer
Två filmer på gång om Luigi Mangione och det omtalade mordet
Den 4 december sköts Brian Thompson, VD för sjukförsäkringsbolaget United Healthcare, till döds utanför ett hotell på Manhattan, New York. Fem dagar senare greps Luigi Mangione på McDonalds, misstänkt för mordet. Sedan dess har hans namn synts frekvent på löpsedlar och nyhetssajter över hela världen, men också på sociala medier.
Utredarna tror att motivet bakom mordet var ett förakt mot USA:s sjukvårdssystem, rapporterar CBS News. Enligt uppgifter i amerikanska medier var tomhylsorna efter skotten markerade med orden ”förneka”, ”försvara” och ”avsätta”. Budskapet på hylsorna påminner om en titel på en bok från 2010, som handlar om vilken taktik försäkringsbolag påstås använda för att slippa betala ut premier, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.
Efter det misstänkta mordet har det uppstått lite av en kult kring 26-åriga Luigi Mangione, som själv nekar till brott. Han har kallats ”folkets hjälte” och en ”anti-hero” och sedan skjutningen har han fått 400 000 nya följare på X.
Så blir filmerna om Luigi Mangione och mordet
Nu står den omtalade Luigi Mangione och det uppmärksammade mordet i centrum för två nya dokumentärfilmer. En av dessa skapas av den Oscarsvinnande regissören Alex Gibney och kommer utforska vad det är som gör att någon blir en mördare, vad mordet säger om samhället och hur människor värderar vem som ska få leva eller dö, rapporterar Deadline. Det är ännu oklart när filmen väntas ha premiär.
Den andra dokumentären skapas av av Stephen Robert Morse, som bland annat producerat Netflix-dokumentären ”Amanda Knox”. Den här filmen kommer att fokusera på de inblandade i mordet och påföljderna, samt deras familjer och Mangione själv. Dokumentären ska även ge en historisk inblick i den privatiserade vårdförsäkringen, som är en av USA:s mest polariserade frågor, enligt Variety.
– Det här fallet är komplext och väcker viktiga frågor om medborgargarden (att ta lagen i sina egna händer red. anm.), de förödande kostnaderna för ett privatiserat sjukvårdssystem och att våld inte kan undvikas när fredlig förändring ses som omöjlig, säger Morse till tidningen.