VeckoRevyn vill ta död på det sjuka skönhetsidealet som råder idag, och har därför startat en kampanj, Size Hero. Vi tog ett snack med chefredaktör Louise Bratt om vad hon hoppas kunna uppnå med kampanjen – och hur hon ställer sig till att en del menar att det är dubbelmoral att just VeckoRevyn driver en kampanj om skönhetsideal.
Nu vill VeckoRevyn förändra skönhetsidealen!
VeckoRevyns chefredaktör Louise Bratt är trött på modevärldens sjuka skönhetsideal och har därför dragit igång kampanjen Size Hero.
Varför har VeckoRevyn dragit igång den här kampanjen?
– För att det är dags att någon gör något åt hur eländigt det ser ut i mode- och reklambranschen. Där råder bara ett skönhetsideal och det är smalt. Tyvärr oftast extremt smalt, eller för att tala klarspråk: anorektiskt, sjukt. Vi vet att det påverkar tjejer och kvinnor i alla åldrar väldigt negativt och det är dags att sluta rycka på axlarna och skylla på att det är “fashion”. Här kan vi som jobbar med media göra mycket. Mode och skönhet är och ska vara lustfyllt och roligt. Det får aldrig handla om liv och död, vilket det faktiskt helt krasst gör idag, både på catwalken och hemma framför tonårstjejers helfigursspeglar.
Vad ska VeckoRevyn göra rent praktiskt?
– Vi jobbar på flera plan. Dels har vi startat en egen modellagentur för att hitta modeller i mer varierande storlekar än de som de etablerade agenturerna erbjuder. Modellerna använder vi sedan i våra egna modejobb och till olika genrebilder. Dels kommer temat “Size Hero” att regelbundet finnas i varje nummer av tidningen, där vi belyser mode- och skönhetsideal på en mängd olika sätt, med allt från reportage om skönhetstävlingar för barn till mer renodlade faktaartiklar om ätstörningar. En viktig del är förstås också att vi vill väcka debatt och sätta press på övriga media-, mode- och reklambranschen, och självklart sätter vi med den här kampanjen enorm press på oss själva, vi har mycket att leva upp till!
Krockar inte detta med VeckoRevyns eget material, som ju till stor del består av mode och skönhet?
– Tvärtom, det är ju just för att vi bevakar dessa ämnen som vi måste bli ännu bättre och mer kritiska till vad det är vi förmedlar. Vi är ju inte emot skönhetsideal i sig utan det vi vänder oss emot är att skönhetsidealet idag är så snedvridet och i många fall rent sjukligt. Det är ofta anorektiska modeller på catwalken, modetidningar använder sig av uppenbart sjukligt magra modeller i sina modejobb och någonstans accepteras allt detta med att det är “fashion”. Det är det här vi vänder oss emot. Men jag vill också poängtera att vi inte säger att smala modeller är fel, det kommer alltid finnas utrymme för ett smalt ideal, men det vi efterfrågar är mer variation i skönhetsidealen. Och som sagt, bort med det sjukligt smala, det är inte okej att det blivit norm.
Vad hoppas du kunna uppnå?
– Alla makthavare inom media- och modebranschen, inklusive vi själva, MÅSTE ta sitt ansvar. Vi kan alla göra något. Det räcker med en enda bild på en snygg tjej med trendig styling, men som har en antydan till mage, eller lår som går ihop – och redaktionen svämmar över av positiv respons från läsarna! Det finns en enorm törst efter att få se ”bevis” på att även tjejer som inte är skelettmagra också kan vara vrålsnygga. Här hoppas jag att fler tidningar inser detta och tar efter oss!
VR har i samband med Size Hero-kampanjen även startat en egen modellagentur. Varför då?
– Vi skriver mycket om kropp och självkänsla men har alltid jättesvårt att bildsätta dessa reportage, då de bilder som finns hos bildbyråerna inte överensstämmer med vad vi vill förmedla. Det är väldigt vanligt i tjej/damtidningsbranschen att skriva artiklar av typen “Lär dig älska din kropp!” – men sedan illustreras reportaget med en perfekt, supersmal modelltjej. Då faller ju alltihop, hur bra texten än är!
Tyvärr är det så att de allra flesta färdiga bilder som finns att köpa hos bildbyråerna, är på smala modeller, det är extremt svårt att hitta bilder på tjejer i mer varierande storlekar. Därför försöker vi ofta plåta egna bilder, liksom vi plåtar våra egna modereportage. Som sagt, det är inte skönhetsideal i sig vi vill bort ifrån, vi vill fortfarande visa vackra, inspirerande bilder på snygga, trendiga tjejer. Men vi vill rita om kartan för vad som faktiskt är snyggt, det finns ju vackra tjejer i alla storlekar i vår vardag – varför återfinns de aldrig i kommersiella sammanhang?
Hur påverkar den här kampanjen VeckoRevyns egna annonser i tidningen?
– Vi har en tydlig policy kring vilket annonsmaterial vi tar in i VeckoRevyn och till skillnad från våra konkurrenter publicerar vi inte annonser för bantningspreparat eller plastikoperationer. Vad gäller det övriga annonsmaterialet så har vi ännu aldrig behövt säga nej till någon annonsör för att de visat bilder som framställer ett sjukligt eller extremt magert skönhetsideal. Däremot har det hänt att annonsören fått ändra sitt budskap så att det bättre överensstämmer med våra egna värderingar kring kropp och självkänsla.
Hur kan jag som läsare påverka?
– Börja med att skriva under vår namninsamling. Då visar du att du också har fått nog av de skeva skönhetsidealen och precis som vi vill se en förändring.