in

Psykologen: ”Det är oftast en positiv känsla att anmäla ett sexuellt övergrepp”

59f097889cc82 59f097889ccc7skacc88rmavbild 2017 10 25 kl 15 53 48.png

Psykologen Marika Kruse-Høyem berättar att det psykologiskt kan vara bra för en själv att anmäla om man blir utsatt för ett sexuellt övergrepp, och att det alltid finns hjälp att få om man mår dåligt. Mer

Marika Kruse-Høyem har arbetat som psykolog i nio år, och har jobbat på Föreningen Storasyster sedan 2015. Föreningen vänder sig till de som utsatts för sexuella övergrepp, och erbjuder även stöd för den som är anhörig.

– Frågorna om sexuella övergrepp, feminism och kvinnors ställning i samhället är viktiga för mig. Även sexuella övergrepp och trakasserier ligger mig varmt om hjärtat, därför ville jag jobba på Föreningen Storasyster, säger Marika.

Skriv under vår namninsamling: ”Jag står bakom kvinnor som anmäler sexualbrott”

Marika berättar att det är ungefär 40 individer som är på föreningens samtalsmottagning och cirka 75 personer som de ger stöd till via deras chatt varje månad.

– När de kommer till oss är det först viktigt att poängtera hur modiga de är. Vi är imponerade över deras önskan att ta tag i det här och att de tar sig själva och sina känslor och upplevelser på allvar. Många tycker att det är ångestfyllt och önskar helst att det ska förvinna och gå över av sig själv, men det gör det ju inte.

Enligt Marika vill de förmedla hopp till de som kommer dit och vill ha hjälp. De vill visa att det finns hjälp att få för att kunna gå vidare och inte låta det man varit med om prägla ens liv.

– Det man varit med om finns alltid kvar, men hur man hanterar det kan man få hjälp med.

Pratar alltid om anmälning

Marika säger att de alltid frågar de som kommer in om de anmält övergreppet. De har en diskussion om det, men de tvingar aldrig någon att anmäla.

– Många upplever att det är svårt att anmäla. Många har självanklagelser. De frågar sig själva om det är deras eget fel, om de borde sagt nej tydligare, om de kunde gjort något annorlunda. Men när tiden går blir de tryggare i sig själva om vad som hänt, de vågar säga att de blivit utsatta och då kommer ofta en starkare önskan i att vilja anmäla.

Om man som utsatt har kraft nog att anmäla ett övergrepp säger Marika att det ofta är en positiv känsla som kommer från det.

­– Även om utredningen läggs ner är det många som säger att det är skönt att ha känslan av att man stått upp för sig själv. Det finns en stark symbolik i att gärningsmannen måste komma in och förklara sig. Känslan av att man visar sig själv, gärningsmannen och omvärlden att det har skett en orätt. Orkar man anmäla så uppmuntrar vi det, men om man inte gör det så är det helt okej.

När kan upplevelsen av att anmäla bli negativ?

– Om man blir ifrågasatt när man anmäler skapar det en negativ känsla. Bemötandet man får av polisen när man anmäler är oerhört viktigt. Polisstationer måste bli bättre på att bemöta personer som anmäler ett sexuellt övergrepp. Det får aldrig bli fel.

Vad skulle du vilja säga till dem som vill anmäla ett sexuellt övergrepp men som inte vågar? 

– Be en kompis eller någon annan du litar på att följa med dig. Om du bor i Stockholmsområdet kan du be en från Föreningen Storasyster att följa med dig. Kom också ihåg att du alltid ska begära ett målsägandebiträde, det är din rätt att få det.

Vad skulle du vilja säga till dem som vill gå till en psykolog för att prata om ett sexuellt övergrepp men som inte vågar?

– Mår man inte bra så finns det hjälp att få. Du behöver inte må dåligt, och ibland behöver man hjälp för att må bättre. Du kan öva men någon du litar på att berätta vad som hänt. Att börja prata om det kan vara ett steg på vägen för att sedan våga gå och få professionell hjälp.

Det är dags nu – tillsammans ska vi anmäla alla sexualbrott

Har du blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp? Här kan du få hjälp

Här är alla handlingar som klassas som sexuella övergrepp

Justitieminister Morgan Johansson: ”Blir en samtyckeslagstiftning innan 2018”

Så ser statistiken ut för sexualbrott i Sverige

Sofia Österlöf blev våldtagen i sömnen: ”Vi ska inte vara tysta om det här”

Varför blir så få dömda för sexualbrott – och vad krävs för att det ska ändras?

Gustav Fridolin: ”Vi gör en granskning av sex- och samlevnadsundervisningen”

Psykologen: ”Det är oftast en positiv känsla att anmäla ett sexuellt övergrepp”

Polisen Anna: ”Det händer när du anmäler ett sexualbrott”

Moderaternas Tomas Tobé: ”Vi måste höja straffen för sexualbrott”