in

Guide: så funkar alla preventivmedel – och så vet du om de passar dig

guide p-piller spiral preventivmedel

Det finns många olika preventivmedel att välja bland, men hur vet man vilket alternativ som passar en bäst? Veckorevyn.com har gjort en stor guide till olika preventivmedel så du kan läsa på och bestämma vilket du vill använda dig av! Mer

P-piller

Det här är det och så funkar det: P-piller är ett piller som innehåller hormon. P-piller gör att ägglossningen förhindras och att livmoderslemhinnan blir så tunn att ett ägg inte kan fästa. Slemmet i livmoderhalsen blir dessutom segt och tjockt vilket gör så att spermier inte kan tränga in i livmodern. Så ofta behöver du ta det: Du äter ett piller varje dag vid samma tidpunkt. Tänk på: P-piller kan göra att du får lättare blödningar och mindre mensvärk. Hos vissa kan mensen utebli. Du kan också skjuta upp mensen när du äter p-piller. Då hoppar du bara över de hormonfria pillerna på kartan och börjar på en ny karta direkt. P-piller kan ge östrogena och gestagena biverkningar. Östrogena biverkningar är till exempel illamående, spända bröst och ödem (svullnad på grund av ansamling av vätska i vävnaderna). Gestagena biverkningar är nedstämdhet, humörpåverkan, minskad sexlust, ökad aptit och viktökning. Då p-piller är ett preventivmedel som innehåller kombinerade hormoner, det vill säga flera olika hormon, finns det en risk för blodpropp. Om du kräks eller får diarré tre-fyra timmar efter att du tagit ditt p-piller kan det hända att hormonerna inte tagits upp av kroppen och då är du inte skyddad mot graviditet.

Minipiller

Det här är det och så funkar det: Minipiller är ett piller som innehåller hormon. Minipiller gör att slemmet i livmoderhalsen blir segt och tjockt vilket gör så att spermier inte kan tränga in i livmodern. Minipiller gör också att livmoderslemhinnan blir så tunn att ett ägg inte kan fästa. Till skillnad från p-piller, som är ett piller som innehåller både östrogen och gestagen, så innehåller minipiller bara gestagen. Så ofta behöver du ta det: Du äter ett piller varje dag vid samma tidpunkt. Tänk på: Alla reagerar olika på minipiller. Vissa kan få mens oftare medan andra får lättare blödningar eller blir helt blödningsfria. Blödningarna kan också vara oregelbundna i perioder. Alla piller på kartan innehåller samma låga hormondos. Minipiller kan ge gestagena biverkningar, vilket är nedstämdhet, humörpåverkan, minskad sexlust, ökad aptit och viktökning. Risken för blodpropp är lägre med minipiller om man jämför med kombinerade hormonella preventivmedel. Om du kräks eller får diarré tre-fyra timmar efter att du tagit ditt minipiller kan det hända att hormonerna inte tagits upp av kroppen och då är du inte skyddad mot graviditet.

P-plåster

Det här är det och så funkar det: P-plåster är ett plåster med hormon. P-plåstret utsöndrar hormon och förhindrar att ägglossningen så att befruktning inte kan ske. Hormonerna gör också så att livmoderhalsens slem blir segt och tjockt så att spermierna inte kan ta sig igenom till livmodern. Så ofta behöver du ta det: Varje p-plåster ska sitta på kroppen i en vecka. Tre veckor i följd ska ett plåster sitta på kroppen, sedan har man en plåsterfri vecka då de flesta får en mensliknande blödning. Sedan börjar treveckorsperioden om igen. Tänk på: P-plåster ger ett konstant hormonflöde. P-plåster ger vanligtvis regelbundna blödningar. Du kan också hoppa över din mens genom att strunta i den plåsterfria veckan och sätta på ett nytt plåster direkt. Du kan välja själv var du vill att plåstret ska sitta. Sätt alltid plåstret på en ren, torr och hårlös hud. Du kan till exempel sätta det på rumpan, buken, överarmens utsida eller upptill på ryggen. Sätt dock aldrig plåstret på brösten. Huden kan bli irriterad där p-plåstret sitter, och plåstret kan lossna, framför allt om du har hudkräm eller hudlotion nära plåstret. Däremot lossnar det inte när man duschar. P-plåster kan ge östrogena och gestagena biverkningar. Östrogena biverkningar är till exempel illamående, spända bröst och ödem (svullnad på grund av ansamling av vätska i vävnaderna). Gestagena biverkningar är nedstämdhet, humörpåverkan, minskad sexlust, ökad aptit och viktökning. Då p-plåster är ett preventivmedel som innehåller kombinerade hormoner finns det en risk för blodpropp. P-plåster ger skydd även om du är magsjuk eller har diarré. Om du väger 90 kg eller mer finns det risk att p-plåstret inte ger fullt skydd mot att bli gravid.

Kopparspiral

Det här är det och så funkar det: Kopparspiralen ser ut som ett ”T” i plast med koppar lindat runt hela eller delar av den. Kopparjoner utsöndras i livmodern och gör så att spermierna inte kan simma. Kopparen gör också att slemhinnan i livmodern blir så tunn så att ett ägg inte kan fästa. Din barnmorska eller gynekolog sätter in kopparspiralen i din livmoder genom ett ingrepp. Så ofta behöver du ta det: Kopparspiral sätts in i livmodern en gång och sedan behöver du byta var femte år. Tänk på: Kopparspiralen kan ge rikligare och längre mens, samt värre mensvärk. Det kan göra lite ont vid insättning och uttag, men det går över snabbt. [adSpace placement=”auto”] Direkt efter insättning ska du inte använda tampong, det kan du göra efter ett tag. Tänk dock på att byta tampongen ofta och se till att du inte får tag i spiralens trådar när du drar ut den. Kopparspiral ger skydd även om du är magsjuk eller har diarré. Kopparspiral är ett alternativ för dig som inte kan eller vill använda hormoner.

Hormonspiral

Det här är det och så funkar det: Hormonspiralen ser ut som ett ”T” i plast. Hormoner utsöndras i livmodern och gör slemmet i livmoderhalsen segt och tjockt så att spermier inte kan tränga in i livmodern. Livmoderslemhinnan blir också så tunn att ett ägg inte kan fästa. Din barnmorska eller gynekolog sätter in hormonspiralen i din livmoder genom ett ingrepp. Så ofta behöver du ta det: Hormonspiral sätts in i livmodern en gång och sedan behöver du byta var tredje eller femte år, beroende på vilken sort du väljer. Tänk på: Alla reagerar olika på hormonspiral, men de flesta tjejer får mindre mens. Vissa får oregelbundna blödningar och vissa får ingen mens alls, hormonspiral kan även förvärra mensvärken. Det kan göra ont vid insättning och uttag, men det brukar gå över snabbt. Hormonspiral kan ge cystor på äggstockarna, inflammation i övre könsorganen samt utstötning av inlägget från livmodern. Hormonspiral kan ge gestagena biverkningar, vilket är nedstämdhet, humörpåverkan, minskad sexlust, ökad aptit och viktökning. Direkt efter insättning ska du inte använda tampong, det kan du göra efter ett tag. Tänk dock på att byta tampongen ofta och se till att du inte får tag i spiralens trådar när du drar ut den. Hormonspiral ger skydd även om du är magsjuk eller har diarré. Hormonspiral är ett alternativ för dig som inte kan använda preparat med östrogen.

P-stav

Detta är det och så funkar det: P-staven är en liten plaststav som sätts in i armen. P-staven förhindrar din ägglossning, gör slemmet i livmoderhalsen segt och tjockt vilket stoppar spermierna från att tränga in i livmodern. Hormonerna i p-staven för också att livmoderslemhinnan blir så tunn att ett ägg inte kan fästa. En specialtränad gynekolog eller barnmorska för in p-staven i armen genom ett ingrepp. Så ofta behöver du ta det: P-stav sätts in i armen en gång och sedan behöver du byta var tredje år. Tänk på: Alla reagerar olika på p-stav. Vissa får längre mens medan andra får lättare blödningar eller inte får någon mens alls. Blödningarna kan till en början vara oregelbundna och oförutsägbara, p-stav kan även förvärra mensvärken. Det kan göra ont vid insättning och uttag, men det brukar gå över snabbt. Hormonnivåerna med p-stav blir jämnare än om man tar ett p-piller varje dag. P-stav kan ge gestagena biverkningar, vilket är nedstämdhet, humörpåverkan, minskad sexlust, ökad aptit och viktökning. P-stav ger skydd även om du är magsjuk eller har diarré. P-stav är ett alternativ för dig som inte kan använda preparat med östrogen.

Natural Cycles

Det här är det och så funkar det: Natural Cycles är en app. Du tar tempen på dig själv direkt när du vaknar med en extra känslig termometer (basaltermometer) och för in resultatet i appen. Appen lär sedan känna dig och din menscykel och låter dig veta om du har röda eller gröna dagar, alltså om du har ägglossning och kan blir gravid eller inte. Så ofta behöver du ta det: Du mäter din temperatur varje dag direkt när du vaknar. Tänk på: Det kan ta upp till några månader innan appen lär känna sin menscykel, så man kan förvänta sig med röda dagar i början. Under röda dagar ska man använda kondom för att skydda sig mot graviditet. Du måste komma ihåg att mäta din temperatur direkt när du vaknar på morgonen, innan du går upp ur sängen. Man ska helst mäta sin temperatur vid samma tid varje dag. Om man går upp två timmar senare än vanligt ska man helst inte mäta sin temperatur alls. Det beror på att om man har många dagar med olika temperaturer får man fler röda dagar än gröna. Då Natural Cycles är naturligt får du heller inga biverkningar.

Kondom

Det här är det och så funkar det: Kondom är som ett fodral som träs över penisen. Kondomer är oftast gjorda i latex men det finns även andra varianter för den som är känslig mot latex, till exempel i gummi. Kondomen hindrar spermier från att komma in i slidan. Så ofta behöver du ta det: Kondomen träs på innan samlag. Tänk på: Kondom, tillsammans med femidom, är det enda preventivmedel som skyddar mot sexuellt överförbara könssjukdomar. Efter sexet ska man hålla i kondomen runt penisroten när penisen dras ut ur slidan, så att kondomen inte glider av. Kondomer kan även gå sönder innan eller under sex, samt åka av under sex. [adSpace placement=”auto”]

Femidom

Det här är det och så funkar det: Femidom är en tunn gummihylsa med en bredare ring i ena änden och en mindre ring i andra änden, där ena änden sluten. Femidomen är en latexfri påse. Innan du ska ha sex för du in ringen som är försluten djupt in i slidan och låter ringen med den öppen änden stanna utanför slidan. Femidomen hindrar spermier från att komma in i slidan. Så ofta behöver du ta det: Femidomen förs in i slidan innan samlag. Tänk på: Femidom, tillsammans med kondom, är det enda preventivmedel som skyddar mot sexuellt överförbara könssjukdomar. Femidomen åker inte ut när du har sex. Femidomen kan också användas vid analsex. Använd inte oljebaserade glidmedel eller lotion för att hjälpa till att få femidomen på plats. Du kan använda vattenbaserat eller silikonbaserat glidmedel.

Pessar

Det här är det och så funkar det: Pessar är en form av silikon som fylls med preventivgel. Pessaret förs in i slidan innan sex och hindrar sperma från att nå ägget. Det förs lättast in genom att du klämmer ihop det och för sedan in det som en tampong. Så ofta behöver du ta det: Pessaret förs in i slidan innan samlag. Pessaret kan vara i slidan ett till två dygn. Tänk på: Det är viktigt att pessaret smörjs in med preventivgel innan det förs in i slidan. Pessaret måste sitta kvar i minst sex timmar efter samlag. Pessaret går att återanvända, rengör det i ljummet vatten. Pessaret finns i olika storlekar. Besök din barnmorska eller gynekolog för att prova ut rätt storlek. Det finns också pessar som sätts runt livmoderhalstappen, rådgör med din barnmorska eller gynekolog.

P-spruta

Det här är det och så funkar det: P-spruta är en spruta med hormon. P-sprutan förhindrar att ägglossningen sker helt och hållet. Slemmet i livmoderhalstappen blir tjockt och segt vilket hindrar spermierna från att komma upp i livmodern. Livmoderslemhinnan blir också så tunn att ett ägg inte kan fästa. Din barnmorska eller gynekolog injicerar p-sprutan i skinkan. Så ofta behöver du ta det: Du injicerar p-sprutan var tredje månad. Tänk på: Dosen av hormon i p-spruta är mycket hög om man jämför med andra preventivmedel. Det ges därför endast till sällsynt fall när andra preventivmedel inte är möjliga. Alla reagerar olika på p-spruta. Vissa kan få mens oftare och längre, andra kan ha lättare blödningar, men de allra flera får inte någon mens alls. Blödningarna kan vara oregelbundna. P-spruta kan ge östrogena och gestagena biverkningar. Östrogena biverkningar är till exempel illamående, spända bröst och ödem (svullnad på grund av ansamling av vätska i vävnaderna). Gestagena biverkningar är nedstämdhet, humörpåverkan, minskad sexlust, ökad aptit och viktökning. P-spruta ger skydd även om du är magsjuk eller har diarré. P-stav är ett alternativ för dig som inte kan använda preparat med östrogen.

P-ring

Det här är det och så funkar det: P-ring är en plastring med hormoner. P-ringen förhindrar ägglossning. Slemmet i livmoderhalsen blir segt och tjockt vilket hindrar spermierna från att komma upp i livmodern. Livmoderslemhinnan blir också så tunn att ett ägg inte kan fästa. Du sätter in p-ringen i slidan på samma sätt som när du sätter i en tampong. Så ofta behöver du ta det: P-ringen sätts in i tre veckor i taget. Den fjärde veckan tar du ut p-ringen (då får du mens), och sedan börjar du om igen. Det är möjligt att skjuta på sin mens genom att sätta in en ny p-ring direkt efter att du tar ut den gamla. Tänk på: P-ring ger en jämn och låg hormondos de flesta som använder p-ring upplever regelbundna blödningar. P-ring kan ge östrogena och gestagena biverkningar. Östrogena biverkningar är till exempel illamående, spända bröst och ödem (svullnad på grund av ansamling av vätska i vävnaderna). Gestagena biverkningar är nedstämdhet, humörpåverkan, minskad sexlust, ökad aptit och viktökning. P-ring kan ge vaginal svampinfektion, klåda i underlivet eller flytningar. P-ringen kan av misstag stötas ut ur slidan, till exempel om den inte har satts in riktigt. Var extra uppmärksam när du tar ut en tampong, efter samlag eller vid förstoppning. Då p-ring är ett preventivmedel som innehåller kombinerade hormoner finns det en risk för blodpropp. P-ring ger skydd även om du är magsjuk eller har diarré. Källor: preventivmedel.nu, naturalcycles.com Läs mer från vår artikelserie #älskadehatadeppiller: Älskade, hatade p-piller – är vår oro för dig befogad? Experten: ”Det kommer inte att finnas p-piller för män inom 5 år – om ens någonsin” Folkhälsominister Gabriel Wikström: ”Jag skulle ta p-piller för män om det fanns” Nathalies liv har förändrats till det bättre tack vare p-piller  Felicia, 18: ”När jag började äta p-piller mådde jag långsamt sämre”

VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white