in

Varför blir så få dömda för sexualbrott – och vad krävs för att det ska ändras?

elisabeth massi fritz

Att en samtyckeslag ska införas tycker både advokaten Elisabeth Massi Fritz och polisen Anna Bergman, det kan vara ett steg på vägen till att fler döms för sexualbrott. Mer

Elisabeth Massi Fritz är grundare och vd på Advokatbyrån Elisabeth Fritz AB. Fritz har över 25 års erfarenhet att företräda utsatta brottsoffer och hon jobbar mycket med sexualbrott.

– Jag brinner för dessa frågor och försöker hjälpa så många som möjligt. Vi blir ofta kontaktade för en kostnadsfri rådgivning på telefon och jag kan verkligen rekommendera att ringa* till oss om du undrar över något.

Skriv under vår namninsamling: ”Jag står bakom kvinnor som anmäler sexualbrott”

När någon får dig, eller en av dina anställda, som advokat när de blivit utsatta för ett sexualbrott, vad händer då?

– När vi blir förordnande som målsägandebiträde hjälper vi våra klienter dels med förundersökningen och dels i domstolarna. Vi är väldigt aktiva och engagerade för våra klienter och tillvaratar alltid klientens intressen med näbbar och klor. Oftast biträder vi åtalet, vilket innebär att vi även kan åberopa egen bevisning. Vi får ställa frågor till alla som hörs i målet och kan också överklaga beslut och domar. Vi för också skadeståndstalan.

Fritz poängterar också att alla såklart ska behandlas med respekt.

– I mina mål är det ytterst sällan någon behandlas illa eller respektlöst. Men skulle det ske, ja då jäklar ändrar vi på det. Nolltolerans ska gälla!

Som lagen ser ut idag är det väldigt svårt att döma någon för ett sexualbrott. Tycker du att det borde ske en ändring i lagen?

– Jag tycker det är mycket som måste förändras till det bättre när det gäller sexualbrott. Lagstiftningen måste ändras. Till exempel måste vi införa samtycke. Alla annat än ett ja ska vara ett nej. Oaktsamhetsrekvisit ska gälla, det betyder att gärningsmannen kan dömas även om han inte hade avsikt att begå gärningen, men på grund av omständigheter borde ha förstått att den andra personen inte deltog frivilligt. Idag krävs det uppsåt.

Fritz tycker även att de straff som finns idag för sexualbrott är alldeles för låga.

– Vi måste höja alla straff avsevärt och även höja minimistraffen, idag är straffen löjligt låga. Skadeståndet måste också höjas. Även preskriptionsreglerna ska höjas till 25 år. Det innebär att gamla brott kan åtalas och prövas i domstol om det finns stödbevisning.

Fritz poängterar att det är viktigt att den som utsätts för ett sexualbrott får en snabb handläggning i sitt ärende.

– Så snart förundersökning inleds ska du ha rätt att få ett målsägandebiträde. Målsägandebiträdet kan göra stor skillnad och finns där under hela processen och rättegången. Målsägandebiträde kan alla få och staten ersätter advokatkostnaderna. Du som målsägande behöver inte betala något. Ditt målsägande förbereder dig inför polisförhör och eventuell rättegång.

Vad har du för råd till den som blivit utsatt för ett sexualbrott?

– Den som utsätts för brott anser jag alltid ska polisanmäla. Begär alltid ett målsägandebiträde. Att polisanmäla är enda sättet att stoppa förövaren. Det är det enda rätta att göra. Du som är utsatt ska aldrig vara rädd för det. Det är viktigt att komma ihåg att inte känna skuld eller skam. Den som ska känna skuld och skam är förövaren. Genom att polisanmäla kan du också få upprättelse. Det är viktigt för att kunna gå vidare i livet. Majoriteten av de jag företräder ångrar inte en polisanmälan. Tvärtom känner de att det var värt det.

[adSpace]anna polis

Anna Bergman har arbetat som polis i tre år, och är områdespolis i Botkyrka utanför Stockholm. Hon tycker precis som Elisabeth Massi Fritz att en samtyckeslag är ett bra steg i rätt riktning för att fler ska kunna dömas när de begått sexualbrott.

Hur svårt är det att få någon dömd för ett sexualbrott?

– Det sprids lätt en sådan bild, om att det är jättesvårt. Men det är långt ifrån omöjligt, det tycker jag är viktigt att lyfta fram. Svårigheterna i dessa fall kan vara att det sällan finns vittnen, det kan ta lång tid innan man orkar anmäla och i en rättegång är det ofta ord mot ord. Men mycket utreds till fällande domar också. Dessutom, ju fler brott som anmäls, desto mer press lägger vi på både polis och lagstiftare om att hela tiden bli bättre.

Hur ser processen ut när man polisanmäler ett sexualbrott?

Så fort polisen har anledning att anta att ett brott har begåtts skrivs en anmälan. Efter det startar en utredning så länge det inte är uppenbart att det inte finns något att utreda. Under utredningen hålls fler förhör, bevisning säkras och olika spår följs upp. När utredningsåtgärder är gjorda beslutas om det finns tillräckligt för att ta brottet till åtal, om så är fallet väntar en rättegång.

Hur prioriteras sexualbrott hos polisen?

– Det är svårt för mig att svara på, det är inte jag som bestämmer hur saker ska prioriteras. Det är ingen hemlighet att det skulle behövas fler resurser inom polisen. Resursbristen drabbar många utredningar, inte bara de gällande sexualbrott. Men min erfarenhet är att dessa brott prioriteras högt.

Vad kan man som utsatt göra för att förenkla i bevisväg?

– Det är lätt att man kanske vill kasta kläderna man haft på sig eller göra sig av med andra grejer för att slippa bli påmind om vad som hänt. Men man ska tänka på att det kan vara viktigt för polisen. Har man blivit utsatt för ett brott där skador eller spår kan finnas kvar på kroppen ska man helst inte duscha utan anmäla direkt och då få hjälp att ta sig till sjukhus. På sjukhuset väntar en läkarundersökning för exempelvis eventuella skador eller spår som kan ha uppstått vid brottet. Tänk även på att spara allt som kan fungera som bevis. Sms-konversationer, foton, namnen på vänner du kan ha berättat för, dagboksanteckningar. Allt kan vara till hjälp.

*Ring Advokatbyrån Elisabeth Fritz AB på telefonnummer 0708-670724

Fotograf Elisabeth Massi Fritz: Ohlsson Wallin

Det är dags nu – tillsammans ska vi anmäla alla sexualbrott

Har du blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp? Här kan du få hjälp

Här är alla handlingar som klassas som sexuella övergrepp

Justitieminister Morgan Johansson: ”Blir en samtyckeslagstiftning innan 2018”

Så ser statistiken ut för sexualbrott i Sverige

Sofia Österlöf blev våldtagen i sömnen: ”Vi ska inte vara tysta om det här”

Varför blir så få dömda för sexualbrott – och vad krävs för att det ska ändras?

Gustav Fridolin: ”Vi gör en granskning av sex- och samlevnadsundervisningen”

Psykologen: ”Det är oftast en positiv känsla att anmäla ett sexuellt övergrepp”

Polisen Anna: ”Det händer när du anmäler ett sexualbrott”

Moderaternas Tomas Tobé: ”Vi måste höja straffen för sexualbrott”