in

7 saker din chef gör – som hen inte får göra

chef
Bildkälla: Freepik

ANNONS FRÅN HANDELS. Får din chef be dig att jobba hur länge som helst utan rast? Och kan hen ringa och kräva att du ska vara tillgänglig för jobb på din lediga tid? Vi listar några saker som vissa chefer gör – som de absolut INTE får göra. Vi tipsar dessutom om var du kan få hjälp om din chef inte håller sig till reglerna! Mer

1. Kräva att du hoppar in och jobbar på din lediga tid

Känner du dig jagad av ditt jobb? Som att du alltid måste vara tillgänglig på din lediga tid om chefen skulle behöva förstärkning? Så ska det inte vara! Du har något som kallas för ”arbetsskyldighet” för de timmar som står på ditt kontrakt. Den arbetstiden ska läggas ut på ett schema (och om din arbetsplats har kollektivavtal ska du få schemat minst en månad i förväg!). Med andra ord: du behöver inte svara på samtal eller känna dig skyldig att hoppa in och jobba när du är ledig!

2. Kameraövervaka arbetsplatsen för att kontrollera de anställda

En arbetsplats, som till exempel en butik, får kameraövervakas – men endast av trygghetsskäl och som en säkerhet för de anställda. Kameror får inte användas för att kontrollera och övervaka de anställda, eller för att säkerställa att medarbetare utför sina arbetsuppgifter. Om en chef vill sätta upp kameror på en arbetsplats måste hen förhandla med facket innan detta görs. I en sådan förhandling går man till exempel igenom hur kameror är riktade och vilka som har tillgång till det inspelade materialet. 

3. Be dig jobba flera timmar utan rast

Du har rätt till pauser! Om du är schemalagd att jobba mer än fem timmar har du rätt till rast. Om du förväntas äta på den rasten ska pausen vara minst 30 minuter lång. Om du utför ett tyngre arbete kan du dessutom behöva ha fler raster. Om det inte är så här på din arbetsplats, eller om du är osäker på vad som gäller, kan du ta kontakt med fackförbundet Handels för att få råd och stöd (förutsatt att du jobbar inom någon av deras branscher!). 

4. Kräva att du jobbar fast du är sjuk

Det här är förhoppningsvis självklart för många! Men kom ihåg att det bara är du som kan avgöra om du är tillräckligt frisk för att jobba. Stanna hemma och vila när du är sjuk! De första sju dagarna av din sjukskrivning har din chef inget att säga till om. Om du är sjuk längre än så behöver du lämna in ett läkarintyg till din arbetsgivare.

5. Anställa någon ny när du begärt att få jobba fler timmar

Är du deltidsanställd på jakt efter fler timmar? I så fall ska du skriftligen meddela din arbetsgivare att du vill ha fler timmar på schemat. Om det behövs mer arbetskraft på jobbet är det nämligen du som är deltidsanställd, och som begärt att få jobba fler timmar, som i första hand ska bli erbjuden högre sysselsättningsgrad – innan arbetsgivaren anställer någon ny. 

Om du arbetar inom någon av Handels branscher kan du hitta en mall på deras hemsida som visar hur du anmäler ditt intresse om fler timmar till din arbetsgivare. Du behöver vara inloggad för att få tillgång till mallen!

6. Be dig provjobba gratis

Jobba gratis? Nej, tack! Du ska aldrig gå med på det, även om det rör sig om ett provjobb. Tyvärr finns det vissa oseriösa arbetsgivare som inte drar sig för att föreslå det – vilket inte är okej.

7. Diskriminera dig som är föräldraledig

Du har rätt att vara föräldraledig utan att det missgynnar dig på arbetsplatsen! Det innebär till exempel att du inte får glömmas bort när det är dags för löneförhandling eller sommarpresenter. Du har dessutom rätt att komma tillbaka till samma tjänst och samma uppgifter som du hade innan du gick på föräldraledighet. 

Kom också ihåg, även om det förhoppningsvis är självklart, att graviditet inte är en saklig grund för uppsägning. Kontakta ditt fackförbund om du blir diskriminerad eller uppsagd för att du väntar eller har barn!

Behöver du fler råd och mer stöd? Eller misstänker du att din chef inte följer reglerna? Bli medlem i Handels fackförbund och få hjälp av deras experter!