ANNONS FRÅN MYTRENDYPHONE. Hur sorterar man sina bilder på bästa sätt, och hur skapar man ordning och reda bland apparna på mobilen? Om din telefon är i starkt behov av en makeover har du hittat rätt! Här kommer våra bästa tips och tricks för bättre mobil-feng shui. Mer
Så organiserar du din mobil – i 6 enkla steg
Steg 1: Rensa mobilen från appar
Vi har nog alla samlat på oss en hel del appar, som vi tänker att vi ska få användning för men som sedan bara ligger och skräpar. Första steget i makeovern är att göra sig av med dessa! Och oftast är det inte speciellt svårt, vi vet vilka appar vi använder ofta och vilka vi knappt ens känner igen. Kanske behöver du inte längre den där reseplaneraren för kollektivtrafiken i Oslo? Eller så kanske du har slutat spela Draw something för längesen? Radera! Att ta bort appar skapar inte bara mer utrymme på mobilen, utan bidrar också till lite ordning och reda.
Är din mobil trasig? Passa på att laga den innan du fortsätter, och investera i ett skärmskydd för att förhindra sprickor och repor på skärmen i framtiden. Läs mer och köp här.
Steg 2: Organisera dina appar
Men de appar du faktiskt använder, hur ska de organiseras egentligen? Vi har valt ut fyra olika system till alla app-samlare där ute, varsågoda!
- Färgkoordinerade appar: en personlig favorit! Om du är en sån som främst minns hur själva appen ser ut är det här definitivt ett system för dig. Ha en färg per sida, det blir både fint på din telefon och apparna blir lätta att hitta.
- Minimalistiskt stil: på den senaste Iphone-uppdateringen går det att ta bort alla appar från hemskärmen och spara i biblioteket istället. Då kan du välja ut några av dina mest användbara appar att ha på hemskärmen, medan resten ligger i biblioteket och går att söka efter. Detta går även att göra på de flesta Android-telefoner.
- Mappar efter kategori: för dig som är ett fan av kategorier är det här ett perfekt system! Lägg alla nyhetsappar i en mapp, alla sociala medier-appar i en annan och alla mobilspel i en tredje. Ett tips är dock att vara så konkret som möjligt när du döper din mappar. Undvik att döpa dem till “livsstil” eller något annat vagt, och välj istället namn som “jobb”, “chatt” och “spel”.
- I alfabetisk ordning: om du är en sån som istället kommer ihåg namnet på appen, snarare än färgen, kan du istället sortera dina appar i alfabetisk ordning.
Steg 3: Radera bilder
Dags för det svåraste men nödvändigaste steget av alla! Är du en av dem som tar skärmdumpar på ungefär allt, suddiga bilder på absolut ingenting och tusen foton på en och samma sak? Att radera bilder är ett hårt jobb men det måste göras. Börja med en grovsortering. Utan att förstora upp bilderna, finns det några du kan se direkt att du kan radera? Det kan till exempel vara suddiga bilder, dubbletter och skärmdumpar. Därefter förstorar du upp bilderna du har kvar på mobilen och raderar de du känner att du kan leva utan. Passa samtidigt på att favoritmarkera de du gillar lite extra. Dessa kan du sedan spara på en extern hårddisk eller ett USB. Om det här tar väldigt lång tid kan det vara bra att bestämma hur ofta du ska göra detta lite beroende på hur många bilder du tar. Varje söndag? En gång i månaden, eller mer sällan? Välj själv.
Varför inte samla bilderna nu du gillar lite extra på en hårddisk? Där är de i säkert förvar! Läs mer och köp här.
Ett USB-minne fungerar också bra att samla dina favoritbilder på om du vill försäkra dig om att de aldrig försvinner. Läs mer och köp här.
Trött på suddiga bilder? Då är den här kamerakontrollen något för dig. Läs mer och köp här.
Steg 4: Organisera dina bilder
Nyckeln till att organisera bilder stavas fotoalbum. Om du inte brukar sortera bilder i album på mobilen rekommenderar vi dig att börja med det. Hur gör man detta på ett smidigt sätt då? När det kommer till det här steget är ett tips att vara väldigt rationell. Sök i din mobil på ett år, exempelvis 2018, och börja där. Lägg alla bilder från januari i ett album, alla från december i ett annan. Märker du att du har få bilder från ett år kan ett album bestå av bilder från hela det året. Kanske har du varit på en resa eller ett bröllop? Då kan det vara ett fotoalbum. Alltså – organisera fotoalbum efter månader och särskilda händelser. När detta är gjort blir det också lättare att få lite översikt och antagligen kommer du vilja radera ännu fler bilder. Kanske hittar du så småningom andra teman på dina fotoalbum, men det här är i alla fall en bra start.
Steg 5: Rengör din mobil
I just det här fallet är det inte bara insidan som räknas, utan utsidan också! Tänk på att vi har mobilen både i händerna och nära ansiktet hela tiden. Att då och då rengöra den på utsidan är alltså en väldigt bra idé. Allt du behöver är rengöringsservetter och tops. Så här gör du!
- Ta av mobilskalet om du har ett och stäng av din telefon.
- Rengör ytan på din mobil.
- För att komma åt lite bättre runt kameran kan du använda en tops. Fukta den med en våtservett innan!
- Slå på mobilen, klart!
Enklare än såhär blir det inte! Med våtservetter kan du rengöra både mobilen, datorskärmen och tangentbordet. Läs mer och köp här.
En skärmrengöringsspray som du kan använda till både din mobil och din dator. Spraya lite på en tops för att komma åt små utrymmen, exempelvis runt din mobilkamera. Läs mer och köp här.
Vad sägs om våtdukar för att rengöra både din mobil, ditt mobilskal och din datorskärm? Läs mer och köp här.
Steg 6: Rengör ditt mobilskal
Det är såklart precis lika viktigt att rengöra ditt mobilskal. Lite beroende på vilket material ditt skal är i finns det olika sätt att göra det på!
- Plastskal: grattis, det här är det enklaste skyddet att rengöra. Allt du behöver är tvål och vatten.
- Silikonskal: här behöver du en desinfekterande torkduk för att rengöra skalet ordentligt utan att det blir förstört. Rengör både insidan och utsidan och vänta tills det är helt torrt innan du sätter tillbaka det på mobilen.
- Läderfodral: använd en ofärgad duk och doppa den i lite vatten och tvål. Rengör skalet försiktigt, eftersom detta kan påverka färgen.
Svart skal i silikon till dig som har en Iphone 11. Läs mer och köp här.
Ett mobilskal i konstläder som också kan fungera som plånbok. Läs mer och köp här.
Ett mobilskal i plast med marmormotiv för dig med Samsung-mobil. Läs mer och köp här.