ANNONS FRÅN HANDELS. Börjat ett nytt jobb i samma veva som du väntar barn? Vi har några tips du kan ta med dig till din nya arbetsplats. Mer
Nyanställd och gravid? Så ska du tänka!
Att kombinera graviditet och familjeliv med jobb och karriär är och ska vara självklart, men ändå kan många av oss känna en oro över hur en eventuell graviditet ska påverka arbetslivet. Kanske är du orolig för hur din nya arbetsgivare ska reagera när du berättar om din graviditet? Eller så behöver du några konkreta råd kring hur du ska berätta det?
Vi bad Malin Blomqvist, som är teamledare på Handels fackliga rådgivning, att svara på några av de vanligaste frågorna.
Jag är ny på jobbet! När ska jag berätta för min arbetsgivare att jag är gravid?
– Det är helt och hållet upp till dig när du vill berätta för din chef att du är gravid. Enligt lag behöver du söka föräldraledigt minst två månader i förväg. Därför skulle du kunna vänta till cirka två månader innan BF med att söka ledigt, och därmed berätta att du är gravid.
Vad händer om jag inte kan utföra mina vanliga arbetsuppgifter när jag är gravid? Till exempel om jag jobbar på lager och inte kan lyfta lika tungt?
– Din chef ska anpassa dina arbetsuppgifter efter dina förutsättningar. Det ska chefen alltid göra, oavsett om du är gravid eller inte. Det är speciellt viktigt att du under en graviditet lyssnar på hur du mår, vad du orkar och främst vad din barnmorska eller läkare rekommenderar. Förklara för chefen vad du behöver, de har en skyldighet att anpassa efter ditt behov.
Går det inte att anpassa ditt arbete för att skydda dig från risker? Då finns det möjlighet att söka graviditetspenning via Försäkringskassan istället.
Hur ska jag berätta det? Jag behöver konkreta råd!
– Bra fråga! Här får man känna av lite hur väl man känner sin chef och vilken slags relation man har. Det bästa man kan göra är dock att vara rak och tydlig direkt, tycker jag. Inte linda in det för mycket. Man kan till exempel fråga om chefen har några minuter att prata, och under det samtalet bara säga: “Jag är gravid”. Därefter brukar samtalet falla naturligt, det vill säga att chefen frågar när det är dags, hur man mår och vad man behöver.
Måste jag berätta för min arbetsgivare att jag är gravid?
– Nej, det finns inget krav att berätta om sin graviditet. Du har egentligen rätt att svara nej på en direkt fråga om du är gravid, även om du är höggravid och det borde vara tämligen uppenbart. Förr eller senare kommer du ju troligen ändå behöva berätta att du är gravid, eftersom du kan behöva arbetsanpassning och att du kanske inte kan eller vill jobba efter du har fött barn.
Gör så här om chefen (mot förmodan!) reagerar dåligt
Jag är rädd att min chef ska bli arg, vad gör jag om hen blir det?
– Jag förstår fullständigt! Jag har själv en bra relation till min chef men tyckte också det var läskigt och ville liksom inte känna mig besvärlig. Men det man ska tänka på är att de allra flesta människor förstår att föräldraskap är en del av livet och något som väldigt många går igenom under ett arbetsliv. Det vore fullständigt orimligt att bli upprörd.
Men vad ska jag göra om chefen blir arg?
– Ibland kan man behöva vara den vuxna i rummet. Vad jag menar med det är att man får ta ett steg tillbaka och säga: “Stopp ett tag, varför reagerar du på det här sättet? Jag har inte för avsikt att vara jobbig, jag vill dela något stort som händer i mitt liv och också ge dig ordentligt med tid på dig att förbereda dig på att hitta en ersättare inför min föräldraledighet.” Blir chefen arg och brusar upp kan du också avsluta samtalet, till exempel: “Nu upplever jag att du blev upprörd, vilket gör mig ledsen och obekväm. På grund av det kan vi inte fortsätta det här samtalet, jag kommer nu gå tillbaka till jobbet, så kan vi prata mer sen.”
Hur bör en arbetsgivare reagera när man berättar att man är gravid?
– Med glädje, såklart! Det första en arbetsgivare bör säga är GRATTIS! Därefter kan chefen börja förhöra sig om lite mer praktiska frågor, till exempel när det är dags och hur medarbetaren mår eller om hen redan nu behöver någon anpassning.
Kan jag bli av med jobbet på grund av min graviditet?
– Nej!! Man kan inte sätta nog med utropstecken efter detta. Det är aldrig ok att du på något sätt får ändrade arbetsvillkor, blir bestraffad eller uppsagd på grund av att du är gravid eller att du ska bli förälder. Det är diskriminering att missgynna någon på grund av en graviditet. Misstänker man att blivit missgynnad eller diskriminerad ska man alltid höra av sig till sitt fackförbund.
Jag misstänker att jag blivit sparkad för att jag är gravid, men min arbetsgivare har inte sagt det rakt ut. Vad kan jag göra? Hur ska jag bevisa att det är därför jag blivit sparkad?
– Diskrimineringslagen är uppbyggd så att det räcker för dig att visa att man kan anta att anställningen avslutades på grund av din graviditet. Därefter är det upp till arbetsgivaren att motbevisa det, om graviditeten inte var anledningen. Om du har underlag på att de uttryckt sig negativt om din graviditet eller om din anställning hastigt avslutades i anslutning till att graviditeten blev känd, kan det i vissa fall räcka. Är du medlem i ett fackförbund, vänd dig alltid dit direkt!
Är du inte redan medlem? Gå med i fackförbundet Handels redan idag. Där kan du, som jobbar inom någon av deras branscher, alltid få råd och stöd när du behöver!