in

Experten: ”Det kommer inte att finnas p-piller för män inom 5 år – om ens någonsin”

expert ppiller ny

Vad har hänt med utvecklingen av p-piller sedan 60-talet, och vad säger forskningen om hur p-piller verkligen påverkar kvinnors mående? Cecilia Lundin, läkare och forskare, förklarar och guidar oss genom allt vi undrat om p-piller. Mer

P-piller har funnits på den svenska marknaden sedan 60-talet och slog ner som en bomb när de lanserades. Plötsligt kunde kvinnor själva skydda sig från oönskade graviditeter genom att ta ett piller om dagen. Idag är p-piller fortfarande en vanlig preventivmetod och många kvinnor får det utskrivet redan första gången de går till en ungdomsmottagning eller gynekolog.
Cecilia Lundin, läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala samt doktorand vid Institutionen för Kvinnors och Barns hälsa vid Uppsala universitet, menar att p-piller idag är förknippade med mindre risk för biverkningar, framförallt blodpropp,  – men att det behövs mer forskning.
– De p-piller som lanserades på 60-talet innehöll högre hormonnivåer, alltså mer östrogen och progesteron, som också kallas gestagen när det är i syntetisk form. Östrogenhalten är idag en femtedel av den som fanns i p-piller på 60-talet. Progesteron har funnits i olika varianter genom åren och vi är nu inte på generation fyra i dess utveckling.
[adSpace placement=”manual”]

Har gjorts försök att minska hormonnivån – funkar inte

Det blir alltså bättre, men idag är p-pillret mer ifrågasatt än någonsin för sina biverkningar. Hormoner och biverkningar avskräcker många och kvinnor ställer, med all rätt, höga krav på sina preventivmedel. Men går det att göra p-piller helt fria från biverkningar och sänka hormonnivåerna ännu mer?
– Man har försökt gå ner på superlåga hormonnivåer, men det har bidragit till väldigt mycket trassel med blödningar. Minipiller, som ju bara innehåller progesteron, har ju exempelvis mindre hormon i sig, men då kan man blöda lite när som helst. Dessutom så behövs hormonerna för att faktiskt skydda mot graviditeten, säger Cecilia Lundin.
Det som händer i kroppen när man tar p-piller är att progesteronet tillsammans med östrogenet förhindrar en ägglossning, vilket innebär att spermierna inte har något ägg att befrukta.
Hur bra är dagens ppiller om man ser till hur de skyddar mot graviditet?
– I de studier som har gjorts så skiljer man på hur resultaten blir när en kvinna tar p-piller precis så som de ska tas, det vill säga om hon tar dem varje dag, aldrig kräks, alltid tar dem vid ungefär samma tid, och hur kvinnor tar dem egentligen. Om kvinnan tar p-piller exakt som hon ska så är det extremt effektivt, men så som många kvinnor faktiskt tar det så är det mindre effektivt, säger Lundin och fortsätter:
– Om man inte använder något preventivmedel alls under ett års tid så blir 85 procent av kvinnorna gravida. Har man en helt korrekt användning av p-p-piller är risken att bli gravid extremt liten, men om man till exempel kräks ut ett p-piller så finns det en risk att bli gravid.

”Det skulle troligen inte se ut så här om det var män som tog p-piller”

Genom åren har det forskats en hel del på p-piller, men då har hårda fakta och biverkningar som blodproppar, effektivitet och viktuppgång varit de områden som har prioriterats. Andra biverkningar, som minskad sexlust och nedstämdhet, har inte prioriterats av industrin, menar Lundin.
– Men det håller på att förändras. När p-pillret kom var det en revolution och då fokuserade man inte på hur kvinnor skulle må av att ta det, men så är det inte längre. Det skulle troligen inte ha sett ut så här om det var män som tog p-piller.
Det har länge pratats om p-piller för män och det har pågått studier både i Sverige och internationellt som har pekat på att det finns preparat som verkar lovande.
– Det är läkemedelsindustrin som inte vill lansera p-piller för män. Man ställer högre krav när det gäller biverkningar och menar att marknaden är för liten. Jag tror inte vi kommer ha p-piller för män inom en femårs-period, om ens någonsin.
I dag har i princip alla läkemedel biverkningar som varierar utifrån funktion och innehåll, men p-piller ifrågasätts mer än de flesta.
– P-piller används ofta som just preventivmedel och inte som medicin, det gör att vi känner en lägre tolerans mot biverkningar eftersom det inte är en sjukdom vi ska bota, säger Cecilia Lundin och fortsätter: – Å andra sidan är en ofrivillig graviditet inte heller önskvärd, och det är därför vi läkare inte kan säga att man inte ska ta p-piller. De är väldigt effektiva för ändamålet.
Är vi för rädda för p-piller idag? – Det finns en trend som går mot att man inte vill ta hormoner, och det man ofta är rädd för är inte att få en blodpropp utan att ens humör ska påverkas. Och det finns anledning att vara rädd, eftersom det inte finns tillräckligt med forskning på området.
2016 kom en studie som visade att kvinnor i en testgrupp som åt p-piller fick försämrat humör jämfört med de kvinnor i testgruppen som under samma tid åt sockerpiller. Det var främst humörsvängningar, irritation och ångest som kvinnorna drabbades av. Cecilia Lundin var en av författarna till studien, som var en av de första i sitt slag i Sverige. – De flesta kvinnor mår oförändrat eller bättre av p-piller, det ska man komma ihåg. Men det är jätteviktigt med sådana här studier.

Finns bra alternativ till p-piller

Bland tjejer som vänder sig till ungdomsmottagningen är det idag vanligt att bli erbjuden p-piller som första, och ibland enda, alternativ.
– Det är inte alls bra att inte få alternativ, för det finns och de är effektiva om man tar dem på rätt sätt. Hormonspiral är till exempel är bra alternativ när man är 16, eftersom man då är superfertil men kanske inte kan ta p-piller på rätt tider eftersom ens liv ser olika ut från dag till dag, säger Lundin.
Hur ser marknaden för p-piller och preventivmedel ut om fem år?
– Jag tror att fler har hormonspiral och väljer det framför p-piller, eftersom spiral har mycket lägre hormonnivåer och kräver egentligen ingenting av användaren, säger Cecilia och fortsätter:
– Lösningar som Natural Cycles kommer också vara vanligare. Det är lika effektivt, men ställer jättehöga krav på användaren. Det kanske funkar för en 30-åring men ett ordnat liv där man går upp och lägger sig samma tid varje dag och inte dricker så mycket alkohol. Men för tonåringar är det svårt att se.
Älskar eller hatar du p-piller? Dela med dig under hashtaggen #älskadehatadeppiller. Vi vill höra hur du ser på det piller som har revolutionerat kvinnors sexualitet, men många gånger också har fått oss att må dåligt och gjort oss till ensamt ansvariga för att undvika oönskade graviditeter.

VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white