När du har fått ihop ett grymt CV och blivit kallad till intervju, då finns det en hel del att tänka på och förbereda. Något som många funderar över är, såklart, klädseln. Finns det egentligen några speciella regler och vad är det för färger som gäller? Vi gjorde en koll med VR’s modeexpert Li Svärd Edwall.
Hel och ren på jobbintervjun
Vad ska man tänka på utseendemässigt, rent generellt?
Jag kan tycka att det är trevligt när folk inte tänker för mycket, det ska inte se ansträngt ut. Det är svårt att se personen om den är överstylad. Det ska gärna vara enkelt – svart klänning eller skjorta och en cardigan. Det ska vara helt och rent.
Finns det någon färg som inte är okej?
Färger som man accosierar väldigt starkt med något annat, till exempel turkos, cerise eller babyblått. Eller som är väldigt extrem, som limegrönt. Man måste inte ha svart eller vitt, det finns andra nedtonade färger som är bra. Mossgrönt, kaffe, brunt eller marinblått. Men vitt är ju alltid fräscht, man kan till exempel kombinera en vit tröja med ett par cremefärgade byxor.
Men om man verkligen vill ha färg, eller kanske mönstrat, hur långt vågar man gå?
Man får ha lite fingertoppskänsla där. Lagom är bäst. Om man tycker att det är väldigt viktigt med färg så ska man vara medveten om vad det sänder för signaler. Ett par knalliga strumpbyxor kanske inte är bästa valet. Men det beror ju såklart på vilken tjänst man söker.
Hur viktig tror du att klädseln är?
Klädseln är underordnad själva personen, men den spelar ju in. På ett sätt är den jätteviktig, men inte i slutändan – även om den såklart kan ge dig en push framåt. Arbetsgivaren vill ju se att det finns en medvetenhet hos personen. Man vill ju såklart även visa sin personlighet och det syns direkt om du är obekväm.
Hur mycket ska man egentligen anpassa sig efter arbetsgivaren?
Lite. Man ska kanske inte söka ett jobb där det är väldigt strikt klädsel eller där man kanske måste byta klädstil om man inte känner sig bekväm med det.
Måste man ha kavaj?
Nej, kavaj kan kännas lite konstigt, om man inte söker jobb på en bank eller någon statlig förvaltning. Där kanske kavaj är lite mer av en kod. Men om man söker jobb på exempelvis en mataffär kan man ju klä sig lite ledigare. Kläder är inte allt, men det är viktigt att se ansvarsfull ut. Hel och ren, som sagt.
VR har även frågat Freja Kjellberg om hur hon klär sig på ett viktigt möte. Här hittar du hennes svar!