in

8 anledningar att din mens kan vara sen – som inte alls har med graviditet att göra

Menstrosa
Bildkälla: Freepik

ANNONS FÖR LIBRESSE. Är din mens sen? Det behöver verkligen inte bero på att du är gravid. Det finns en massa saker som kan påverka och göra att mensen blir sen, här är åtta av dem. Mer

koplankar

En utebliven mens är inte alltid lika med graviditet. Det finns en rad omständigheter som kan påverka när din mens kommer, såväl inre som yttre faktorer kan göra att det spökar rejält. Här är åtta saker som kan göra att mensen blir sen.

1. Stress

Stress påverkar en psykiskt, men det kan också påverka kroppen fysiskt. Stress uppmuntrar stresshormonet kortisol att utsöndras, som verkar för att kontrollera stresspåslaget i kroppen. När kortisol utsöndras kan det sänka normala nivån av reproduktiva hormoner, som kan leda till en ändring i din ägglossning vilket påverkar din menscykel.

2. Resor

Jetlag kan påverka din menscykel, så om du rest nyligen kan det vara anledningen till att din mens är sen. När du reser genom olika tidszoner exponeras du för solljus under olika tider på ett dygn. Detta rubbar din dygnsrytm, vilket i sin tur är kopplad till din menscykel.

3. Sjukdom

På samma sätt som en maginfluensa eller vanlig förkylning kan påverka kroppens matsmältningssystem, så är det troligt att en sjukdom även påverkar din menscykel också. Om du märker att din mens är sen, och att du var sjuk månaden innan, kan det vara det som gör att menscykeln ändrats lite.

4. Medicin

Medicin som påverkar hormonproduktionen, såsom sköldkörtelmediciner, kan påverka menscykeln och göra att den blir sen.

5. Felräkning

Den typiska menscykeln är 28 dagar lång, men många har faktiskt en längre eller kortare cykel än så, plus att det även är vanligt att ha en oregelbunden menscykel. Så om din mens till exempel är ’tidig’ månaden innan, kan du tro att den är ’sen’ denna månaden.

6. Du har bytt rutin

En ändring till dina dagliga rutiner kan ändra menscykeln tills du ändrar tillbaka till din gamla rutin, eller tills din kropp vänjer sig vid den nya. Du kanske har börjat ett nytt jobb dit du har längre pendlingstid, och därmed behöver gå upp tidigare på morgonen. Eller så kanske du precis blivit vegetarian och ändrat dina matvanor. Detta kan påverka din menscykel då det påverkar balansen i dina hormoner.

7. Hård träning

Hård träning kan leda till att din mens blir oregelbunden, hos elitidrottare kan även mensen försvinna helt. Vanlig, regelbunden träning rekommenderas för att få din menscykel back on track.

8. Du har gått upp eller ner i vikt

Drastiska eller plötsliga ändringar i din vikt kan påverka din ägglossning. Att äta för lite kalorier än vad du behöver kan göra att din mens försvinner, och viktökning kan göra att östrogenet i kroppen ökar. Båda sakerna kan påverka din menscykel.

5 menstrosor att klicka hem direkt

Sen eller inte – när mensen väl kommer vill vi ha ett skydd som verkligen fungerar. Menstrosor har under den senaste tiden blivit allt mer populära på marknaden, och det finns en anledning till det! Det är ett hållbart mensskydd, som ger skydd upp till tolv timmar och kan återanvändas flera gånger. De klarar nämligen upp till femtio tvättar.

Menstrosor från Libresse finns i massor av olika modeller så att du garanterat hittar något som passar dig. Vi har valt ut våra fem favoriter från märket – och samtliga trosor finns i olika varianter beroende på hur kraftigt skydd du behöver. Med rabattkoden TryME20 får du 20 procent på ett köp i Libresses webshop.

1. Svarta menstrosor med hög midja

Menstrosor med hög midja ger både stöd och bra skydd. Trosorna finns i tre varianter – för rikligt flöde, mittemellan flöde och för de dagar då du har lite mindre mens. Modellen finns även i rosa och blå färg.

Här kan du läsa mer om produkten.

Menstrosor

Klicka här för att komma till produkten.

2. Mjuka bomullstrosor i brazilianmodell

Är du ute efter ett par supermjuka menstrosor tillverkade av ekologisk bomull? De här trosorna i brazilianmodell finns i tre varianter beroende på hur kraftigt skydd du behöver, och de finns även i färgerna svart och alpin frost.

Här kan du läsa mer om produkten.

Menstrosa bäst i test

Klicka här för att komma till produkten.

3. Svarta hipstertrosor i bomull

Mjuka, andningsbara menstrosor i hipstermodell tillverkade av ekologisk bomull. Finns även i alpin frost och lavendellila. Även den här trosan finns i tre varianter beroende på om du har riklig, mittemellan eller lite mens. 

Här kan du läsa mer om produkten.

billiga menstrosor

Klicka här för att komma till menstrosorna.

4. Gröna trosor i hipstermodell

Hipstermodellen är ett säkert kort och här hittar du dem i en fin grön färg. Även dessa bomullstrosor finns i tre varianter beroende på hur kraftigt skydd du behöver. 

Här kan du läsa mer om produkten.

Menstrosa bäst i test

Klicka på bilden för att komma till produkten.

5. Menstrosor i flerpack

Har du testat menstrosor förut och vet med säkerhet att du gillar dem? Då är det både ekonomiskt och smart att investera i ett flerpack. Den här svarta hipstertrosan i bomull är ett säkert kort, och ett flerpack innehåller tre stycken. Precis som med andra menstrosor från Libresse kan du välja hur kraftigt skydd du vill att trosorna ska ge.

Här kan du läsa mer om produkten.

Menstrosa flerpack

Klicka här för att komma till produkten.